19 Mart 2024, Salı Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

En son psikiyatrist duyuyor



Panik atak hastaları, yaşadıkları sorunları genelde fizyolojik sanıyor. Birçok kez kalp damar, nöroloji veya beyin cerrahisi uzmanlarına giderek tedavi olan bu hastalar, 3-4 denemenin ardından son olarak psikiyatriste gidiyor.

Medical Park İzmir Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Haluk Aksu, panik atak hastalarının yaşadıkları sorunları fizyolojik sanarak buna yönelik tedavi arayışında olduklarını söyledi.

Panik atak hastalığının belirtileri, ilk etapta yaşamı tehdit eden başka hastalıkları akla getirdiğini kaydeden Aksu, “Panik atak hastalarının genellikle 3-4 kez kardiyoloğa gittikten sonra bize başvuruyor. 30 yaşın altındaki hastalar bile panik atak geçirirken öncelikle acil servislere veya kardiyologlara başvurabiliyor” dedi.

Hayatı olumsuz etkiliyor

Panik atak hastalığının yaşam kalitesini olumsuz etkilediğini kaydeden Psikiyatri Uzmanı Dr. Haluk Aksu, “Panik atak hastalığının belirtileri, ilk etapta yaşamı tehdit eden başka hastalıkları akla getiriyor. Bu durum hastaların korkusunu daha da büyütüyor. Panik atak çarpıntı, nefes darlığı, terleme başta olmak üzere aklını kaçırma korkusu, bulantı, karın ağrısı, göğüs bölgesinde sıkışma tarzı ağrı, düşüp bayılacakmış hissi, ölüm korkusu, çevrenin değişiyormuş gibi algılanması gibi belirtilerle karşımıza çıkıyor. Bu duyguları yaşayan kişi ‘aklımı kaçırır mıyım’, ‘tuhaf bir şey yapar mıyım’ gibi birçok farklı korkular yaşamaya başlar. Bu da korkuyu daha da büyütür” dedi.

 Dr. Haluk Aksu , “Kişi göğüs ağrısı eşliğinde sol tarafında da uyuşma hissettiğinde hasta ‘eyvah kalp krizi geçiriyorum’ diyerek hemen kardiyoloğa ya da en yakın hastanenin acil servisine gidiyor. İşin en ilginç yanı, panik atak hastaları en son bize, yani psikiyatristlere gelirler. Hatta çoğu bize gelene kadar da 4-5 tane kardiyolog dolaşmış oluyor. Ya da ‘ben felç oluyorum’ diyerek nöroloğa koşuyor. Sık nefes alınca başı dönüyor ve ‘Vertigo olabilirim’ diye düşünüyor. Doktor ‘bir şeyin yok’ dediğinde de kişi tatmin olmuyor. Çünkü insanlar ruhsal rahatsızlıkları çok zor kabullenirler. O yüzden bir sıkıntı olduğunda onun psikolojik değil fiziki bir rahatsızlık olduğunu düşünürler” diye konuştu.

Uzmana yönlendirin

Uzman Dr. Haluk Aksu, “Oysa bu tür hastaların mutlaka psikiyatriste yönlendirmesi gerekiyor. Kişi psikiyatriste gitmediği için de hastalığın belirtilerini tam olarak tanımıyor. Aynı belirtileri yaşadığında tekrar tekrar doktora gidebiliyor. Bu nedenle kişi evinden çıkmıyor ve sorun daha da derinleşiyor” dedi.

Tedavi edilebilir bir hastalık

Panik atağın 15 dakika ile 1 saat arasında sürdüğünü dile getiren Medical Park İzmir Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Haluk Aksu, “Hasta mutlaka psikiyatriste gitmelidir. Bazen kan şekeri düşüklüğü, bir takım kalp hastalıkları, kullanılan ilaçlar, troid hastalıkları gibi psikolojik temelli olmayan, fiziki rahatsızlıklar da panik atağa neden olabiliyor. Hasta doğrudan bize gelse bile fiziki bir hastalığı olup olmadığını tespit etmek için tıbbi muayeneden geçiriyoruz. Panik atak tanısı konulduktan sonra psikiyatrist ile terapi ve gerekirse ilaç tedavisi uyguluyoruz. Ellerde başta uyuşma hissi, baş dönmesi yaşanabiliyor. Hasta felç mi geçiriyorum, beyin kanaması mı yaşıyorum diye düşünüyor. Sık nefes alıp verince baş dönmesi yaşıyor, kbb ye gidiyor. Evden çıkmıyorlar. Durduk yere aklımı kaçırıyorum diye düşünüp panik yaşayanlar olabiliyor. Soluk alışverişinin yavaşlatmayı öneriyoruz. Kişi kendi kendine olumlu düşüncelerle sakinleştirmeli. Panik ara ara tekrar edebiliyor. Ama kişi belirtileri terapi ve ilaçla tedavi edilebiliyor. Nöbetler geçirerek yaşanan bir hastalık olan panik atak, güç geçtikçe daha yaygın hale geliyor. Toplumsal sorunlar, aşırı stres, kaygı ve endişe birçok kişinin panik atak sorunu yaşamasına neden oluyor"dedi.

12 Haziran 2017
Etiket; panik atak nedir, uzman haluk aksu Yazdır   |   Paylaş
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
KAMU PERSONELİNE BAĞIMLILIKLA MÜCADELE EĞİTİMİ
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MUĞLA YEŞİLAY’DA KAN DEĞİŞİMİ
HER ÖRGÜT PSİKOLOJİK TACİZCİSİNİ ÜRETİYOR
HAYAT KURTARAN YÖNETİM SİSTEMİ
THY PERSONELİNİN İNTİHARI
NARLIDERE'DE ATIK İLAÇLAR TOPLANIYOR
AŞILAR, HERKESE İYİ BİR YAŞAM ŞANSI SUNAR
HEKİM YURTDIŞI GÖÇÜ ARAŞTIRMASI SONUÇLARI
BU HASTALIKTAN KURTULUŞ YOK
İZMİR MOBBİNG İLE MÜCADELEDE KARARLILIĞINI GÖSTERDİ
MOBBİNG MÜCADELESİ HIZ KESMİYOR
MUĞLA TÜRKOCAĞI’NDA BAŞKAN DR. YAŞAR TOPAL
436 YILLIK ÜNİVERSİTEDE DERS VERECEK
AŞILAR KISIRLAŞTIRIYOR MU?
BANKACILIK SEKTÖRÜNDEKİ MOBBİNG ANKETİ SONUÇLARI ŞAŞIRTTI
Uzmanından Çin Tarçını uyarısı
BANKACILIK SEKTÖRÜ VE MOBBİNG ANKETİ
Ağız kokusunu önlemenin kolayı var
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir