29 Mart 2024, Cuma Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

Sayın Kerry de bilir, dünya da bilir ki...



Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin "Başbakan Erdoğan Gazze ziyaretini ertelemeli" şeklindeki sözlerinin yanlış olduğunu belirterek, "Sayın Kerry de bilir, dünya da bilir ki, Türkiye ne zaman ne arzu ediyorsa bunu gerçekleştirecek bir güçtedir" dedi.

Bülent Arınç, Bakanlar Kurulu sonrasında kameraların karşısına geçerek açıklamalarda bulundu. Arınç, toplantıda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in ’Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanun Tasarısı’ üzerinde kurula bilgi sunduğunu belirterek,"Tarım arazilerinin miras ve satış yoluyla bölünmesinin önlenmesine ilişkin düzenlemeler yapılacak. Tasarı kabul gördü ve sayın bakanlarımızın imzasına açıldı" dedi.

Toplantıda ayrıca AB’ye katılım çalışmaları hakkında Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış’ın bir sunum yaptığını belirten Arınç, "Yine Türk Standartları Enstitüsü’nün faaliyetleri ve gelecek planları hakkında da Sayın Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Nihat Ergün tarafından bir sunum yapıldı" diye konuştu. Arınç, Afganistan’da Taliban tarafından kaçırılan 8 Türk ile ilgili de açıklamalarda bulundu.

Konunun takip edildiğini belirten Arınç "Özellikle Taliban tarafından belli bir amaçla ele geçirilmiş olmadıkları ama hava şartları sebebiyle onların hakimiyeti altında bulunan bir bölgede zorunlu iniş yapmasıyla 8 Türk, Afgan ve Rus vatandaşı olduğu bildirilen 2 pilotun zorunlu inişin altından alıkonulduğu anlaşılmaktadır. Dışişleri Bakanlığımız bu konuda ciddi bir takibin içindedir. En kısa zamanda vatandaşlarımızın kurtarılmış olacaklarını, yani kendi çalıştıkları bölgelere güvenli bir şekilde intikal edeceklerini ümit ediyoruz" şeklinde konuştu.

"KERRY’NİN AÇIKLAMASI DİPLOMATİK AÇIDAN MAHSURLUDUR"

Bülent Arınç, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin "Başbakan Erdoğan Gazze ziyaretini ertelemeli" şeklindeki açıklamalarıyla ilgili bir soru üzerine değerlendirmelerde bulundu. Başbakan Erdoğan’ın imkan bulabilseydi Nisan ayı içerisinde Gazze ziyaretini gerçekleştirmiş olacağını hatırlatan Arınç, "Amacımız, düşüncemiz, niyetimiz Sayın Başbakanımızın bu bölgeyi ziyaretidir. Ama bu ziyaret için mutlaka kesin bir tarih vermek mümkün değil, doğru da değildir" dedi. ABD Dışişleri Bakanı Kerry’nin Türkiye’nin 3 veya 4 defadır Türkiye’yi ziyaret ettiğini belirten Arınç, "Ancak doğrudan Sayın Başbakanın Mayıs ayı içerisinde gitmesini arzu etmiyoruz’ veya ’tavsiye etmiyoruz’ şeklindeki açıklaması diplomatik açıdan mahsurludur. Yanlıştır, doğru değildir. Çünkü Sayın Başbakanımızın veya bir Türk yetkilisinin ne zaman nereye gideceğini hükümetimiz karar verir. Bunun dışında herhangi bir merciden izin almak veya onların olurlarını peşinen kabul etmek durumunda değiliz. Bunu Sayın Kerry de bilir, dünya da bilir ki, Türkiye ne zaman ne arzu ediyorsa bunu gerçekleştirecek bir güçtedir" diye konuştu. Arınç, "Gerekli olan çalışmalar yapıldıktan sonra Sayın Başbakanımızın verdiği tarih Amerika’nın tarihine uyarsa ne ala. Ama uymazsa biz bunu gerçekleştirmiş oluruz. Sayın Dışişleri Bakanı’nın açıklamasını bu kapsamda düşünmek lazım" dedi.

"DÜŞÜNCESİNİ BASINA KARŞI DOĞRUDAN SÖYLEMEMESİ GEREKİRDİ"

Bülent Arınç’a, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin, Gazze ziyaretiyle ilgili açıklamasını kameraların önünde yapması da soruldu. Arınç, şu değerlendirmeyi yaptı: "Kameralar önünde yapılması düşüncelerini çok açık ve herhangi bir yanlış anlamaya yol açmayacak şekilde söyleme gayretinden ibarettir. Ama tecrübeli bir Dışişleri Bakanı kesinlikle böyle yapmazdı, böyle bir düşüncesi varsa bunu Dışişleri Bakanımıza veya Sayın Başbakanımıza yani görüşünü anlatan bir tavsiye şeklinde de sunabilirdi. Bu şekilde doğrudan kendisinin kendi mekanında bir açıklama yapmasını uygun bulmadığımı ifade ettim. Bunun altından başka bir anlam çıkartmayalım. Çünkü bazı büyükelçiler vardır ki, bazı dışişleri bakanları vardır ki yani düşüncelerini pat diye söylemiştir ama bunun Türkiye’de ne anlama gelebileceğini fark etmemiş veya düşünmemiş de olabilir. Çok eskilerden bilirim; birilerinin bacak bacak üstüne atması dahi Türkiye’de sorun olmuştu. Ama onların kültürlerinde böyle rahatlıklar her zaman görülebilir. Belki o rahatlık içerisinde bu düşüncelerini açıklamış olabilir. Menfi anlamda çok kötü bir olaymış gibi yorumlamıyorum. Ama kesinlikle bir dışişleri bakanı Türkiye Başbakanı’nın yapacağı bir ziyaret konusundaki özel düşüncesini basına karşı ve doğrudan söyleyemezdi, söylememesi gerekirdi." "

HÜKÜMETİMİZ KENDİNE AİT BÜTÜN YETKİLERİ YERİ VE ZAMANI GELDİĞİNDE KULLANIR"

Bülent Arınç, terör örgütü PKK’nın çekilmesi konusunda askerin ve polisin çekincilerini giderecek somut bir adımın söz konusu olup olmadığı sorusu üzerine, "Hükümetimiz kendine ait bütün yetkileri yeri ve zamanı geldiğinde kullanır. Hükümetin yetki ve sorumluluğu altında olan konular eğer güvenlik güçlerine talimat vermekse, bu da yerine getirilir. Şuana kadar hukuk dışı, yetki dışı hiçbir uygulama yapılmamıştır bundan sonra da yapılmayacaktır" dedi. Arınç konuyla ilgili olarak şunları kaydetti: "Jandarma ne şekilde yetki istiyorsa bu yetki karşılanır, Kara Kuvvetleri mensupları ne şekilde bir yetki görüyorsa bu yapılabilir. Bugün Türk Silahlı Kuvvetleri’nin esasında kendisinden haberler alarak yayınlandığı sitede bir cümle bence önemlidir. ’Teröristle mücadele devam etmektedir’ diyor. Evet bir taraftan çözüm süreci olumlu bir şekilde ve süratle ilerliyor ama güvenlik güçlerimiz de görevinin başında. Yani bir silahlı eylem yapmak isteyene karşı, bombalama, mayınlama, hayata kastetme gibi silahlı kuvvetlerimiz veya güvenlik güçlerimiz ellerini kavuşturup bir kenarda oturmuyor. Herkes görevinin başında. Çözüm süreci, çekilme süreci farklı birşey ama teröristle mücadele aynı zamanda farklı birşey. Herkes görevini en iyi şekilde yaparsa 4 aydan beri geldiğimiz nokta bence olumlu bir nokta ve böyle seyrederse kısa bir zaman içerisinde daha olumlu sonuçlar alabiliriz. Ne silahlı kuvvetlerimizden ne emniyet mensuplarımızdan bugüne kadar ’benim görevim engelleniyor’ diye birşey duyulmadığına göre, duyulması da mümkün olmadığına herkes görevinin başında ve onu en iyi şekilde yapıyor olarak anlayabiliriz."

"AKİL İNSANLARA MİLLETİMİZ ADINA ŞAHSEN TEŞEKKÜR ETMEK İSTİYORUM"

Arınç, "Akil İnsanların çalışmaları gündeme geldi mi? Performanslarını nasıl görüyorsunuz" sorusu üzerine akil insanlara yönelik protesto ve saldırıya varan hareketler konusunda İçişleri Bakanı Muammer Güler’in kurula bilgi sunduğunu belirtti. Akil insanları tebrik etmek gerektiğini belirten Arınç, "Benim dışarıdan gözlemleyebildiğim kadarıyla akil insanlar şüphesiz 63 kişiden ibaret değil. Ama 63 kişi çok fedakarca bir çalışma yapıyor. Hepsi çok iyi niyetliler ve hepsi Türkiye’nin toplumsal barışına, huzur ve güvenliğine katkı sağlamak için kimisi ta Uludere’ye kadar gidiyor, kimisi Urfa’da çalışıyor, kimisi İzmir’de, kimi İstanbul’da kimi Kocaeli’nde.... Bu insanları takdir etmek lazım, tebrik etmek lazım. Hiç kimse rahatını bozarak geçmişte tehlikeli sayılan bölgelerde nasıl karşılanacağını da bilmeden böylesine içten bir çalışma yapamaz. Bu insanlara toplumun teşekkür ettiğini de biliyorum" diye konuştu.

Akil insanlara yönelik bazı eleştirilerin doğal olabileceğini belirten Arınç, şunları kaydetti: "Ama doğal olmayan tek şey, ellerinde bir takım bayraklarla veya bir takım argüman kullanarak sanki bunlar bayrağa karşıymış veya milli düşünceden yoksun insanlarmış gibi onları protesto etmeyi, bağırarak, çağırarak yapmak, toplantı salonunu işgal etmek ve bu insanlara ağızlarına ne gelirse hakaret etmek. Yanlış olan bu. Bunun için şüphesiz gereken tedbirler de alınacaktır. Arkadaşlarımızın çalışmaları başlayalı daha 10 veya 15 gün oldu en fazla. 2 Aylık çalışma ön görülmüştü ama şu 10-15 günlük performanslarına bakıldığında hepsine milletimiz adına ben şahsen teşekkür etmek istiyorum."

Bülent Arınç, bir gazetecinin "Tazminat miktarının konuşulmaması gerektiğini söylediniz ancak tazminatı belirleyecek ilke ve parametrelerden bahsettiniz. Bunların ne olduğunu bizimle paylaşmanız mümkün mü?" sorusu üzerine, "Hayır mümkün değil" diyerek esprili bir cevap verdi. Arınç, "Niye paylaşayım seninle, daha iş bitmedi. İşe bugün yeni başladık. Arkadaşlar güzel götürüyorlar, ya ikinci toplantıda veya bazı ayrıntılar kalırsa üçüncü toplantıda geleceğim burada hepinize ’şu parametrelere uygun olarak böyle bir çalışma yaptık ve sonuca ulaştık’ diyeceğim ve söz önce sana söyleyeceğim" diye konuştu.

22 Nisan 2013
Etiket; Arınç, Kerrry, ABD, Suriye, Tazminat, İsrail, Gazze Yazdır   |   Paylaş

İlgili haberler


Basmane tasarımıyla Venedik'e gidiyor
Unutulan soykırım tekrarlanır
Sıfatı "Gazeteci"
Bu kampanya yüzleri güldürecek
Suriyeli gencin objektifinden savaşta çocuklar
Türkiye'nin kuvvetini bilelim
ABD'de yılın iş kadını bir Türk
İzmirli Gizem’e önemli görev
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİ MUĞLA TEMSİLCİLİĞİ'NDEN İSRAİL' E SERT UYARI
78 YILDIR KANAYAN YARA: BORALTAN
NEFRET ÜRETMENİN MANTIĞI DEĞİŞMİYOR
İLK KURŞUN MUAMMASI
İLHAN İŞMAN ADAY ADAYI OLDU
GEMİNİZİ BATIRDIK ÖZÜR DİLERİZ
HALAÇOĞLU SESSİZLİĞİNİ BOZDU
ERMENİ SOYKIRIMI EMPERYALİST BİR YALANDIR
MANİSA DGYD 'NİN KONUĞU ÖNALAN
Bu nasıl adalet?
Her türlü şiddete hayır!
EYT'de son durum ne
Mülteci çocuklar için deklarasyon
Kaya: Kocaoğlu aymazlık içinde
Kocaoğlu'ndan ilçe belediyesine tepki
Katar'a ablukayı İzmir ile kırdık
Dostları olan zengindir
Demokrasi tek yol
15 Temmuz şehitlerinin isimleri gökyüzünde
15 Temmuz'u Batı'ya anlatıyoruz
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir