16 Nisan 2024, Salı Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

Yerel seçimlerde kadınlar geriye itiliyor



İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezi (EKOKAM) Müdürü Itır Bağdadi, kadın temsilinde genel seçimlerde artış görülmesine rağmen yerel seçimlerde kadın adayların geri plana itildiğini söyledi.

Son milletvekili seçimlerinde kadınların mecliste Cumhuriyet tarihinin en yoğun temsil oranına sahip olduğunu belirten Bağdadi, “Şu anda TBMM’de kadınların temsil oranı yüzde 14’tür. Ancak yerel yönetimlere baktığımızda durum çok kötüdür, hatta kadının varlığı yerel düzeyde yoktur. 2009 yerel seçimlerinde seçilen belediye başkanlarından sadece yüzde 0.9’u kadındır. Belediye meclis üyelerinin yüzde 4.2’si ve il genel meclis üyelerinin yüzde 3.3’ü kadındır. Yerel yönetimlerde tüm bu veriler toplandığında kadının temsili yüzde 1.2’dir” diyerek, vahim tabloyu ortaya koydu.

Siyasi partilerden AK Partinin bin 445 belediye başkanlığı içinde sadece 2, CHP’nin 514 başkanlıkta 6, BDP’nin 97 başkanlıkta 14 kadın belediye başkanı olduğunu, MHP’nin ise 479 belediye başkanlığında hiç kadın belediye başkanı bulunmadığına dikkat çeken EKOKAM Müdürü Itır Bağdadi, partilerin kadının temsili konusunda sınıfta kaldığını söyledi.

“Kadın adaylar arasında ayrımcılık yapılıyor”

Siyasi partilerin kadın adaylara ihtiyaç duyduğunu ancak onlara göstermelik olarak listelerinde yer verdiğine vurgu yapan Bağdadi, “Kadın adaylar bazen partide tanınmış bir erkeğin aile üyesi olduğu için listelere giriyor. Bazen de o bölgenin önde gelen doktor, akademisyen, mühendis, mimar, öğretmen gibi kendini profesyonel anlamda tanıttığı bir noktadan partide aday gösterilebiliyor. Durum böyle olunca siyasete giren kadınlar aslında her kadını da temsil etmemektedir. Mesela toplumumuzda çok fazla ev kadını mevcutken, bunlar siyasette çok daha nadir görülmektedir. Kadın adaylar en az erkekler kadar eğitimli ve başarılıyken, çoğu zaman erkek adaylarda aranmayan özellikleri taşımak durumunda kalmaktadırlar. Bu yüzden kadın adaya açık olduğunu söyleyen partiler bile aslında her kadın adaya açık değildirler. Kadınlar arasında da ayrımcılık yapılmaktadır” diye konuştu.

“Kadınlar, toplumun yarısıdır”

Aynı sosyo-ekonomik düzeydeyken dahi kadın adayların erkek adaylara göre dezavantajlı olduğuna işaret eden Bağdadi, siyasete atılacak kadınların vizyonu olması gerektiğini, sadece kadın olduğu için aday olanların genelde elendiğini bildirdi. Her partinin vatandaşlar arasında eşit temsili sağlaması gerektiğini vurgulayan Itır Bağdadi, kadın aday göstermek isteyen siyasi partilere şu önerilerde bulundu: “Kadınlar sadece seçimden seçime değil de bir süreklilik sağlamak için her zaman siyasete dâhil edilmelidir. Onlara kendilerine güvenmelerini sağlayacak, siyaseti tanımalarına olanak verecek eğitimler verilmeli, maddi olarak onların kampanyalarının yüklerini azaltmak için bazı destekler sağlanmalıdır. Seçilebilecekleri kesin olan bölgelerin belirli bir yüzdeliğine muhakkak kadın adaylar yerleştirilmelidir. Kadınlar sadece seçimden seçime yoktur, kadınlar toplumun yarısıdır ve siyasette de varlığı olmazsa olmaz bireylerdir. Kadınların siyasi partilerin her kademesinde varlığı eşit duruma getirilmeden gerçekten katılımcı bir demokrasi içinde yaşadığımızı iddia etmek zordur.”

04 Eylül 2013
Etiket; ıtır, bağdadi, kadın, seçim, aday, izmir, ekonomi, üniversitesi Yazdır   |   Paylaş

İlgili haberler


TSYD İZMİR'DE NÖBET DEĞİŞİMİ
VOLEYBOL ŞEHRİ İZMİR
HAYSİYET ABİDESİ: SÜLEYMAN FETHİ
İZMİR BASIN LİGİ BAŞLADI
TSYD KUPASI ARKAS'IN
TSYD İZMİR'DEN VOLEYBOLDA 8. TURNUVA
TSYD İZMİR KOŞUSU NEFES KESTİ
TSYD KUPASI ARKAS'IN
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİ MUĞLA TEMSİLCİLİĞİ'NDEN İSRAİL' E SERT UYARI
78 YILDIR KANAYAN YARA: BORALTAN
NEFRET ÜRETMENİN MANTIĞI DEĞİŞMİYOR
İLK KURŞUN MUAMMASI
İLHAN İŞMAN ADAY ADAYI OLDU
GEMİNİZİ BATIRDIK ÖZÜR DİLERİZ
HALAÇOĞLU SESSİZLİĞİNİ BOZDU
ERMENİ SOYKIRIMI EMPERYALİST BİR YALANDIR
MANİSA DGYD 'NİN KONUĞU ÖNALAN
Bu nasıl adalet?
Her türlü şiddete hayır!
EYT'de son durum ne
Mülteci çocuklar için deklarasyon
Kaya: Kocaoğlu aymazlık içinde
Kocaoğlu'ndan ilçe belediyesine tepki
Katar'a ablukayı İzmir ile kırdık
Dostları olan zengindir
Demokrasi tek yol
15 Temmuz şehitlerinin isimleri gökyüzünde
15 Temmuz'u Batı'ya anlatıyoruz
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir