Manisalı Süt Üreticileri'nden 'Ayran' desteği

Manisa Süt Üreticileri Birlik Başkanı Veteriner Hekim Ulvi Murat Tunca, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın "Bizim milli içkimiz ayrandır" sözlerine tam destek verdiklerini söyledi.

Ulvi Murat Tunca, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye Yeşilay Cemiyeti ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen Global Alkol Politikaları Sempozyumu’nda söylediği, "Bizim milli içkimiz ayrandır" sözlerini Birlik olarak desteklediklerini söyledi. Ayranın Türklerin dünyaya hediye ettiği bir içecek olduğunu belirten Tunca, "Milli içeceğimiz ayranın faydaları saymakla bitmez. Sıcak yaz günlerinde serinleten, yorgunluğu gideren, kısaca insanı kendine getiren bir içecektir" dedi.

Ayranın içinde katkı maddesinin bulunmadığını vurgulayan Tunca, "Ayran yoğurt bazlı olduğu için içinde bakteri üremez, bunun için ayrandan zehirlenme olmaz. Antibakteriyeldir ve bakterilerin içeride üremesine engel olur. Mide ve bağırsaktaki zararlı bakterilerin üremesini engeller ve bakterileri temizler. Bu nedenle antioksidan etkisi vardır. Zehirlenmelerde ayran kullanılır. Besleyicidir, kalsiyum ve magnezyumdan zengindir. Ayran ayrıca, A, B12, D, B2 ve B6 vitaminleri ile protein deposudur" diye konuştu. Ayran dışındaki sıvılara tuz konulup içilmediğini belirten Tunca, "Tuz tansiyonu yükseltir, ama ayran ve tuz iyi birer bileşimdir. O nedenle tansiyon düştüğünde tuzlu ayran içilir" dedi.