26 Nisan 2024, Cuma Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

Haberegeli yazarından odalardaki seçim heyecanının analizi



İzmir'in deneyimli kalemlerinden, haberegeli.com yazarı Nurhayat Talay, İzmir'de heyecana ve çekişmeye sahne olan oda seçimlerinin röntgenini çekti ve odaların mini bir analizini yaptı.

Talay'ın yazısı:

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) yarın sandık başına gidiyor. Meslek odaları içinde sanayiciler "ağır abi" modundadır. Seçimleri her zaman sakin, ağır başlı, tartışmaları seviyelidir. Geçen hafta meslek komitesi seçimleri tamamlandı.

Hiç gürültü patırtı duydunuz mu? Tabii kendi içlerinde onlarda da çekişmleler oldu ama kol kırılır yen içinde kalır misali, tartışmaları kavgaya da dönüştürmeden sakin ve sessiz uzlaşmaya bağlamayı bildiler. Şimdi yarın neler olacak.

Meclisin en yaşlı üyesi Nedim Uysal meclisi açacak ve 130 meclis üyesi önce yönetim kurulu başkanını sonra da meclis başkanını seçecek. EBSO 25 yıl aradan sonra tek yönetim kurulu başkan adayı ile seçime giriyor.

Tek aday olan Ender Yorgancılar dört yıl daha başkanlık koltuğunda oturacak. Tabii başkan adayı tek olunca gözler yönetim kuruluna çevrilir bakalım kimler yer alacak beklintisi hakim. Meclis başkanlığında ise iyi bir yarış bekleniyor.

Adayların tümü de kuvvetli, tanınan ve sevilen isimler. Eski başkanlardan Salih Esen ve Kani Aydoğdu ve meclis üyesi Hüseyin Arıcı bu yarışa başabaş giriyor. Üç isim de başarılı sanayicilikleri yanısıra kişilikleri ile de daima olumlu izlenimler bırakmışlardır. Seçimler sadece İzmir'i ilgilendirmiyor tabii ki, Balıkesir, Denizli ve Manisa'daki sanayiciler de EBSO çatısı altında.

O yüzden buradaki istikrarlı, huzurlu ve tatlı rekabetli çekişmeler tüm Ege'ye örnek oluyor. Kani Aydoğdu resepsiyon düzenliyor, rakiplerini de çağırıyor;"Dostluk önemli" mesajı ile. Diğer centilmen aday Salih Esen, son derece güzel bir uslüpla adaylığını açıklayıp, rakiplerine başarılar dileyerek işe başlıyor. Hüseyin Arıcı da aynı şekilde.

Adayların bu şekildeki tavırları meslek komiteleri seçimlerine de yansıdı. Başta da belirttiğim gibi doğru düzgün bir ortamda, EBSO'nun saygınlığına yakışır bir tatlı rekabet güzelliği yaşanıyor.

Ortanca kardeş

Evin ortanca kardeşi ise İzmir Ticaret Odası (İZTO). Seçimden aylar önce yönetim kurulunda çatlaklar oluştu. Karşılıklı atışmalar, suçlamalar ile seçim atmosferine hayli gergin girildi. Meslek komiteleri seçimleri Halkapınar Spor Salonunda gerçekleştirildi.

Seçimde, 76 meslek komitesinde, 176 meclis ve komite üyeleri belirlendi. İZTO üyelerinin yoğun ilgi gösterdiği seçimlerde sabah saat 09.00'da başlayan oy verme işlemi 17.00'da sona erdi. Seçimlerde 76 meslek komitesinden 14'ünde tek, 54'ünde çift ve 8'inde ise 3 liste yarıştı. Bazı meslek komiteleri seçimleri sırasında sopalı darp olayları işin tadını kaçırdı. İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, seçimlere girdiği iki komiteden de seçildi.

Daha önce yönetim kurulu başkanlığına adaylığını açıklayan Necip Nasır ve Sahil Özçiftçi de aday oldukları komiteden meclis üyeliğine seçildi.

Yönetim Kurulu Başkanı ile Yönetim Kurulu, Disiplin Kurulu ve Birlik Genel Kurul Delgelerinin asil ve yedek üyeleri seçimi de 11 Mayıs 2013 Cumartesi günü yapılacak. Ekrem Demirtaş, delege seçimleri sonrasında yaptığı değerlendirmede, "Üyelerimizin yoğun katılımı odamızın geldiği noktayı göstermektedir. Odaya yakışan bir seçim oldu" demiş. Açıkçası ben "münferit" diye de nitelendirilse hiçbir olay olmamasını odaya yakıştırıyorum. Sopalı bir darp olayı seçimlere gölge düşürür.

Evin küçük çocuğu

Esnaf ve Sanatkarlar Odaları söz konusu seçim olduğunda her zaman evin küçük çocuğu gibidir. Yaramazlık, taşkınlık bu seçimlerde kendini sık gösteren öğelerdir.

Bu konuda geçmişte yaşanan sıkıntıları ve karakol, mahkeme koridorlarına taşınan olayları tek tek hatırlamaya gerek yok ama bu çirkin olaylardan ders almak lazım. Benim de önceki yıllarda Berberler Odası'nın genel kurulunda başıma bir taş yemişliğim var.

Neyse İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği seçimlerine daha çok var vakti geldiğinde yazarız.

EBSO ve İZTO'ya hayırlı, uğurlu ve gerçekten kendilerine yakışan seçimler diliyorum. Sanki bir sürpriz çıkacakmış gibi sonucu da çok büyük merakla bekliyorum. Artık niyeyse...

EBSO ve İZTO'ya hayırlı, uğurlu ve gerçekten kendilerine yakışan seçimler diliyorum. Sanki bir sürpriz çıkacakmış gibi sonucu da çok büyük merakla bekliyorum. Artık niyeyse...

08 Mayıs 2013
Yazdır   |   Paylaş
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
TSYD İZMİR'DE NÖBET DEĞİŞİMİ
KAMU PERSONELİNE BAĞIMLILIKLA MÜCADELE EĞİTİMİ
MUĞLA'DA SOSYAL İKİLEM BELGESELİ
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MUĞLA YEŞİLAY’DA KAN DEĞİŞİMİ
MEHMET AKİF ERSOY KİTAP GÜNLERİ
TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİ MUĞLA TEMSİLCİLİĞİ'NDEN İSRAİL' E SERT UYARI
KÜLTÜREL VE TİCARİ BOYUTLARIYLA ARASTA
ÖDEMİŞ BOZDAĞ'DA OSMANLI SARAYLARI
KÖYÜMDE ŞENLİK VAR
HER ÖRGÜT PSİKOLOJİK TACİZCİSİNİ ÜRETİYOR
DEMİRCİ USTASINDAN GERİ DÖNÜŞÜME KATKI
THY PERSONELİNİN İNTİHARI
MUĞLA ANADOLU MEKTEBİ YAZAR OKUMALARI
MUĞLA MİLLİ EĞİTİM’DEN YARDIM SEFERBERLİĞİ
MUĞLA'DA OKUR GEZER YAZAR ETKİNLİĞİ
RÜYA PARK KİTAP, RESİM VE HEYKEL GÜNLERİ
İZMİR'E MEGA PROJE
İŞTE KUZEY YILDIZI
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir