Bu oyunlar denizleri korumak için

HASAN ESER 
İZMİR (İHA) - Sualtı Araştırmaları Derneği (SAD) tarafından yürütülen “Sorumlu Balıkçılık Uygulamalarına Geçiş Projesi” kapsamında, okul öncesi ve ilkokul çağındaki çocuklar için oyun ve oyuncak tasarımları yapıldı. Türkiye’nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi ve GEF Küçük Destek Programı (SGP)-COMDEKS desteğindeki projenin eğitim seti içeriğindeki oyun ve oyuncaklar, ODTÜ Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü öğrencileri tarafından geliştirildi. 
GEF Küçük Destek Programı (SGP) - COMDEKS ve GEF desteğiyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü ve UNDP tarafından yürütülmekte olan “Türkiye'nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi” tarafından destek verilen “Sorumlu Balıkçılık Uygulamalarına Geçiş Projesi”, çocuklara doğa koruma bilinci aşılamak için harekete geçti.
Proje dahilinde geliştirilen oyun ve oyuncaklar, okul öncesi ve ilkokul çağındaki çocuklara yönelik olarak tasarlandı. Projenin eğitim seti içeriğinde yer alacak olan tasarımlar, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü öğrencileri tarafından geliştirildi. 1. Sınıf Temel Tasarım Stüdyosu Öğretim Ekibi’nce yürütülen öğrenci projesi, seminerle başlayan bir haftalık grup çalışması olarak gerçekleştirildi.

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNCE 10 FARKLI OYUN VE OYUNCAK TASARLANDI


Seminer aşamasında önce uzmanlar, deniz ve insan ilişkileri ve çocukların algısı üzerine bilgiler aktardı. “Yavru-ergin-anaç balık ve avcılık, çapalamanın dip ekosistemine etkileri, zamanda ve mekanda bölgeleme, deniz ekosisteminin taşıma kapasitesi, ekolojik hassasiyetler ve bilinmeyen yönleriyle deniz” gibi başlıklar altında bilgiler verilen seminerin ardından, 4 ya da 5 öğrenciden oluşan 10 grup, seminerle edindikleri bilgiler ışığında kendilerine verilen kavramları yorumlayarak 10 farklı oyun ya da oyuncak tasarımı yaptı.

“DENİZLERİ TEMİZ TUTMAK HERKESİN SORUMLULUĞU”
Genellikle kart ya da masa oyunu biçiminde tasarlanan oyunlarda temel amaç; çocuklara çevreyi korumayı, ilgili yasaklara uymayı ve sorumlu bir balıkçı olmayı benimsetmek ve doğal denge unsurlarının neden-sonuç ilişkisiyle nasıl korunacağını öğretmek olarak öne çıkıyor. Dünya üzerindeki kullanılabilir su miktarının azlığını ve bu durumun önemini çocukların anlamasını sağlamak ve denizi temiz tutmanın, herkesin sorumluluğu olduğunun vurgulanması da tasarımların ardındaki diğer amaçlar olarak dikkat çekiyor.
Doğa koruma bilinci geliştirilmesi amacıyla, okul öncesi ve ilkokul çağındaki çocukların sorumluluklarının farkına varması için başlatılan çalışma kapsamında ortaya konan oyun ve oyuncak tasarımlarının geliştirilmesine, yaz döneminde de devam edilecek. Söz konusu oyunlar ve oyuncaklar, “Sorumlu Balıkçılık Uygulamalarına Geçiş Projesi” dahilinde hazırlanan eğitim seti içinde yer alacak.