Geleceğin psikologları İEÜ'de buluştu

Türkiye’nin dört bir yanında psikoloji eğitimi alan öğrenciler, İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde (İEÜ) “kontrol” temasını tartışıyor. İzmir Ekonomi Üniversitesi Psikoloji Bölümü ve Psikoloji Kulübü tarafından düzenlenen “18. Ulusal Psikoloji Öğrencileri Kongresi”, “kontrol” ana temasıyla öğrencilerin ve akademisyenlerin yoğun katılımıyla İEÜ Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Kongre, İEÜ Rektör Yardımcı Prof. Dr. Cemali Dinçer, İEÜ Fen ve Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmihan Bayramoğlu, İEÜ Psikoloji Bölümü Kurucusu Prof. Dr. Yurdal Topsever, İEÜ Psikiloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hakan Çetinkaya, Kongre Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Nevra Ersoy, Türk Psikoloji Öğrencileri Çalışma Grubu Başkanı Mehmet Ali Erkuş’un açılış konuşmalarıyla başladı. Kongrenin açılış konferansında Ege Üniversitesi Psikoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nuri Bilgin yer aldı. Çalışma gruplarında psikolojinin farklı alt dallarına yönelik çalışmaların yapıldığı kongre, 9 Temmuz’da son bulacak. İEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cemali Dinçer, İzmir’in farklı bir yapısı olduğunu, 8 bini aşkın tarihinde birçok felsefeci ve psikoloğa ev sahipliği yaptığını söyledi. Prof. Dr. Dinçer, kendisinin mühendis olduğuna değinerek, “Doktora eğitimim için yurtdışında bulunduğum sırada örgütsel davranış ve endüstriyel psikiloji dersi almamı zorunlu tuttular. Bu iki dersin önemini aldıktan sonra çok iyi kavradım. Üniversitemizde mühendislik bölümünü kurarken, bu alandaki derslerin bölümde verilmesinin yararına inandım” dedi.

İEÜ Fen ve Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmihan Bayramoğlu da, Türkiye’nin her yerinden gelen psikiloji eğitimi alan öğrencilerin kongreden çok yararlanacağına inandığını bildirirken, İEÜ Psikoloji Bölümü Kurucusu Prof. Dr. Yurdal Topsever, öğrencilerin zor bir alanda eğitim aldığını söyledi. Topsever, yaklaşık 2 ay önce TIME Dergisi’nde günümüz gençliğine yönelik yayınlanan makalede, gençliğin açık sözlü, dürüst, bağnaz olmayan, yenilikçi görülmesinin yanı sıra teknoloji bağımlısı, tembel ve narsistik olarak kabul edildiğine dikkat çekerek, “Son bir ayda Türkiye’de bir şey oldu. Bu durum sosyal psikiloji teorisyenlerini sarstı. Şimdi psikologlar, teorilerini yeniden gözden geçirmek durumundalar. Psikolojinin geleceği sizlere emanettir, mesleğinize bu bilinçle bakın ” diye konuştu.

İEÜ Psikiloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hakan Çetinkaya ise, nitelikli eğitim almış öğrencilerin bu mesleği daha ileriye taşıyacağına işaret etti. Türk Psikoloji Öğrencileri Çalışma Grubu Başkanı Mehmet Ali Erkuş da, daha donanımlı psikologların kariyer yaşamlarına adım atması için meslek içi desteğin artması gerektiğine değindi.