20 Nisan 2024, Cumartesi Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

Sahurda tatlı yemeyin



Sağlık açısından faydaları bilimsel olarak kanıtlanmış olan oruç, bilinçli beslenmeye dikkat edilmemesi durumunda tehlikeli sağlık sorunlarına neden olabiliyor.

Ramazan ayının yaz aylarına denk gelmesi, sıcak hava şartlarının da etkili olması, sağlık sorunu yaşamadan oruç tutmak için yapılması gerekenleri önemli hale getirdi.İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Barış Önder Pamuk, Ramazan ayını sorunsuz bir şekilde geçirebilmek için önemli tavsiyelerde bulundu.

Su tüketimi nasıl olmalıdır?

Yaz aylarında oruç tutarken en dikkat edilmesi gereken hususun vücudun su ihtiyacını karşılamak olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Pamuk, suyu ve diğer içecekleri özellikle iftardan sonra tüketmeyi önererek “Sahurda çok su alımı boşaltımı hızlandırdığı gibi, sahur sonrası şişkinlik ve uykunun kaçmasına neden olur. Vücudun ihtiyacını karşılamak için kilo başına en az 30 mililitre suyun tüketilmesi gerekir” hatırlatmalarında bulundu.

Sağlığımızı Bozmadan Nasıl Oruç Tutarız?

Uzun süre aç kalan mideye bir anda ağır besinlerle yüklenmek, mide – bağırsak sistemini ve kalbi yorar, tansiyonu yükseltir” diyen Yrd. Doç. Dr. Pamuk: “Bir anda besin yüklenmesi sonucu nabzımız artar, kalbin oksijen ihtiyacını artırarak ani kalp krizleri, inme gibi hayatı tehdit eden durumlara neden olabilir. Hızlı ve fazla miktarda yemek yenilirse, kan şekeri önce yükselir, sonra düşer. Üşüme, halsizlik gibi belirtiler ile kendini hissettirir. İşte bu sebepten dolayı iftar ve sahur yemeklerinde sindirimi kolay, hafif ama vücut metabolizması için yararlı olan besinler tercih edilmelidir” dedi.

Oruç nasıl açılmalı?

Yaz günlerinde uzun süre susuz kalındığından, ilk olarak susuzluğun giderilmesini tavsiye eden Yrd. Doç. Dr. Pamuk, “Sulu gıdalar bolca tüketilmelidir. İftarda en çok dikkat edilmesi konu, tokluk hissinin ilk lokmamızdan yaklaşık 30 dakika kadar sonra başlamasıdır. Bu nedenle iftar bir bardak su, hurma ya da zeytinle açılmalı ardından bir çorba veya zeytinyağlı hafif bir yemek, ekmek ile devam edilmelidir” dedi.

İlk atıştırmanın ardından 15-20 dakika ara verin”

İlk atıştırmanın ardından 15-20 dakika ara verilmesi gerektiğini ifade edenYrd. Doç. Dr. Pamuk,bu süre içerisinde beyin ve mide arasındaki iletişim ile açlık hissinin baskılanacağını belirtti. Besinlerin ağızda iyice çiğnenmesi gerektiğini de vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Pamuk, iftar menüsünün ağır yağlı yemekler, kızartmalar, kalorisi yüksek besinler yerine etli ya da az yağlı hafif sebze yemeklerinden, baklagillerden, yoğurttan oluşabileceğini sözlerine ekledi. Yrd. Doç. Dr. Pamuk: “Izgara ya da fırında buğulama etler iftar yemeği için ideal besinlerdir. Yemek sırasında içilecek komposto bağırsak hareketlerini artırır. Kan şekerini hızla yükselten yiyecekler yerine, posa miktarı fazla olan besinler tercih edilmelidir. İftardan iki-üç saat sonra bir porsiyon mevsim meyvesi veya bir bardak şekersiz bitki çayı tüketebilirsiniz” şeklinde konuştu.

Sahur nasıl olmalıdır?

İKÇÜ Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Barış Önder Pamuk’un verdiği bilgiye göre eğer akşam yemek yenilerek yatılır ve sahura kalkılmazsa kan şekeri aşırı düştüğünden, oruç tutmak zorlaşıyor ve artmış olan açlık hissi kilo alınmasına neden oluyor. Bu sebeple günde iki öğün yemek, vücudun kendisini yenilemesine zaman tanımak açısından büyük önem taşıyor.

Kahvaltı tarzı besleneme sahur için en uygun olanıdır”


Yağ ve tuzlu yiyeceklerin sindirimi zorlaştırarak, susama hissini arttırdığına dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Pamuk, “Yemeğin başlangıcında hafif bir porsiyon meyve alınabilir. Özellikle protein açısından zengin yumurta, peynir gibi besinler tüketilmesi midenin boşalma süresini uzatarak, acıkmayı geciktirmesi nedeniyle tercih edilebilir” dedi.

Sahurda tatlı yemeyin”

Yrd. Doç. Dr. Pamuk, tok tutması açısından ekmek ya da patates tüketilmesini tavsiye ederken özellikle sıcak ve uzun yaz günlerinde susama hissinin erken oluşmasına neden olabileceğinden sahurda tatlı yemekten kaçınılması gerektiğini hatırlattı.

23 Temmuz 2013
Etiket; doktor, katip, çelebi, , hastalıkları, sahur, tatlı, yemek Yazdır   |   Paylaş

İlgili haberler


Nazilli Tarım Fuarı ziyaretçi rekoru kırıyor
Türkiye'yi İzmir modası sardı
Türkiye'nin hayvancılık fuarı başladı
İyi futbola devam
Fuar güzelleri görücüye çıktı
Bu fuarda yok yok
Kırbiç çiftinin bebek sevinci
Altın kız madalyasıyla geldi
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
TSYD İZMİR'DE NÖBET DEĞİŞİMİ
KAMU PERSONELİNE BAĞIMLILIKLA MÜCADELE EĞİTİMİ
MUĞLA'DA SOSYAL İKİLEM BELGESELİ
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MUĞLA YEŞİLAY’DA KAN DEĞİŞİMİ
MEHMET AKİF ERSOY KİTAP GÜNLERİ
TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİ MUĞLA TEMSİLCİLİĞİ'NDEN İSRAİL' E SERT UYARI
KÜLTÜREL VE TİCARİ BOYUTLARIYLA ARASTA
ÖDEMİŞ BOZDAĞ'DA OSMANLI SARAYLARI
KÖYÜMDE ŞENLİK VAR
HER ÖRGÜT PSİKOLOJİK TACİZCİSİNİ ÜRETİYOR
DEMİRCİ USTASINDAN GERİ DÖNÜŞÜME KATKI
THY PERSONELİNİN İNTİHARI
MUĞLA ANADOLU MEKTEBİ YAZAR OKUMALARI
MUĞLA MİLLİ EĞİTİM’DEN YARDIM SEFERBERLİĞİ
MUĞLA'DA OKUR GEZER YAZAR ETKİNLİĞİ
RÜYA PARK KİTAP, RESİM VE HEYKEL GÜNLERİ
İZMİR'E MEGA PROJE
İŞTE KUZEY YILDIZI
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir