26 Nisan 2024, Cuma Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

Çiftçinin mazotundan vergi alınmasın...



CHP İzmir Milletvekili ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Rahmi Aşkın Türeli Türkiye'de tarım sektörünün yeteri kadar desteklenmemesinin yanı sıra, temel tarımsal girdiler üzerindeki yüksek vergi yükünün tarım üreticisine ağır darbe indirdiğini söyledi.

AKP Hükümeti'nin tarım sektörüne ilişkin kendi çıkardığı kanunun gereklerini bile yerine getirmediğini savunan Türeli, sadece mazot üzerindeki dolaylı vergi yükü nedeniyle çiftçinin ödediği vergi miktarının neredeyse tarımsal destek bütçesi kadar olduğunu, mazotta uygulanan ÖTV + KDV sistemiyle üreticinin aldığı tarımsal desteği mazot üzerindeki vergilerle geri ödediğini söyledi.

"Çiftçinin kullandığı mazottan vergi alınmasın" diyen Türeli, AKP döneminde 2006 yılında çıkarılan 5488 Sayılı Tarım Kanunu ile tarım üreticilerine milli gelirin en az yüzde 1'i oranında destek sağlanacağı hükme bağlanmasına rağmen verilen desteklerin milli gelirin yüzde yarımları seviyesinde kaldığını ifade etti.

Mazotta uygulanan ÖTV + KDV sistemiyle üreticinin almakta olduğu zaten sınırlı ve yetersiz tarımsal desteğin de mazot üzerindeki vergilerle geri ödendiğini ve üreticinin borç yükü altında ezildiğini vurgulayan Türeli yapılacak kanun değişikliğiyle çiftçinin tarımsal amaçlı kullandığı mazottan vergi alınmamasının sağlanması gerektiğini ifade etti.

Türeli, Meclis'te verdiği ve Tarım Kanununda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun teklifinde şu açıklamalara yer verdi:

" Tarıma yeterli desteği ayırmayan AKP Hükümetleri kendi dönemlerinde çıkardıkları kanunun gereklerini dahi yerine getirmemektedir. Türkiye’de tarım sektörünün yeteri kadar desteklenmemesinin yanı sıra temel tarımsal girdiler üzerindeki yüksek vergi yükü tarım üreticisinin belini bükmektedir.

Sadece mazot üzerindeki dolaylı vergi yükü nedeniyle çiftçinin ödediği vergi miktarı neredeyse tarımsal destek bütçesi kadardır. Bu çerçevede mazotta uygulanan ÖTV + KDV sistemiyle üretici aldığı tarımsal desteği mazot üzerindeki vergilerle geri ödemektedir. Bu Kanun Teklifi ile; tarım üreticisinin tarımsal amaçla kullandığı mazotta destek sağlanmaktadır.

Mazot üzerindeki vergilerin mazot fiyatının yüzde 50’sini aştığı düşünüldüğünde, bu kanun teklifi ile tarım üreticilerinin litre fiyatının yüzde 50’sinden az olamayacak şekilde desteklenmesi öngörülmektedir. Böylece çiftçilerimizin tarımsal amaçla kullandıkları mazot üzerindeki vergi yükü ortadan kaldırılacaktır. Ayrıca söz konusu destek ile çiftçilere, yılı içerisinde işledikleri Çiftçi Kayıt Sisteminde kayıtlı tarım arazisi büyüklükleri dikkate alınarak destek verilebilmesinin ve destek miktarının ürün grupları itibariyle alan bazlı olarak farklılaştırılabilmesinin de imkânı sağlanmaktadır."

Yükselen nüfusa da bağlı olarak sürekli artan gıda talebi nedeniyle tarım sektörünün tüm dünyada stratejik sektör olarak kabul edildiğini ve gerek gelişmiş ve gerekse gelişmekte olan pek çok ülkenin tarıma ciddi kaynak aktardıklarını ve bu çerçevede tarım üreticilerini desteklediğini belirten Türeli, ülkemizde ise tarım kesimine yeterli kaynak ayrılmadığını ve bunun sonucunda da bitkisel üretimde ve hayvancılıkta geçmişte kendi kendine yeten nadir ülkelerden biri olan Türkiye’nin birçok temel üründe ithalatçı konumuna geldiğini ifade etti.

25 Nisan 2013
Yazdır   |   Paylaş
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
TSYD İZMİR'DE NÖBET DEĞİŞİMİ
KAMU PERSONELİNE BAĞIMLILIKLA MÜCADELE EĞİTİMİ
MUĞLA'DA SOSYAL İKİLEM BELGESELİ
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MUĞLA YEŞİLAY’DA KAN DEĞİŞİMİ
MEHMET AKİF ERSOY KİTAP GÜNLERİ
TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİ MUĞLA TEMSİLCİLİĞİ'NDEN İSRAİL' E SERT UYARI
KÜLTÜREL VE TİCARİ BOYUTLARIYLA ARASTA
ÖDEMİŞ BOZDAĞ'DA OSMANLI SARAYLARI
KÖYÜMDE ŞENLİK VAR
HER ÖRGÜT PSİKOLOJİK TACİZCİSİNİ ÜRETİYOR
DEMİRCİ USTASINDAN GERİ DÖNÜŞÜME KATKI
THY PERSONELİNİN İNTİHARI
MUĞLA ANADOLU MEKTEBİ YAZAR OKUMALARI
MUĞLA MİLLİ EĞİTİM’DEN YARDIM SEFERBERLİĞİ
MUĞLA'DA OKUR GEZER YAZAR ETKİNLİĞİ
RÜYA PARK KİTAP, RESİM VE HEYKEL GÜNLERİ
İZMİR'E MEGA PROJE
İŞTE KUZEY YILDIZI
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir