Atilla Sertel'e büyük onur

 Türk Alman Dostluk Federasyon’nun (DTF) Kybele ''dostluk ödülleri'' 8 ayrı dalda, Bavyera Eyalet Parlamentosu’nda düzenlenen törenle sahiplerine verildi.

 Münih'teki Bavyera Parlamentosu'nda düzenlenen ödül törenine Münih Başkonsolosu Hidayet Eriş, Münih Büyükşehir Belediye Başkanı Christian Ude, Bavyera Parlamentosu Başkan Vekili Thomas Schmitz Rode'nin yanı sıra ödül alanlar ve sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı.

Ödül töreninde yönetim kurulunu da sahneye çağırarak bir konuşma yapan Alman Türk Dostluk Federasyonu Başkanı Cihan Sendan, “On iki yıldan beri geleneksel hale getirdiğimiz bu ödül uygulamasında amaç, ırk, dil, din gözetilmeksizin, insanlığın hizmetinde olan ve bu doğrultuda güzel faaliyetlerde bulunan herkese bu ödülü layık görüyoruz” dedi.

32 kişiden oluşan jürinin 8 ayrı kategoride verdiği Kybele 2013 Ödülleri’nde Medya Ödülü Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Atilla Sertel’e verilirken, Sertel ödülünü DTF Başkanı Cihan Sendan’ın elinden aldı. Kybele Kültür Ödülü’ne layık görülen Komedyen Hagen Rether’e ödülünü ise Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan takdim etti.

 TUTUKLU GAZETECİLERE İTHAF ETTİ

Ödül töreninde konuşan Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Atilla Sertel, Türkiye’deki basın, ifade özgürlüğü ve tutuklu gazetecilere dikkat çekerek, “Benim için önemli ve anlamlı olan Kybele Medya Ödülü’nü; başta İzmir Gazeteciler Cemiyeti’nin saygın üyelerinden biri ve İzmir’den CHP milletvekili olarak seçilen ve dört yılı aşan süredir tutuklu olan çok sevgili arkadaşım, dostum, kardeşim Mustafa Balbay olmak üzere tüm tutuklu gazetecilere ve kalemini eğmeden, bükmeden ‘gazetecilik’ yapanlara ithaf ediyorum” dedi.

30 yılı aşkın süredir gazeteci olduğunu söyleyen Atilla Sertel, şunları söyledi:

“Bugün olduğu gibi dün de gazetecilik dışında hiçbir meslekle uğraşmadım ve bu mesleğe mensup olduğum için daima övündüm. Son yıllarda ülkemde yaşananlar nedeniyle üzgünüm. Türkiye’de bugün 70 gazeteci yazdıkları haberler nedeniyle terör başta olmak üzere çeşitli iddialarla hapis tutulmaya devam ediyor. Son 4 yıl içerisinde 200’e yakın gazeteci hapse girdi. Gazeteciler hakkında açılmış dava sayısı ise 10 bin civarında. Basın özgürlüğünde 179 ülke arasında 154’ncü sıradayız.”

 TÜRKİYE’DEN TÖRENE KATILANLAR

Sertel, ödülünü almak üzere Almanya’ya bir grup meslektaşıyla birlikte gitti. Türkiye’den giden heyette TGF Genel Başkanı Atilla Sertel’in yanı sıra, eşi Ziynet Sertel, TGF Genel Başkan Vekili ve Eskişehir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Yılmaz Karaca, TGF Genel Başkan Yardımcısı ve Alanya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mehmet Ali Dim, TGF Genel Sekreteri ve NTV İzmir Temsilcisi Merih Ak, TGF Yüksek İstişare Kurulu Başkanı ve Anadolu Spor Gazetecileri Derneği Genel Başkanı İbrahim Erdoğan, İGC Başkan Yardımcısı Misket Dikmen, Tarsus Medya Mensupları Derneği Başkanı Okan Çalışkan, Yeni Asır Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Muzaffer Oktay, Gazeteci Özcan Aslan, Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan, Konak Belediyesi Başkan Yardımcısı Ömer Faruk Akınbingöl ve Konak Belediyesi Merbel AŞ. Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Bağcıvan yer aldı.

 

Alman Türk Dostluk Federasyonu tarafından belirlenen ve çalışma dallarına göre verilen Kybele Ödüllerini alan isimler şunlar:

 Politika: Almanya Başbakanı Angela Merkel

Medya: Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Atilla Sertel

Eğitim: Robert Bosch Vakfı Yön. Kurulu Başkanı Dr. Ingrid Hamm

Spor: Eski Milli Kaleci ve FC Köln İkinci Başkanı Harald 'Toni' Schumacher

Ekonomi: Sunexpress Yön. Kurulu Başkanı Paul Schweiger

Kültür: Kabaretist Hagen Rether

Destek: (Fördererpreis): Hans Kilger (Stern Ag İnvestment)

Onur Ödülü: Ali Kılıç (DTF Kurucusu ve Onur Üyesi)

Onur Ödülü: Metin Ercenk (DTF Kurucusu ve Onur Üyesi)

 

 


 KYBELE 2013 ÖDÜLLERİ İLE İLGİLİ GÖRÜŞLER

 Aziz Kocaoğlu

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı

 Sayın Atilla Sertel’in yöneticiliğini yaptığı her iki meslek örgütünde de sergilediği başarılarla göğsümüzü kabartmaktadır. Gazeteciliğin hak ettiği güç ve saygınlığa yeniden kavuşması adına yaptığı çalışmaların yanı sıra demokrasiden ve özgürlüklerden yana cesur tavrının sadece ülkemizde değil, uluslararası alanda da takdir topladığı açıktır. DTF tarafından Kybele Medya Ödülü’ne Sayın Atilla Sertel’in layık görülmesi nedeniyle bir İzmirli olarak büyük bir mutluluk ve gurur duydum.

 Dr. Hakan Tartan

Konak Belediye Başkanı

Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sayın Atilla Sertel’in aldığı ödül hem bir gazeteci olarak, hem de bir İzmirli olarak bütün herkes gibi beni de gururlandırdı. Bu önemli ve anlamlı ödülü alırken uzun yıllar birlikte çalıştığım meslektaşım, arkadaşım Atilla Sertel’in yanındaydım. Bu önemli ödülün gururunu birlikte yaşadık. Basın özgürlüğü ve tutuklu gazeteciler için verdiği mücadele bu ödülle bir kez daha anlam kazanmıştır.

 Yılmaz Karaca

Eskişehir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı

TGF Genel Başkanvekili

Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) bünyesinde Atilla Sertel ile birlikte bundan 4 yıl önce gerçekleştirdiğimiz büyük değişim işte bugünlerde meyvesini vermeye başlamıştır. Mesleğimiz ve meslektaşlarımız adına yapacak bir şeyi kalmayan, etkisiz ve önemsiz bir meslek kuruluşu haline düşürülen TGF'yi, Atilla Sertel'in genel başkanlığında ayağa kaldırışımızın karşılığıdır bu büyük ödül. Atilla Sertel, gerek basın özgürlüğü ile ilgili olarak gerekse ifade hürriyeti ile ilgili olarak en anlamlı mesajlarını; Almanya'daki Türk meslektaşlarımız, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile Alman yetkililer, Alman meslektaşlarımız ve Almanya'daki sivil toplum kuruluşu başkan ya da yöneticilerinin gözlerinin içine baka baka vermiştir.

 Merih Ak

TGF Genel Sekreteri

NTV İzmir Temsilcisi

Kybele 2013 Ödülü’nü büyük bir onur ve buruklukla izledim. Onur duydum çünkü Almanya Başbakanı Merkel’in politika ödülünü aldığı bir etkinlikte, bir çok ünlü ismin yanında TGF Genel Başkanı Atilla Sertel’in de sahneye çıkarak ödülünü alması Türk gazeteciler için büyük bir başarı.  Türkiye Gazeteciler Federasyonu, 2009’dan bu yana uyguladığı tarafsız, net, basın çalışanlarının haklarına yönelik mücadelesinin bir karşılığını bu ödülle almış oldu. Kybele 2013 Ödülü, TGF Genel Başkanı Sertel’in önderliğinde Türkiye Gazeteciler Federasyonu’na da uluslararası boyut kazandırdı. Buna yürekten inanıyorum. Sorumluluğumuz daha da arttı. Yüreğim burkuldu. Keşke Mustafa Balbay ve diğer gazeteciler tutuklu olmasaydı ve bu ödül onlar için yapılan mücadeleye verilmeseydi. En büyük dileğim bu tip ödüllerin bundan böyle sorunlarımıza karşı yaptığımız mücadeleye değil, gazetecilikteki başarılarımıza verilmesi.

  Misket Dikmen

İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkan Yardımcısı

Türk Alman dostluğuna katkı sağlama ortak amacıyla farklı inanç ve görüşten bireylerin, bir araya geldiği ve tamamen bağımsız bir kurum olan DTF’nin 8 ayrı kategoride verdiği Kybele Ödülleri’nde Medya Ödülü’nün Cemiyet Başkanımız Atilla Sertel’e verilmiş olması Türk basını için büyük bir onurdur. Sayın Atilla Sertel, törende yaptığı çarpıcı konuşmada Türk basınına ilişkin uluslararası “bağımsız” basın kuruluşlarının değerlendirme ve verilerine de yer vererek, somut olarak ortaya koymuş ve ayakta alkışlanmıştır. Bu ödül; İzmir Gazeteciler Cemiyeti’nin adının uluslararası platformda taçlanmasıdır.

 İbrahim Erdoğan

ASGD Genel Başkanı

TGF YİK Başkanı

Türk Alman Dostluk Federasyonu tarafından TGF Genel Başkanı ve İGC Başkanı Atilla Sertel'e verilen medya dalındaki “Kibele-2013” ödülü, aslında ülkemizdeki basın ve ifade özgürlüğü konusunda TGF çatısı altında verilen mücadele açısından son derece büyük bir anlam ifade etmiştir. Atilla Sertel'in ödül töreni sırasında, ülkemizin basın ve ifade özgürlüğü konusunda Dünya sıralamasındaki yerine vurgu yaparken, “Ülkemi çok sevdiğimi özellikle vurgulamak istiyorum ve basın özgürlüğü ile ilgili olarak içinde bulunduğumuz durumun, benim güzel ülkeme yakışmadığını söylemek istiyorum” sözlerinin, Türklerin yanı sıra salonu dolduran Almanlar'ın da dakikalarca ayakta alkışlaması gerçekten görülmeye ve yaşanmaya değer bir tablo oluşturdu.

  Okan Çalışkan

Tarsus Medya Mensupları Derneği Başkanı

Almanya'da gerçekleştirilen Kibele-2013 Ödülleri Töreni'nde Tarsuslu meslektaşlarımı temsil etmekten ve TGF Genel Başkanımız Atilla Sertel'in, uluslararası boyuta taşınan başarısına tanık olmaktan gurur duydum. Bu ödül, Türkiye'deki basın özgürlüğünün, çağdaş dünya seviyesinde olması gerektiğini bir kez daha göstermiştir. TGF Genel başkanı Atilla Sertel'in, Münih'te verdiği mesajlar son derece yerindedir ve izleyenlerin de büyük takdiriyle karşılanmıştır. Sertel, sadece TGF'nin değil, İzmir Gazeteciler Cemiyeti'nin ve bütün bunlardan daha da önemlisi, ülkemizdeki tüm meslektaşlarımızın Almanya'da sesi ve yüreği olmuştur.

 Muzaffer Oktay

Yeni Asır Gazetesi Yazı İşleri Müdürü

Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı sevgili arkadaşım Atilla Sertel, orada tek başına ve kendine ait bir ödül almadı. Türk basınını temsilen Münih Parlamentosu’nda Türkiye’nin adını ve Türk basınını en iyi şekilde temsil etti, bizleri onurlandırdı. Atilla Sertel’e gösterilen büyük ilgi ve sevgi göğsümüzü kabarttı.