19 Nisan 2024, Cuma Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

Uzlaşmada İzmir örnek




Türkiye’de 2006’da yürürlüğe giren, adliyelerin iş yükünü azaltıp adalette uzlaşma ve barış yolunu açan Uzlaşma Kanunu, İzmir’deki etkin uygulamasıyla Türkiye’ye örnek oluyor.

 

Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Ruhan Erdem, Kamu Hukuku Uzmanı Ferda Eser ve Avukat Pakize Pelin Özşahinli, İzmir’in uzlaşma konusunda Türkiye’ye örnek olmasından yola çıkarak, kanunun ülke geneline yayılarak daha iyi ve verimli uygulanabilmesi için yapılması gerekenleri anlatan “100 soruda Uzlaşma” isimli kitap hazırladı.

 

İki yıl önce, Yaşar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı’nda yüksek lisans yapan Ferda Eser, Prof. Dr. Mustafa ruhan Erdem danışmanlığındaki bitirme tezinde, “Uzlaşma Kanunu’nda İzmir modeli”ni konu almış, ülkedeki tüm uzlaşmaların yüzde 62’sinin kentimizde yapıldığını belirtmişti. Ferda Eser’in yüksek lisans tezi sonrası, uzlaştırmacılardan gelen istek üzerine uzlaştırmacılara yol gösterecek, sistemin olumlu ve olumsuz yönlerini tespit edip çözüm önerileriyle sunan bir el kitabı hazırlama fikri ortaya çıktı. Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Ruhan Erdem, Kamu Hukuku Uzmanı Ferda Eser ve Avukat Pakize Pelin Özşahinli, bir yıllık çalışmanın ardından, uzlaşmanın kapsamı ve koşullarını, uzlaşma teklifinin mahiyetini, müzakerelerini, uzlaşmanın ne olduğunu, uzlaştırma raporlarını, uzlaştırmacı ücretini ve çocuklarda uzlaşmayı güncel sorular eşliğinde cevapladıkları “100 soruda Uzlaşma” isimli kitabı piyasaya çıkardı.

 

Tarafları, sonuçlanması yıllar alacak davalar yerine, aynı masa etrafında buluşturulup uzlaştıran formül sayesinde, artık mahkeme kapısından “barışarak” dönmenin mümkün olduğunu ifade eden Ferda Eser, “Sistemin işleyişine baktığımızda, uzlaşma kapsamındaki dosyalar geldiğinde cumhuriyet savcıları, taraflara SMS yoluyla çağrıda bulunup adliyeye davet ederek her cuma günü yaptıkları toplantıda uzlaşmanın ne demek olduğunu ve sonuçlarını ayrıntılı bir şekilde anlatıyor. Taraflara uzlaşma isteyip istemedikleri soruluyor. Her iki taraf da uzlaşmak istediğini bildirirse bir uzlaştırmacı görevlendiriliyor. Uzlaşmada taraflar uzlaştırmacı önünde anlaşarak kendileri hakkındaki kararı yine kendileri veriyor. Ortaklaşa kararlaştırılan şeyin yapılmasıyla uzlaşma süreci tamamlanıyor ve dava açılmıyor” diye konuştu.

 

2015’TE İZMİR’DE 2 BİN 584 DAVADA UZLAŞMA SAĞLANDI

Tezinde, İzmir’in Türkiye’ye örnek gösterildiğini, 2013’teki tüm uzlaşmaların yüzde 62’sinin kentimizde yapıldığını anlattığını ifade eden Eser, “Yasanın yeni çıktığı yıllarda, uzlaşma sayıları çok azdı. 2007 yılında yeni kurulan birimdeki savcılara yalnızca 3 dosya gelmiş ve hepsi uzlaşmayla sonuçlanmış, 2008’de ise bu rakam 44’e çıkmış. Geçen yıl da İzmir’de uzlaşma kapsamındaki 2 bin 584 dosyada uzlaşma sağlandı. İzmir’de uzlaşma kapsamındaki dosyalarda uzlaşma oranı yüzde 90’ın üzerinde. Tüm Türkiye’deki uzlaşmalara olan oranı da yine geçen yıllarda olduğu gibi örnek durumda” diyerek mevcut durumu aktardı.

 

ÇOCUK SUÇLARINDA UZLAŞMA ORANI YÜZDE 100

Kitapta, Uzlaşma Kanunu ile ilgili sorulan sorulara yanıt aradıklarını, birçok örnekle uygulamayı açıkladıklarını belirten Avukat Pelin Özşahin ise “Dikkatimizi çeken bir diğer konu ise İzmir Adliyesi Çocuk Suçlular Soruşturma Bürosu’nda uzlaşma kapsamındaki dosyalarda 2012 ile 2016 yılları arasında yüzde 100 oranında uzlaşma oranının çıkması” dedi.

 

UYGULAMADAKİ EKSİKLERE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Prof. Dr. Mustafa Ruhan Erdem ise kitapta uygulamadaki eksiklere yönelik tespit ve çözüm önerilerinin de olduğunu belirterek, “Uzlaşma müessesi, toplumsal barış için çok önemli bir mekanizma. Adliyelerin iş yükünü de önemli ölçüde azalttığı gibi vatandaşların vicdanlarında adaleti de tesis ediyor. Tabii ki uygulamada bazı aksaklıklar olabilir, bunlar için de çözüm önerilerimizi sunduk. Baroların ve avukatların işin içine dahil edilmesi, müzakerelerde emeği olan avukatlara devlet tarafından bir ücret ödenmesi gerekir. Ayrıca, uzlaşmaya konu suçların tekrarı halinde yeniden bu yasadan faydalanamamaları, çocuklara karşı işlenen suçlarda kanunun uygulanmaması, savcılıkların kurumsallaşması, ülke genelinde standart sağlanması, kolluk amiri ve memurları ile kamu çalışanlarının görevde iken uzlaştırmacılık yapmalarının engellenmesi gibi gereklilikler de kitapta anlatılıyor” diye konuştu.

 

ONUR KIRICI CEZA VERİLEMİYOR, TÜM MASRAFLARI DEVLET ÖDÜYOR

Uzlaşma Kanunu’na göre, tarafların uzlaşması halinde tüm masraf devlet tarafından ödeniyor. Ancak tek koşul, karşıdaki insanın onurunu, şerefini zedeleyecek bir istek olmaması. Örneğin, ‘benim ayağımı öpsün, eşek gibi anırsın’ diyemezsiniz. Karşı taraftan, ancak zararınızın tazmini ya da toplum yararına bir etkinlikte bulunmasını isteyebiliyorsunuz. Uzlaşma şartı yerine getirilmezse dava açılıyor ve yargılama sonucunda suçlu bulunan kişi tüm masrafları ödüyor.

 

HANGİ SUÇLAR UZLAŞMA KAPSAMINDA

Soruşturulması ve kovuşturulması şikayete bağlı olan suçlar (cinsel saldırı suçları ve etkin pişmanlık hükümleri olan suçlar hariç), kasten yaralama suçu, (üçüncü fıkrası hariç, TCK madde 86; madde 88),  taksirle yaralama (TCK madde 89), konut dokunulmazlığının ihlali (TCK madde 116), çocuğun kaçırılması ve alıkonulması (TCK madde 234), ticari sır, bankacılık sırrı veya müşteri sırrı niteliğindeki bilgi veya belgelerin açıklanması (dördüncü fıkrası hariç, TCK madde 239)

 

13 Ocak 2016
Etiket; ferda eser, pakize pelin özşahinli, mustafa ruhan erdem Yazdır   |   Paylaş

İlgili haberler


Sosyal taciz cezasız kalmaz
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
TSYD İZMİR'DE NÖBET DEĞİŞİMİ
KAMU PERSONELİNE BAĞIMLILIKLA MÜCADELE EĞİTİMİ
MUĞLA'DA SOSYAL İKİLEM BELGESELİ
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MUĞLA YEŞİLAY’DA KAN DEĞİŞİMİ
MEHMET AKİF ERSOY KİTAP GÜNLERİ
TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİ MUĞLA TEMSİLCİLİĞİ'NDEN İSRAİL' E SERT UYARI
KÜLTÜREL VE TİCARİ BOYUTLARIYLA ARASTA
ÖDEMİŞ BOZDAĞ'DA OSMANLI SARAYLARI
KÖYÜMDE ŞENLİK VAR
HER ÖRGÜT PSİKOLOJİK TACİZCİSİNİ ÜRETİYOR
DEMİRCİ USTASINDAN GERİ DÖNÜŞÜME KATKI
THY PERSONELİNİN İNTİHARI
MUĞLA ANADOLU MEKTEBİ YAZAR OKUMALARI
MUĞLA MİLLİ EĞİTİM’DEN YARDIM SEFERBERLİĞİ
MUĞLA'DA OKUR GEZER YAZAR ETKİNLİĞİ
RÜYA PARK KİTAP, RESİM VE HEYKEL GÜNLERİ
İZMİR'E MEGA PROJE
İŞTE KUZEY YILDIZI
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir