Türkçe dünya dili oluyor

Türkçe eğitimleri veren Gediz Üniversitesi TÖMER’e bu yıl talep yağdı. ABD’den 47 öğrenci kursu tamamladı, 9 ülkeden 100’ü aşkın genç ise devam ediyor.

Türkçe, dünya dili olma yolunda... Özellikle yabancı gençler, ana dilimizi öğrenmeye çalışıyor. Bunun en güzel örneği İzmir’deki Gediz Üniversitesi’nde yaşanıyor. Burada yaz aylarında ağırlıklı olmak üzere Türkçe eğitimleri düzenleniyor. Bu sene de gerçekleştirildi, sınırların ötesinden yoğun talep gördü. Gediz Üniversitesi Türkçe Öğretim Merkezi’nde (Gediz TÖMER) önce ABD’liler sıralara oturdu. Dilimizi öğrenen Amerikalı 47 öğrenci törenle sertifika aldı. ABD’lilerin ardından 9 ülkeden (Güney Afrika, Gürcistan, Tunus, Gine, Libya, Ekvator, Gana, Afganistan ve Fas) 108 kursiyer dersbaşı yaptı.

Üç ay boyunca toplam 240 saat ders görecek gençler, günlük konuşmada yetecek düzeyde Türkçe öğrenecek. Dilimizi konuşabilen birçok yabancı da önümüzdeki günlerde eğitime katılacak, bol bol pratik yaparak bilgilerini ilerletecek.

Gediz Üniversitesi, çoğu ülkelerinde üniversite öğrencisi olan kursiyerlere sadece Türkçe öğretmekle kalmıyor. Ege’nin tarihi, turistik yerleri de gezdirilerek ülkemiz ve kültürümüz tanıtılıyor.

Rektör Prof. Dr. Seyfullah Çevik, Türkçe’nin sınırlarımızın ötesinde de konuşulmasına katkıda bulunmaya çalıştıklarını belirtiyor.

Prof. Dr. Çevik, Türk ekonomisi büyüdükçe ve firmalarımız yurtdışında etki alanlarını genişlettikçe dilimize ilginin daha da artacağını dile getiriyor, şunları söylüyor:

"Ticari ilişkiler beraberinde aynı dilden konuşma zorunluluğunu getiriyor. Kurulan ekonomik bağlar zamanla toplumları birbirine yakınlaştırıyor, sosyal ilişkileri güçlendiriyor. Türkçe konuşan yabancılara sürekli yenileri eklenecek, ana dilimiz bir dünya dili olacak. Bu durum sevindirici ve gurur verici. Bu sürece ivme kazandırmak istiyoruz. Gediz Üniversitesi TÖMER’i bu amaçla kurduk, dünyanın dört bir yanından üniversitemize lisans eğitimi için gelen öğrencilerimizin yanında, ilgi duyan diğer yabancılara da Türkçemizi öğretmeyi hedefledik. Sosyal sorumluluk projesi ve milli bir hizmet olarak gördüğümüz Türkçe eğitimlerimizin kapsamını genişleteceğiz, her sene daha çok kişiye dilimizi öğreteceğiz...”