Bu operasyon Türkiye’de bir ilk

    İzmir Üniversitesi Tıp Fakültesi Medical Park Hastanesi’nde safra kesesinde taş ve rahimde ur tespit edilerek ameliyat kararı verilen Z.A.’nın (50) göbek deliğinden girilerek safra kesesi alındı.

   Operasyonun Türkiye’de ilk kez uygulandığı belirtildi. Yaklaşık 90 kilogram ağırlığındaki hastada bu iki farklı ameliyat, aynı anda sadece göbek deliğinden girilerek ileri düzey laparoskopik yöntemle yapıldı.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Mert Göl ve Genel Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ünal Aydın ve Yrd. Doç. Dr. Türker Karaboğa tarafından gerçekleştirilen ameliyat hakkında bilgi veren Doç. Dr. Göl, “Ameliyatı sadece göbek deliğinden girdiğimiz trokar denilen özel bir sistem sayesinde laparoskopik yöntem ile gerçekleştirdik. SILS yöntemi olarak da bilinen yöntem farklı cerrahi branşlarda uygulanmaktadır, ama aynı anda iki farklı ameliyatın SILS yöntemi ile uygulanması dünyada çok ender yapılmaktadır. Daha önce de bu yöntemle başka bir hastanın aynı anda hem rahmini, hem de böbreğini aldık” dedi.

HASTANIN KİLOSU RİSKE NEDEN OLDU

Genel cerrahi ekibi ile akademik bir yaklaşım ile hastayı değerlendirip SILS yöntemiyle her iki ameliyatı aynı anda gerçekleştirme kararı verdiklerini belirten Doç. Dr. Mert Göl, şöyle devam etti: “Hastanın hem rahminin hem de safra kesesinin alınması gerekiyordu. Hastanın kilolu olması nedeniyle farklı zamanlarda iki ameliyat olması veya açık ameliyat yapılması hasta için riskliydi.”

AMELİYAT 2 SAAT SÜRDÜ

Ameliyat süresinin yaklaşık iki saat sürdüğünü belirten Doç. Dr. Mert Göl, hastayı ertesi gün sağlıklı bir şekilde taburcu ettiklerini belirtti.