29 Mart 2024, Cuma Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

Yorgancılar'dan 'yatırımcılarda yavaşlama' uyarısı



 Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, 2013 yılı ikinci çeyrek büyümesinin beklentilerin biraz üzerinde ve yıllık hedef ile uyumlu gerçekleştiğini söylerken, "Özel tüketim ve kamu harcamalarının etkili olduğu bu gelişmede özel yatırımlardaki gerileme dikkat çekmektedir. Zira yatırımlar yılın kalan bölümü için büyüme hızında yavaşlama sinyalleri vermektedir" uyarısını yaptı.

Ekonomide 2013 yılı ikinci çeyrek büyüme verilerini değerlendiren Ender Yorgancılar, Türkiye’nin tüketim ve ithalata dayalı olarak büyüdüğünü ortaya koyan bu verilerin, dönüşüm sürecine giren küresel konjonktür nedeniyle ülkemizdeki mevcut ekonomi politikalarının köklü olarak yenilenmesi gereğine işaret ettiğini vurguladı. Ender Yorgancılar şunları kaydetti:

"Kredi faizlerinin dip yaptığı ikinci çeyrekte iç taleple büyüdük. Ancak, gelinen noktada artan faizler ve kurlar nedeniyle bunun sürdürülmesi mümkün değil. Sürdürülebilir yüksek büyüme hızları, sürdürülebilir rekabet gücü ile mümkündür. Bunun için de başta emek piyasası ve eğitim sistemi olmak üzere yapısal reformlar gerekiyor. Ayrıca dış kaynağa dayalı tüketim çekişli büyüme stratejisinden iç potansiyelleri harekete geçirecek üretim çekişli bir strateji için dönüşüme ihtiyaç bulunuyor." 

'VİTES DEĞİL YOLU DEĞİŞTİRMEK GEREK'

Ekonominin yılın ikinci çeyreğinde yüzde 4.4, yılın ilk yarısında ise yüzde 3.7 oranında büyümesini değerlendiren Başkan Yorgancılar, özel kesim yatırımlarının gerilediği bir dönemde tüketim ve kamu yatırımlarının büyümeyi beklentilerin üstüne çektiğine işaret etti. Yılın üçüncü ve dördüncü çeyreğinde bu sürecin sürdürülmesinin güç göründüğünü ifade eden Yorgancılar, gelinen noktada vites değil yolu değiştirmek gerektiğini vurguladı. Sıcak paraya dayalı, tüketim çekişli, reel sektörü öncelikli görmeyen politikalarla gidilecek yol ve yakalanacak hızın artık Türkiye'ye yetmeyeceğini belirten Yorgancılar, sözlerini şöyle sürdürdü:

Bu bağlamda da Merkez Bankası'na önemli görevler düşüyor. Rakip konumdaki bir çok ülkede ulusal paraların yüzde 20'ler düzeyinde değer kaybettiği bir ortamda dövizi geri çekmek değil, enflasyona yansımalarını kontrol etmek gerekiyor. Aksi halde kur artışlarının ihracatçılar için dış piyasalarda yarattığı kısmi olumlu etki de ortadan kalkacaktır. Böylece hem iç hem de dış talepte yavaşlama görülebilecek bu da büyümeyi daha da yavaşlatabilecektir. Türkiye ekonomik boyutta bir yol ayrımına gelmiştir. Ya sıcak paraya dayalı olarak büyümeye çalışarak gemiyi küresel çalkantıların içinde bırakacak, ya da hem iç hem de dış talep ile eş anlı iki ayaklı büyüme için, rekabetçi üretimin gerektirdiği kurumsal ve yapısal önlemleri hayata geçireceğiz. Şimdi ekonomik boyutta yeni bir dünya iklimi oluşuyor. Her mevsim aynı ekonomi politikalarıyla aynı sonuçları almak imkansız. Bunu artık görmeliyiz."

10 Eylül 2013
Etiket; ebso, ender, yorgancı, uyarı, yatırımcılar, yavaşlama Yazdır   |   Paylaş

İlgili haberler


İzmir'in suyunda tehlike yok
Çamur kurutmak için güneş enerjisi
Menderes şenlendi
Uçurtmalar hazır
Küçük yatırımcıya uyarılar
İZBAN Torbalı'ya uzuyor
TEOG'da sakin olan kazanır
TEOG öncesi son uyarılar
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
TSYD İZMİR'DE NÖBET DEĞİŞİMİ
KAMU PERSONELİNE BAĞIMLILIKLA MÜCADELE EĞİTİMİ
MUĞLA'DA SOSYAL İKİLEM BELGESELİ
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MUĞLA YEŞİLAY’DA KAN DEĞİŞİMİ
MEHMET AKİF ERSOY KİTAP GÜNLERİ
TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİ MUĞLA TEMSİLCİLİĞİ'NDEN İSRAİL' E SERT UYARI
KÜLTÜREL VE TİCARİ BOYUTLARIYLA ARASTA
ÖDEMİŞ BOZDAĞ'DA OSMANLI SARAYLARI
KÖYÜMDE ŞENLİK VAR
HER ÖRGÜT PSİKOLOJİK TACİZCİSİNİ ÜRETİYOR
DEMİRCİ USTASINDAN GERİ DÖNÜŞÜME KATKI
THY PERSONELİNİN İNTİHARI
MUĞLA ANADOLU MEKTEBİ YAZAR OKUMALARI
MUĞLA MİLLİ EĞİTİM’DEN YARDIM SEFERBERLİĞİ
MUĞLA'DA OKUR GEZER YAZAR ETKİNLİĞİ
RÜYA PARK KİTAP, RESİM VE HEYKEL GÜNLERİ
İZMİR'E MEGA PROJE
İŞTE KUZEY YILDIZI
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir