19 Nisan 2024, Cuma Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

Profesörden Ürküten Kene Uyarısı



Kene üzerine yaptığı araştırmalarla tanınan Dokuz Eylül Üniversitesi Fen Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Barbaros Çetin mutasyona uğrayan kenelerin insan sağlığını tehdit edebileceğini söyledi.

Türkiye'nin, Suriye'ye komşu illerindeki büyükbaş hayvan ölümlerine yolaçan Afrika hastalığının (Lumpy Skin Disease) da Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) gibi, göçmen kuşların taşıdığı kenelerle ülkemize gelmiş olabileceğini, ölen sığırlar üzerindeki kenelerin, bu virüsü taşıyıp taşımadıklarının mutlaka araştırılması gerektiğini ifade etti.

Afrika hastalığı olarak da adlandırılan 'Lumpy Skin Disease' nedeniyle, son günlerde Suriye'ye komşu olan illerde bulunan büyükbaş hayvanlar arasında ölümler başladı. Bu nedenle bu illerdeki birçok nokta karantinaya alındı. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkilileri de araştırma başlattı. Bu bölgedeki sığırların ölmesinin, özellikle sinek ve sivrisinek aracılığıyla Afrika hastalığı virüsünün yayılmasından kaynaklandığı ileri sürüldü. Dünya Gıda Örgütü'nün resmi kayıtlarında da bu virüsün 2013 yılında Türkiye'de görülmeye başladığı yer aldı.

Prof. Dr. Barbaros Çetin, Afrika hastalığı ile ilgili yaptığı tespitlerle olaya farklı bir boyut kazandırdı.

Prof.Dr. Çetin, 1944 yılında Kırım Kongo Kanamalı hastalığına neden olan kenelerin, ilk olarak Kırım'da görüldüğünü, 8 yıl sonra ise, Kongo'da ortaya çıktığını dile getirerek, "İşte bu keneler, göçmen kuşlarla Kırım'dan Kongo'ya yayıldı. Bu keneler Türkiye'ye de, yayıldı. Göçmen kuşlar hep bu hastalığa neden olan kenelerin, geniş alanlara yayılmasına yol açtı" dedi.

Aynı durumunun Afrika hastalığı için de geçerli olduğunu ifade eden Prof. Dr. Çetin, "Afrika hastalığının yayılmasında elbette, sinek ya da sivrisinek gibi kan emen taşıyıcıların etkisi var. Ancak bunlar yapı olarak hayvanlar üzerinde pek etkili olamayabilirler. Son yıllardaki araştırmalarda, bu hastalığa ait virüsler, Afrika'da bulunan üç kene türü üzerinde de tespit edildi. Bu da bu hastalığa kenelerin de neden olduğunu ortaya çıkardı. Ülkemizin Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi de Afrika'dan gelip Rusya'ya geçen göçmen kuşların yolu üzerinde. Dolayısıyla, tıpkı Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığında olduğu gibi, bu keneler göçmen kuşlar sayesinde ülkemize de gelmiş olabilir. Yani sineklerden daha etkili olarak bu keneler, hastalığın hızla yayılmasına neden olabilir. Çünkü bir kene bir seferde 22 bin yumurta bırakabilir ve virüsler bu sayede yavrulara bile geçebiliyor. Bu nedenle özellikle bu hastalıktan ölen sığırlar üzerindeki keneler de mutlaka araştırılmalı. Çünkü bu yönde bir araştırma yapılmıyor" diye konuştu.

Araştırmalar sonrasında bu kenelerde Afrika hastalığı virüsünün bulunması durumunda ona göre de tedbirler alınması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Barbaros Çetin, "O zaman bakanlık hemen devreye girmeli. Çünkü önümüz kurban bayramı ve bu bölgedeki hayvanlar Türkiye'nin birçok noktasına kurbanlık olarak dağılıyorlar. Dolayısıyla keneler de hastalığı yayabilirler. Bu kenelerde virüs tespit edildiği anda, bu hayvanların bulundukları bölgelerden çıkmalarına izin verilmemeli ve ona göre de önlemler alınmalı. Küçükbaş hayvanlar için aşı etkili olabiliyor ama büyükbaşlar üzerinde etkinlikleri henüz kanıtlanmadı. Bu nedenle, araştırmalar bu yönde yoğunlaştırılmalı" dedi.

İNSAN HAYATINI DA TEHDİT EDEBİLİR

Prof. Dr. Barbaros Çetin, araştırmaların aksatılmaması gerektiğini de dile getirip, araştırma olmaması durumunda ise, tıpkı Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığında olduğu gibi kenelerin mutasyona uğrayarak insan hayatını da tehlike altına alabileceğini söyledi. Prof.Dr. Çetin, "Bu keneler, insanlar içinde tehlikeli olmadan gerekli önlemler alınmalı. Araştırmalar yapılmalı. Her şeyden önce hayvancılığımızın geleceği için bunlar gereklidir" diye konuştu.

05 Mayıs 2014
Etiket; barbaros çetin, kırım kongo hastalığı, kene ölüm riski, kene araştırmaları Yazdır   |   Paylaş
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
KAMU PERSONELİNE BAĞIMLILIKLA MÜCADELE EĞİTİMİ
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MUĞLA YEŞİLAY’DA KAN DEĞİŞİMİ
HER ÖRGÜT PSİKOLOJİK TACİZCİSİNİ ÜRETİYOR
HAYAT KURTARAN YÖNETİM SİSTEMİ
THY PERSONELİNİN İNTİHARI
NARLIDERE'DE ATIK İLAÇLAR TOPLANIYOR
AŞILAR, HERKESE İYİ BİR YAŞAM ŞANSI SUNAR
HEKİM YURTDIŞI GÖÇÜ ARAŞTIRMASI SONUÇLARI
BU HASTALIKTAN KURTULUŞ YOK
İZMİR MOBBİNG İLE MÜCADELEDE KARARLILIĞINI GÖSTERDİ
MOBBİNG MÜCADELESİ HIZ KESMİYOR
MUĞLA TÜRKOCAĞI’NDA BAŞKAN DR. YAŞAR TOPAL
436 YILLIK ÜNİVERSİTEDE DERS VERECEK
AŞILAR KISIRLAŞTIRIYOR MU?
BANKACILIK SEKTÖRÜNDEKİ MOBBİNG ANKETİ SONUÇLARI ŞAŞIRTTI
Uzmanından Çin Tarçını uyarısı
BANKACILIK SEKTÖRÜ VE MOBBİNG ANKETİ
Ağız kokusunu önlemenin kolayı var
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir