26 Nisan 2024, Cuma Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

2 saat kazı, 10 saat güçlendirme



   İzmir- Manisa karayolu üzerinde, viraj ve rampalarıyla bilinen 580 metre rakımıyla kışın zaman zaman buz pistine dönen Sabuncubeli’nde kazaların önüne geçmek için 2 yıl önce yapımına başlanan tüneller, hızla ilerliyor. 3 yıl sonra hizmete girecek olan tüneller, yoldaki yüzde 8 eğimi yüzde 1.5’a düşürecek, mesafeyi 1 kilometre kısaltacak. Zeminin yumuşak killi yapısı nedeniyle işçiler, 2 saat kazıyor, 10 saat güçlendirme yapıyor.

   İzmir ve Manisa’yı birbirinden ayıran dağlık bölgede keskin virajları ve dik rampalarıyla 'ölüm yolu' olarak bilinen Sabuncubeli, özellikle kış aylarında buzlanma nedeniyle hayati tehlike oluşturuyor. Araçların sabun gibi kaydığı bölge, 4 bin 70 metre uzunluğundaki tünellerle by-pass edilecek. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın geçen hafta yapımını yerinde incelediği tünellerin temeli, 2011 yılının Eylül ayında atıldı. İhaleyi kazanan Koçoğlu İnşaat, tünellerin yapım maliyetini 110 milyon lira olarak belirledi, ancak maliyet şimdiden yüzde 40 oranında arttı. Koçoğlu, yapım süresi de dahil 13 yıl işleteceği tünelleri, süre bitiminde Karayolları Genel Müdürlüğü’ne teslim edecek.

İĞNE İLE TÜNEL KAZMA

   İzmir’den Manisa’ya giderken Beşyol Köyü civarından tünele girecek araçlar, iki şeritli yolda ilerleyecek. Manisa’dan İzmir’e gidenler ise Karakoca Köyü yakınlarından tünele girecek. İzmir’in en uzun tünellerinde yumuşak zemin yapısı nedeniyle günde 1.5 metre, iki tüpte toplam 3 metre kazı yapılıyor. Tüplerden birinde 403, diğerinde 350 metreye gelindi. Kırıcı ile yapılan kazı çalışması 2 saat sürerken 10 saatte güçlendirme gerçekleştiriliyor. Tünel, yeni Avusturya modeli ile kazılıyor. Kırıcı ile delinen tünelden çıkan malzeme kamyonlarla tünel dışına taşınıyor. Kazının ardından destekleme başlıyor. İki kat çelik hasır, 35 santimetre püskürtme beton ve 6 metre boyunda kaya bulonlarla tünelin iç yapısı destekleniyor. 10’u mühendis, 150 kişinin üç vardiya halinde çalıştığı kazılarda, günde 400 metreküp toprak ve taş çıkıyor, bunlar 25 kamyonla taşınıyor. Yüksekliği 6 metre, genişliği 8 metre olacak tünelin Manisa tarafındaki girişinde 156 adet fore kazık çakma çalışmaları tamamlandı, önümüzdeki hafta kazı çalışmalarına başlanacak. Manisa tarafındaki tünelde arazinin suya doygun killi toprak olması nedeniyle suyun tahliyesi için direnaj kanalları oluşturulacak.

KORKU YOLU KEYİF YOLU OLACAK


   Karayolları 2'nci Bölge Müdürü Abdülkadir Uraloğlu, mevcut Sabuncubeli yolundaki eğimin yüzde 8 olduğuna, tüneldeki eğimin ise yüzde 1.5 olacağına dikkat çekerek, rakımın da 580’lerden 370’lere ineceğini vurguladı. Uraloğlu, “Tüneller tamamlandığında, rampasız, virajsız neredeyse dümdüz, standardı yüksek bir yolda seyahat edilecek. Korku yolu, keyif yoluna dönüşecek. Bölge ağır taşıt trafiğinden kurtulacak. İzmir’in en uzun tünelleri olacak. Tüneller sadece İzmir ve Manisa’yı birbirine bağlamayacak. Ülkemizin turizm merkezlerinden Aydın ve Muğla’nın İstanbul ve Avrupa’ya açılan kapısı konumunda da olacak. Ege Bölgesi’nin ekonomisi birleşecek, büyüyecek” dedi.

12 Temmuz 2013
Etiket; sabuncubeli, tünel, izmir, manisa Yazdır   |   Paylaş

İlgili haberler


TSYD İZMİR'DE NÖBET DEĞİŞİMİ
VOLEYBOL ŞEHRİ İZMİR
HAYSİYET ABİDESİ: SÜLEYMAN FETHİ
İZMİR BASIN LİGİ BAŞLADI
TSYD KUPASI ARKAS'IN
TSYD İZMİR'DEN VOLEYBOLDA 8. TURNUVA
TSYD İZMİR KOŞUSU NEFES KESTİ
TSYD KUPASI ARKAS'IN
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
TSYD İZMİR'DE NÖBET DEĞİŞİMİ
KAMU PERSONELİNE BAĞIMLILIKLA MÜCADELE EĞİTİMİ
MUĞLA'DA SOSYAL İKİLEM BELGESELİ
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MUĞLA YEŞİLAY’DA KAN DEĞİŞİMİ
MEHMET AKİF ERSOY KİTAP GÜNLERİ
TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİ MUĞLA TEMSİLCİLİĞİ'NDEN İSRAİL' E SERT UYARI
KÜLTÜREL VE TİCARİ BOYUTLARIYLA ARASTA
ÖDEMİŞ BOZDAĞ'DA OSMANLI SARAYLARI
KÖYÜMDE ŞENLİK VAR
HER ÖRGÜT PSİKOLOJİK TACİZCİSİNİ ÜRETİYOR
DEMİRCİ USTASINDAN GERİ DÖNÜŞÜME KATKI
THY PERSONELİNİN İNTİHARI
MUĞLA ANADOLU MEKTEBİ YAZAR OKUMALARI
MUĞLA MİLLİ EĞİTİM’DEN YARDIM SEFERBERLİĞİ
MUĞLA'DA OKUR GEZER YAZAR ETKİNLİĞİ
RÜYA PARK KİTAP, RESİM VE HEYKEL GÜNLERİ
İZMİR'E MEGA PROJE
İŞTE KUZEY YILDIZI
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir