Anayasa Mahkemesi’nin kararını değerlendirdi

   Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, yasama organının tutukluluk süreleri konusunda 1 yıl içinde yeni bir düzenleme yapma ihtiyacı duymaması halinde 10 yıllık azami süre uygulamasının kendiliğinden kalkacağını, onun yerine 5 yıllık azami süre uygulamasının geleceğini söyledi. Başbakan Yardımcısı Bozdağ, Başbakanlık Merkez Bina’da Filistin’in Ankara Büyükelçisi Nebil Maruf’u kabulünün ardından gazetecilerin sorularını cevapladı.

   Anayasa Mahkemesi’nin, 3. yargı paketinde yer alan terör suçlarında tutukluluk sürelerinin üst sınırının 10 yıla çıkartılmasına ilişkin maddeyi iptal ettiğinin hatırlatılması üzerine Bozdağ, Anayasa Mahkemesi’nin verdiği kararın, 10 yıllık süreyi, ölçülülük ilkesine aykırı görerek, fazla bularak iptal eden bir karar olduğunu hatırlattı. Bozdağ, "10 yıllık azami süre iptal edilmiştir. Bunun yürürlüğe girmesi için yasama organına 1 yıllık bir süre öngörülmüştür.

   Bu 1 yıllık süre içinde yeni bir yasal düzenleme yapma ihtiyacı duyarsa onu yapacaktır. Eğer herhangi bir yasal düzenleme yapma ihtiyacı duymazsa yapmayacaktır ve 1 yıl sonra 10 yıllık azami süre uygulaması kendiliğinden uygulamadan kalkacak, onun yerine 5 yıllık azami süre uygulaması gelecektir. Anayasa Mahkemesi’nin bu kararı olsa da olmasa da, eski düzenleme yürürlükte olsa da olmasa da bu konu tamamen mahkemelerin takdirindedir. Mahkemeler bu konuda kendi değerlendirmeleri sonucunda karar alma yetkisine her zaman sahiptir" diye konuştu.