Avukattan tehdide tazminat davası

İzmir Barosu avukatlarından Tolga Turgut, iki yıl önce duruşma salonu önünde sıra beklerken, kendisine, “Bir merminin değeri 1 lira” diyerek tehdit ettikleri ve küfürlü sözler söyledikleri gerekçesiyle yargılanıp ceza alan 3 sanığa, toplam 30 bin liralık da tazminat davası açtı.

Davaya konu olan olay 16 Aralık 2011 tarihinde İzmir 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi duruşma salonu önünde yaşandı. Avukat Tolga Turgut, müvekkili Marmara Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Altuner ile sohbet ederken, gireceği davanın tutuksuz sanıkları S.B., Y.Y. ve A.Y. arasında tartışma ve arbede yaşandı. Taraflar karşılıklı olarak “hakaret, tehdit ve yaralama” suçlamalarıyla birbirlerinden şikayetçi oldu, haklarında dava açıldı. İzmir 22’nci Sulh Ceza Mahkemesi'nde görülen davada avukat Tolga Turgut beraat derken, A.Y.'ye 6 ay 6 gün, Y.Y.'ye 7 ay 22 gün, S.B.'ye de 10 ay hapis cezası verildi. 

Bu olaydan dolayı psikolojisinin bozulduğunu belirten ceza avukatı Tolga Turgut, üç sanığa, toplam 30 bin liralık manevi tazminat istemiyle dava açtı. Turgut, avukatı Mustafa Tekin aracılığıyla Asliye Hukuk Mahkemesi'ne verdiği dava dilekçesinde, “Duruşma beklerken, meslektaşım ile sohbet ediyordum. Tanımadığım üç kişi üzerime doğru geldi. Bana, “Merminin tanesi 1 lira, kafana sıkılınca anlarsın' diyerek tehdit ve hakaret ettiler. Bu tehditlerini orada bulunan meslektaşlarım ile adliye çalışanları ve vatandaşlar duydu. Bunlar yetmezmiş gibi adliye çıkısında da önümü kesip tehditlerine devam ettiler. Bir tanesi başıma çanta ile vurdu” dedi.

Üç kişinin elinden kendisini vatandaşların kurtardığını belirten Avukat Tolga Turgut, “Açılan ceza davasında, ben beraat ettim, üç kişi ceza aldı. Bu olaydan dolayı psikolojim bozuldu. Uzun bir süre adliyeye gidemedim. Meslektaşlarım ve adliye çalışanları önünde küçük düşürüldüm. Gururum incindi. Aradan uzun süre geçmesine rağmen, hala bu olayı unutamıyorum. Darp edildiğime dair haberler yapıldı. Üzüntüm nedeniyle bu davayı açmak zorunda kaldım” diyerek, bu üç kişiden, kişi başına 10'ar bin liradan toplam 30 bin lira tazminat talep etti. Tazminat talep edilen üç kişi, davaya henüz cevap dilekçesi vermedi. Duruşmaya önümüzdeki günlerde başlanacağı belirtildi.