AB Mısır için toplandı

Mısır gündemi nedeniyle bugün acil toplanan AB Siyasi ve Güvenlik Komitesi konuyla ilgili olarak Çarşamba günü Dışişleri Bakanları Zirvesi’nin yapılması kararını aldı.

Komite Mısır’a uygulanacak yaptırımlar ve diğer detayların bakanlar toplantısına bırakıldığını belirtirken AB Güney Akdeniz Özel Temsilcisi Bernardino Leon acil toplantı sonrası yaptığı açıklamada oy birliği ile Çarşamba günü konunun Dışişleri Bakanları tarafından görüşüleceğini belirtti. Leon açıklamasında ayrıca, “Mısır’ın ve Mısır’da yaşananların AB için önemi bugün tüm üye devletlerce ortak şekilde ifade edildi. Oy birliği ile Çarşamba günü Dışişleri Bakanları’nın toplanması gerektiğine karar verildi. AB Mısır’da politik bir çözüm olduğuna inanarak, bu temelde hareket etmek gerektiğini düşünüyor. Gerek Mısır’a yapılması planlanan yardımlar, gerek olası yaptırımlar konusunda Yüksek Temsilci Catherine Ashton detaylı bir rapor hazırlayacak ve bunu bakanlara sunacak. Orada da konuya ilişkin bugün olduğu gibi her fikre açık bir tartışma yapılacak. AB Mısır konusunda elbette gerekli tüm tepkileri verecek ama bunu yaparken daima ’yapıcı’ olma noktasında kalmaya çalışacak" şeklinde konuştu.

Toplantıda olası yaptırımlara ilişkin açıklama yapmayan Leon bu konuyla ilgili olarak da, "Şimdilik masadan kaldırılan bir olasılık yok" demekle yetindi.