19 Mart 2024, Salı Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

Boyoz, İspanya'da sergilenecek



İzmir’in lezzetleri “boyoz”, “İzmir köfte”, “enginar”, “sakızlı kurabiye”, “çöp şiş” sanata dönüştü, uluslararası alanda sergilenmeye değer görüldü.

İzmir Ekonomi Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Moda ve Tekstil Tasarımı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Elvan Özkavruk Adanır ile bölüm öğretim görevlisi Doç. Dr. Jovita Sakalauskaite, İzmir ile özdeşleşen 35 yemeği tekstil sanatıyla yaptı. Eser, İspanya’nın başkenti Madrid’de 8. Uluslararası Dünya Çağdaş Tekstil Sanatları Bienali’nde dünyanın dört bir yanından gelen sanatçıların eserleri arasında sergilenecek.

Prof. Dr. Adanır ve Doç. Dr. Sakalauskaite, İzmir Ekonomi Üniversitesi’ni 17 Eylül – 3 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilecek bianelde temsil edecek.

“Yemek kültürü sanata yansıdı”

İEÜ Moda ve Tekstil Tasarım Bölüm Başkanı Prof. Dr. Elvan Özkavruk Adanır, bu yıl 8.’si düzenlenen bianelin sürdürülebilir şehir temasıyla yapıldığını belirterek, “2 yıl önce Uruguay’da yapılan festivalde ülkemizi ve üniversitemizi temsil etmiş, kadının varlığını anlattığımız keçeden eserlerimizle onur ödülü kazanmıştık. 2 yılda bir gerçekleştirilen bianele bu yıl farklı toplulukların bir arada yaşadığı kentimizin artık ortak kültürü haline gelen yemeklerimizle katıldık. Bienalde yer alan sanat eserlerinde sanatçıların çağdaş tekstillere farklı bağlamlardan ve kavramlardan yaklaşma özgürlüğü bulunuyor. Mutfak kültürümüzden yola çıkarak oluşturduğumuz eserimiz, uluslararası jürinin kararıyla bienale seçildi” dedi. Bianelin ABD, Venezuela, Kosta Rika, Arjantin, Meksika ve Uruguay’ın ardından İspanya’da gerçekleştirildiğini ve farklı kültürlere ait tekstil sanatı eserlerinin halkla buluşmasının amaçlandığını kaydeden Prof. Dr. Adanır, etkinliğin tekstil sanatçıları arasındaki bağı da güçlendirdiğini aktardı. Prof. Dr. Adanır, bianelin temasının sürdürülebilir şehir olduğunu, bu temadan yola çıkarak İzmir’in yemek kültürünü yansıtmak istediklerini söyledi.

“Sevgi ve tutkuyla hazırlanan yemekler”

İzmir’in tarih boyunca çeşitli topluluklara ev sahipliği yaptığını, zaman içinde kültür çeşitliliğinin yaşandığına dikkat çeken Prof. Dr. Adanır, “Türkler, İzmirli Rumlar, Levantenler, Sefaratlar, mübadele yıllarında Batı Trakya ve Girit, Sakız, Midilli gibi adalardan gelenler, Makedonlar, Boşnaklar, Arnavutlar, beraber yaşamışlar, birbirleriyle evlenmişler ve İzmir’de bir kültür çeşitliliği oluşturmuşlardır. Bu topluluklar İzmir’de yüzyıllardan beri süregelen mutfak kültürünün de önemli bir parçası haline gelmiştir. İzmir bu nedenle sürdürülebilir bir lezzet şehrine dönüşmüştür. İzmir de farklı kültürlere ait 35 değişik yemeği tekstil malzemeleri kullanılarak yaptık. Onları gerçek yemekler gibi elde sevgi ve tutku ile hazırlandık. Arnavut Ciğeri, lokma, incir, Kemalpaşa tatlısı, sarmaşık, şevketi bostan gibi İzmir ve çevresine ait lezzetlerin birebir örneğini tekstil sanatıyla oluşturduk. Çalışmamız, Japonya, Kore, Fransa, ABD, İtalya, İspanya, İsveç, İsviçre, Arjantin, Hollanda, Rusya, İngiltere, Norveç, Almanya, Çin gibi ülkelerin sanatçılarının eserleri arasında sergilenecek” diye konuştu.

19 Haziran 2019
Etiket; boyoz izmir, izmir lezzetleri, izmir ekonomi Yazdır   |   Paylaş

İlgili haberler


BU YAŞTA MI DİYENLERE KULAK ASMADI
Modada İzmir birinci
İEÜ'de yeni nesil tıp eğitimi
Fikirler ürüne dönüşüyor
Mübadil lezzetler
Türkiye yaşlandı
Dar alanda konforlu mobilyalar
Maddeyle değil sanatla yaşayacaklar
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
TSYD İZMİR'DE NÖBET DEĞİŞİMİ
KAMU PERSONELİNE BAĞIMLILIKLA MÜCADELE EĞİTİMİ
MUĞLA'DA SOSYAL İKİLEM BELGESELİ
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MUĞLA YEŞİLAY’DA KAN DEĞİŞİMİ
MEHMET AKİF ERSOY KİTAP GÜNLERİ
TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİ MUĞLA TEMSİLCİLİĞİ'NDEN İSRAİL' E SERT UYARI
KÜLTÜREL VE TİCARİ BOYUTLARIYLA ARASTA
ÖDEMİŞ BOZDAĞ'DA OSMANLI SARAYLARI
KÖYÜMDE ŞENLİK VAR
HER ÖRGÜT PSİKOLOJİK TACİZCİSİNİ ÜRETİYOR
DEMİRCİ USTASINDAN GERİ DÖNÜŞÜME KATKI
THY PERSONELİNİN İNTİHARI
MUĞLA ANADOLU MEKTEBİ YAZAR OKUMALARI
MUĞLA MİLLİ EĞİTİM’DEN YARDIM SEFERBERLİĞİ
MUĞLA'DA OKUR GEZER YAZAR ETKİNLİĞİ
RÜYA PARK KİTAP, RESİM VE HEYKEL GÜNLERİ
İZMİR'E MEGA PROJE
İŞTE KUZEY YILDIZI
 
+ Çok okunan haberler
TSYD İZMİR'DE NÖBET DEĞİŞİMİ

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir