28 Mart 2024, Perşembe Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

Spor yaparken yanlış yapmayın



Özel Tınaztepe Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Efe Edem, uygunsuz yapılan spor aktivitelerinin kalbi yorabileceğini belirterek spora başlayacak kişilere kalp muayenesi önerisinde bulundu.

Halen dünyada meydana gelen ölümler arasında ilk sırayı kalp ve damar hastalıkları alırken yanlış ve ağır sporun neden olduğu kalp krizleri sayısı da artıyor. Kalp ve damar hastalıklarından korunmanın en kolay yollarından biri olan egzersiz, doğru yapılmadığı zaman kalp krizine yol açabiliyor. Spor yapan veya spora yeni başlayacak kişilere önemli uyarılarda bulunan Özel Tınaztepe Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Efe Edem, “Kalp damar hastalığı olan veya şeker hastalığı, sigara tüketimi, obezite ya da hipertansiyon gibi risk faktörlerine sahip olan bireylerin spor programına başlamadan önce mutlaka bir kalp hastalıkları uzmanını ziyaret etmeleri gerekir” dedi. Uzm. Dr. Edem, spora başlayacak kişilerde öncelikle risk faktörlerinin ve var olan hastalıkların kontrol altına alınması gerektiğini kaydetti.

TEMPOLU YÜRÜYÜŞ ÖNERİLİYOR

Spor esnasında kalbin oksijen tüketiminin arttığını, kalp ritminin ve tansiyonun yükseldiğini söyleyen Uzm. Dr. Edem, “Eğer kalpte altta yatan bir hastalık varsa kalp bunu kaldıramayabilir ve kalp krizi oluşabilir. Bu nedenle özellikle spora yeni başlayan bireylerde uzun ve tempolu yürüyüşleri öneriyoruz. İdeal olan egzersiz sıklığı ise haftada 5 gün 10-30 dakikalık yürüyüşler olacaktır. Özellikle bu hayat tarzı değişikliği karbonhidrat ve yağdan fakir Akdeniz diyeti ile birleştirildiğinde kalp damar sağlığımızı koruma açısından önemli bir adım atılmış olunacaktır” dedi.

HALI SAHA MAÇLARINA DİKKAT

Her ne kondisyonda olursa olsun amatör olarak spor yapan kişilerin ağır yemek sonrası egzersiz yapmaktan, ağır rekabet içeren yarışmalı sporlardan ve vücudu gereğinden fazla yoracak aktivitelerden uzak durması gerektiğini bildiren Uzm. Dr. Edem, “Toplumda sık görülen ve sağlık problemine yol açan sakıncalı olaylardan biri arkadaş ortamlarında ayda 1-2 defa yapılan yükleme tarzı halı saha maçlarıdır. Özellikle sigara içen ve obez olan bireylerde bu 60 dakikalık yüklenmeler kalp damarlarındaki stabil olan plakların yırtılıp kalp krizi oluşturmasına zemin hazırlamaktadır. Bu gibi bolus şeklinde olan yorucu aktivitelerden uzak durmak gerekir. Belirli bir kondisyon seviyesine ulaştıktan sonra bu tip yarışmalı aktivitelerin yapılması kalp ve damar sağlığımız açısından daha dengelidir” şeklinde konuştu.

22 Mart 2017
Etiket; Özel Tınaztepe Hastanesi, Kardiyoloji Efe Edem, halı saha kalp, kalp krizi spor Yazdır   |   Paylaş
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
TSYD İZMİR'DE NÖBET DEĞİŞİMİ
VOLEYBOL ŞEHRİ İZMİR
İZMİR BASIN LİGİ BAŞLADI
TSYD KUPASI ARKAS'IN
TFF'DE İZMİR GÜCÜ
TSYD İZMİR'DEN VOLEYBOLDA 8. TURNUVA
MENEMEN FK HIZLI BAŞLADI
İŞTE KUZEY YILDIZI
FUAT ÇAPA DA MEDYAALL'DA
EROĞLU'NUN İLETİŞİM ORTAĞI MEDYAALL
TSYD'NİN URLA GURURU
ARKAS'TA 8. KUPA MÜZEDE
TSYD İZMİR KOŞUSU NEFES KESTİ
KARŞIYAKA BELEDİYESİNDEN SPORA DEV HİZMET
MUĞLA ŞAMPİYONLARI MİLAS'TAN
TSYD KUPASI ARKAS'IN
YAPAMAZSIN DEDİLER YAPTI
ERHAN ÇELENK'E GÖNÜLDEN TEBRİK
SİMYA METAL 7. TSYD İZMİR VOLEYBOL TURNUVASI BAŞLIYOR
İZMİR'DE MASA TENİSİ HEYECANI
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir