Sağlık Bakanlığı ve Avrupa Komisyonu tarafından düzenlenen Organ Naklinde Uyum için Teknik Destek Projesi kapsamında "Organ Bağışında Stratejik Ortak Olarak Medya Çalıştayı İstanbul'da yapıldı.
Kalp nakli yapılan isimlerden biri olan TSYD İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi İzmirli gazeteci Çağatay Çağlar da tanı konulmasından nakil gerçekleştirilene kadar geçen süreci katılımcılarla paylaştı.
Nakil sonrası sağlığına kavuştuğunu anlatan Çağlar, "3 yıldır bir başkasının kalbiyle yaşıyorum. Çok mutluyum. Toprakta çürümesin, canda yeşersin. Bunun için organlarınızı bağışlayın" dedi.
Programa katılan 15 gazeteci de organ bağışında bulunarak kartını aldı.
Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Arif Kapuağası, organ bağışında yapılacak tüm çalışmalarda medya desteğinin tam olması gerektiğini ifade ederek, "Medyanın da desteğiyle toplumda farkındalık artırılacak, organ bağışına ilişkin kaygılar giderilecek, doğru bilgiye ulaşılabilecektir" dedi.
Proje takım lideri Dr. Lajos Kovacs, Türkiye'de organ nakli bekleyen hasta sayısının, kadavradan elde edilen organ sayısından kat kat fazla olduğuna dikkati çekerek, "AB ülkelerinde kadavradan organ bağışı oranı Türkiye'de var olana göre 7-8 kat daha fazla. Türkiye, yeterli yoğun bakım servis yatağına sahip bir ülke olmasına rağmen, potansiyel organ bağış hedeflerine henüz ulaşamamıştır" diye konuştu.
"Türkiye'de nakil bekleyen hastaların ancak yüzde 16'sına organ bulunabiliyor"
Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Arif Kapuağası da son verilere göre, organ bağışında aile ret oranının yüzde 77 olduğunu belirterek, bu oranla ihtiyacı olan kişilere organ bulma şansının çok zor olduğunu ifade etti. Türkiye'de organ bekleyen hastaların ancak yüzde 16'sına organ bulunabildiğini dile getiren Kapuağası, geçen yıl listede beklerken bin 800 hastanın hayatını kaybettiğini söyledi.
Kapuağası, Türkiye'de 11 Kasım 2013 itibarıyla böbrek nakli için bekleme listesindeki hasta sayısının 20 bin 830, karaciğer için 2 bin 48, kalp için 404, akciğer için 40 olduğunu vurguladı.
Sağlık Bakanlığı istatistiklerine göre, Ocak 2013 ile Kasım 2013 arasında 2 bin 489 hasta için böbrek, bin 71 hasta için karaciğer, 50 hasta için kalp, 27 hasta için akciğer, 3 hasta için pankreas ve 1 hasta için ince bağırsak nakli yapıldığını dile getiren Kapuağası, ancak halen bağış sayısının dünyanın çok gerisinde olduğunu vurguladı.
Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Atilla Sertel de Türkiye'de okuma yazma oranlarının oldukça düşük olduğunu, bu nedenle farkındalığın artırılmasında özellikle televizyon programlarının önemli yer tuttuğunu belirterek, dizilerde, kuşak programlarında ve haberlerde bağış yapılması gerektiğine yönelik mesajların verilmesi gerektiğini ifade etti. Din adamlarına da önemli görevler düştüğünün altını çizen Sertel, bunun dışında başarılı kamu spotlarının yapılması gerektiği görüşünü dile getirdi.