Böyle olur İzmir'in karşılaması

Üniversitelerde kayıt dönemi başladı; binlerce öğrenci farklı şehirlerde eğitimlerini sürdürebilmek için yollara düştü. İzmir de yoğun hareketlilikten payını alan kentlerin başında geliyor. İzmir Otogarı’nda sabahın ilk ışıklarıyla birlikte terminale yanaşan otobüsler, tatile gidip dönenlerin yanı sıra, Türkiye’nin dört bir yanından çiçeği burnunda üniversite öğrencilerini getiriyor. Bu yıl girdikleri üniversite sınavı sonucunda, İzmir’deki okullardan birini kazanan gençler, tek başlarına ya da anne-babalarıyla birlikte geldikleri İzmir’de hiç beklemedikleri bir şekilde karşılanıyor. Otobüslerden inen gençleri “İzmir’e hoş geldiniz” pankartlarıyla selamlayan gönüllüler, gelenleri danışma masalarına yönlendiriyor.

“İzmir Gençlere Kucak Açıyor” projesi kapsamında, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Türk Eğitim Vakfı ve Ege Çağdaş Eğitim Vakfı ile ilçesinde kamu üniversitesi bulunan Balçova, Bornova, Buca ve Çiğli belediyelerinin desteğiyle öğrencilere kayıttan, barınmaya kadar her konuda rehberlik hizmeti veriliyor. Üniversitelerin kayıt merkezlerine ücretsiz servislerle ulaşmaları sağlanıyor. Servis bekleyen gençlere bir yandan da İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından sıcak çorba ikram ediliyor.

Gençler ve aileleri memnun

Yaşadıkları karşısında şaşkınlığını gizleyemeyen gençler ve aileleri duygularını “Rüyada gibiyiz” sözleriyle ifade ediyor. Kimi sıcak çorba ikramının kendilerini mutlu ettiğini belirtirken, birçoğu gözlerinde büyüttükleri işlerin bu sayede kolaylaştırılmasından mutluluk duyduğunu söylüyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bu projede destek olan sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri de gönüllülerle birlikte otogardaki karşılaşma telaşına ortak oluyor.

Seha Şahin (Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği İzmir Şube Yazmanı):

“Dört yıldır bu projeyi yürütüyoruz. Dışarıdan İzmir’e gelen üniversite öğrencilerine kucak açıyoruz. Önce birer sıcak çorba ikram edip, sonra üniversitelerine servislerle gönderiyoruz. Yolda çocuklar gerekli açıklamaları yapıyor, üniversitelerde de stantlar kurduk, orada da arkadaşlarımız karşılıyor. Kayıtlarına yardımcı oluyoruz, rehberlik hizmeti veriyoruz, sıcak bir ‘hoş geldin’ demek istiyoruz. Yabancı bir yere gittiğimizde sıcak bir karşılama hepimizi mutlu eder. Gençlerimiz de mutlu olduklarını söylüyorlar.”

Gülnur Soybayraktar (Türk Eğitim Vakfı İzmir Şube Başkanı):

“Bu çalışmayı Türkiye’nin çeşitli yerlerinden şehri hiç bilmeden okumaya gelen öğrencilerimizin yaşam koşulları bir nebze de olsa rahatlatmak için ve daha doğru bilgilere sahip olmaları için yapıyoruz. Biz bu projeye ilk kez bu yıl dahil olduk. Hem otogarda, hem de üniversite kampüslerindeki masalarda görevliyiz. Ayrıca barınma sorunu olan öğrencilerimize Balçova’da bulunan Cumhuriyet TEV Kız Öğrenci Yurdu’nda destek olmaya çalışıyoruz. Olması gereken bir şey bu. İzmir’i doğru tanımaları adına onların üniversite yaşamlarının başında bir katkı koymamız gerekiyor. Bu sivil toplum kuruluşlarının olması gereken bir sorumluluk alanı.”