Kesimi yapılan hayvanların kanı yem olacak

Türkiye'nin en çok büyükbaş hayvan kesiminin yapıldığı Afyonkarahisar'da, hayvan kanı işlenerek balık yemi, kedi ve köpek maması haline getirilecek. Bu amaçla kurulan fabrika sayesinde hem kesilen hayvanların kanı ekonomiye kazandırılacak hem de çevre kirliliğinin önüne geçilecek. Girişimci Yakup Özsoy, ülke genelindeki besihanelerin atık kanlarına talip olduklarını söyledi.

Sinanpaşa İlçesi Düzağaç Beldesi'nde, girişimci Yakup Özsoy tarafından kurulan fabrika, alanında bir ilki oluşturuyor. Düzağaç Beldesi'nde un fabrikası bulunan Özsoy, kesilen hayvanların kanından balık yemi, kedi ve köpek maması üretilmesi için 500 bin lira yatırım yaparak Zafertepe Hayvan Kanı İşleme Fabrikası'nı kurdu.

20 bin metrekare açık, 6 bin metrekare kapalı alana sahip fabrikada, çevre kirliliğine neden olan hayvan kanı işlenerek ekonomiye kazandırılacak. Deneme üretimine başlanan fabrikada, ilk kuru kan numuneleri elde edildi. İzmir Limanı'nda balık yemi, kedi ve köpek maması üretimi için ithal edilen kurutulmuş kan ürünlerini görünce Afyonkarahisar'da kesilen hayvanların kanının nasıl değerlendireceğini düşünmeye başladığını belirten girişimci Yakup Özsoy, fabrika kurma fikrinin bu şekilde ortaya çıktığını söyledi. Besihanelerde yapılan kesim sonrasında kanın bertarafının sorun olduğuna işaret eden Özsoy, "Hayvan kanının nasıl bertaraf edildiğini araştırdık. Yasak olmasına rağmen atık kanın toprağa ya da kanalizasyona bırakıldığını öğrendik" dedi.

TÜRKİYE'DE BAŞKA YOK

Özsoy, kan işleme tesisinin Türkiye'de bir ilk ve tek olduğunu bu araştırma sonunda tespit ettiklerini vurguladı. Özsoy, "Hem çevre kirliliğini önleyecek hem de atıkları ekonomiye kazandırmak için girişimlere başladık. Hayvan kanının kurutulması ve ayrıştırılması yöntemiyle balık yemi, kedi ve köpek maması üretimi yapan farklı ülkelerdeki fabrikaları inceledik. Türk mühendisleri tarafından sistem geliştirildi. Isıtma ve kurutma için özel kazan tasarlandı" diye konuştu.

'TÜM TÜRKİYE'NİN ATIK KANINA TALİBİZ'

Afyonkarahisar'da aylık ortalama 10 bin büyükbaş hayvanın kesildiğini anlatan Yakup Özsoy, şöyle dedi: "Afyon, Türkiye'de en fazla büyükbaş hayvan kesilen yer. Kesilen her hayvandan 13- 15 litre işlenebilir kan çıkıyor. Afyonkarahisar'da yıllık 2 bin 500 ton atık kan oluşuyor. Fabrika günlük 100 ton kan işleme kapasitesine sahip. Afyonkarahisar'ın bir aylık atık kan stoğunu 2 günde işledik. Uygun şartlarda depolanmış tüm atık kana talibiz. Numune üretiminin ardından Bursa ve Konya başta olmak üzere pek çok şehirdeki kesimhane atık kanları bize vermek için teklifte bulundu."

SİSTEM HIZLI İŞLEYECEK

Kurulum aşamasında sık sık Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü'nden görüş ve öneri aldıklarını vurgulayan Özsoy, kesimhanelerindeki atık kanın silolarda toplanacağını söyledi. Özel donanımlı araçlarla kanı toplayarak tesise getireceklerini kaydeden Özsoy, "Hızlı bir sistemle kanı hammadde haline çevireceğiz. Kanın serumunu ayıracağız. Katı kısmını 250 derece sıcaklıkta kurutularak yem hammaddesi haline dönüştürüyoruz. Yem hammaddesi hazırlamaya başladık. Deneme sürecindeki çalışmalarımızdan çok olumlu sonuçlar aldık. Bir seferdeki kurutma ve ham madde üretim işlemi ortalama 6 dakikada bitiyor. Ayırdığımız kan serumundan da sıvı gübre üretme için Ar-Ge çalışmamız var" diye konuştu.

ÇEVRE KİRLİLİĞİ ÖNLENECEK

Tesisi ziyaret eden Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Vahit Okumuşer, atık kanın toprak ya da kanalizasyona bırakılması nedeniyle yer altı sularının kirlendiğini söyledi. Atık kanın bakteri ve sinek üremesine de yol açtığını vurgulayan Okumuşer, "Atık kanların çevreye büyük zarar veriyor. Kesilen her hayvandan 13 ile 15 litre işlenebilir kan çıkıyor. Bu kan şimdiye kadar gelişigüzel bir şekilde doğaya bırakılıyordu. Ancak bu tesisle birlikte kanın çevreye verdiği kirliliğin önüne geçilecek" dedi.