28 Mart 2024, Perşembe Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

Taksim'e giremeyen Roth, 3 Alman kanalında konuştu



  Alman Yeşiller Partisi Eş Genel Başkanı Claudia Roth, cumartesi günü Taksim Gezi Parkı'nda yapılan müdahaleden etkilenmesi ardından dün Taksim Meydanı'na giremezken, 3 Alman televizyonunun yayınına katılarak polisi sert dille eleştirdi.

  Almanya Dışişleri Bakanı Glaudio Westerwelle ise, temel haklar ile ilgili uyarıların içişlerine müdahale olarak algılanamayacağını vurguladı. Almanya'da Fatih Akın, Sibel Kekilli ve Dani Levy gibi sanatçılar, Başbakan Angela Merkel’e açık mektup yazarak Türkiye’deki şiddetin sona ermesi için girişimde bulunmasını istedi. Taksim'e pazar günü girmesine izin verilmeyen, daha sonra Alman Phoenix kanalının yanı sıra devlet kanalı ARD ve RTL yayınına katılan Claudia Roth, "Kaçmaya çalıştık ve polis bizi takip etti.

  Bir savaş gibiydi. Caddelerde insanları adeta avlıyor ve göz yaşartıcı gazları insanları hedef alarak kullanıyorlar" dedi. Roth, "Uygulanan şiddet, demokratik haklarını kullanmak isteyen vatandaşlara karşı bir şiddettir" diye konuştu. Yeşiller Partisi Eş Genel Başkanı Roth, tedavi gören yaralılara ve hastaneye yönelik polis müdahalesine de dikkat çekerek bunun devletler hukukuna aykırı olduğunu savunurken, olaylar üzerine "Türkiye'nin AB içinde yeri yok" görüşünün doğru olmayacağını anlattı. Roth, "Türkiye, Erdoğan ile eşitlenemez. Avrupa Birliği'nin Türkiye ile ilişkileri kesmesi en başta sokaklara çıkan insanları olumsuz etkiler. Burada toplananlar yeni bir Türkiye'yi temsil ediyor. Bu yeni Türkiye desteklenmelidir" dedi.

BAKANI: İÇİŞLERİNE MÜDAHALE DEĞİL

  Almanya Dışişleri Bakanı Glaudio Westerwelle ise, temel haklar ile ilgili uyarıların içişlerine müdahale olarak algılanamayacağını söyledi. DW'nin haberine göre Bakan Westerwelle, "Gördüğümüz görüntüler kadar gerilimin söylemsel tırmandırılışı da beni endişeye sürüklüyor. Böyle bir durumda Türk hükümeti, toplanma özgürlüğü ve demokrasi konusunda uygulamada da çok ciddi olduğunu, uçurumun kapatılmasını ve toplumu kaynaştırmayı görev addettiğini kanıtlayabilir.

  Türk mevkidaşım ile yaptığım görüşmede de bu beklentiyi dile getirdim" dedi. Almanya Dışişleri Bakanı, görüşlerini açıklamasının içişlerine müdahale olarak nitelendirilemeyeceğini ifade ederken "Konu insan, vatandaşlık, özgürlük hakları ise buna hala içişleri demek mümkün müdür?“ diye sordu. Westerwelle, Avrupa Konseyi üyesi omduklarını burada hukuk devleti, güçler ayrılığı, toplanma ve gösteri, basın ve düşünce özgürlükleri ile ilgili standart kurallar belirlediklerini ifade ederken, "Bu hakların yeterince korunmadığı yönünde izlenim oluşmuş, ülkeler, ulusal hükümetler bu konuda açıklamalarda bulunuyorsa, bu doğrudur ve içinde yaşadığımız modern dönemde iyi bir gelişmedir" dedi.

  Gösterileri sivil toplumun gelişimi açısından olumlu gördüğünü de kaydeden Westerwelle, "Bu gösterilerin yapılması daha ziyade, sivil toplumun olgunlaşmasının, sivil toplumdaki öz güven ve farkındalığın güçlenmesinin ifadesidir. Ve bence bu iyi bir gelişme. Çünkü yirmi yıl önce bunun çok daha farklı olduğunu hepimiz biliyoruz" dedi.

SANATÇILARDAN TÜRKİYE ÇAĞRISI

 Almanya'da sanatçılar Fatih Akın, Sibel Kekilli ve Dani Levy, Başbakan Angela Merkel’e açık mektup yazarak Türkiye’deki şiddetin sona ermesi için girişimde bulunma çağrısı yaparken "Seyirci kalmayın" diye yazdı. Sanatçılar, Almanya Başbakanı Angela Merkel'e yönelik açık mektupta, Türkiye'de şiddetin sona ermesi için devreye girmesi çağrısında bulunarak "Lütfen seyirci kalmayın" dedi.

  Mektuba imza atan isimler arasında sinema ve tiyatro yönetmenleri Fatih Akın, Dani Levy, René Pollesch, Sebastian Nübling ve Lukas Langhoff'ın yanı sıra oyuncu Sibel Kekilli, Jan Josef Liefers, Anna Loos ve çok sayıda yazar bulunuyor.

17 Haziran 2013
Yazdır   |   Paylaş
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
Almanya'da ırkçı saldırı
Unutulan soykırım tekrarlanır
Avrupa'nın utancı Srebrenitsa
Afroamerikanlar hala hedefte
İlluminati nedir?
Fransa'da kaygı veren eylemler
Sıfatı "Gazeteci"
Kavimler göçü olabilir
Akıllı telefon sahipleri bunları bilmeli
Savaş kimin işine yarıyor diyenlere!
Terör Örgütü IŞİD Yemen'deki Cami Saldırısını Üstlendi
Madonna'dan faşizm eleştirisi
Erdoğan'a Mondragon sürprizi
Canlı Canlı Kızını Gömdü!
Belçika da 2 Kişi Öldürüldü
ABD havalimanın da Bir İlk Yaşandı!
Fransa'da Patlama!
Mc Donald's Şok Olay!
Bomba İmha Uzmanı Hayatını Kaybetti
Dünya Tecavüzcü Katil Adama Büyük Ceza
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir