4 Mayıs 2024, Cumartesi Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

İzmir'de kurtuluş coşkusu



 

9 Eylül İzmir’in düşman işgalinden kurtuluşunun 91. yılı törenleri, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği “91. yıl Zafer Yürüyüşü” ile başladı. Basmane Karakolu önünden start verilen yürüyüş, Türk Ordusu’nun İzmir’e girdiği tarihten sonra İzmirlilerin 1969 yılına kadar her 9 Eylül’de “Zafer ve Kurtuluş” yürüyüşleri yaptığı güzergahta gerçekleştirildi. 

 

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından geçtiğimiz yıldan bu yana yeniden düzenlenmeye başlanan yürüyüşe, Cumhuriyet Halk Partisi Antalya Milletvekili Deniz Baykal, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve eşi Dr. Türkegül Kocaoğlu, İzmir Vali Yardımcısı Ardahan Totuk, milletvekilleri, CHP İl Başkanı Ali Engin, belediye başkanları, sivil toplum örgütü temsilcileri, sporcular ve vatandaşlar katıldı. Yürüyüş, Anafartalar Caddesi ve İkiçeşmelik’i takip ederek Cumhuriyet Meydanı’nda son buldu.

 Çelenk ve bayrak töreni

Cumhuriyet Meydanı’ndaki ilk tören; Ege Ordusu ve Garnizon Komutanı Orgeneral Abdullah Atay, İzmir Valisi Mustafa Toprak ve Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun Atatürk Anıtı’na çelenk koymasıyla başladı. Atatürkçü Düşünce Derneği İzmir Şubesi de Atatürk Anıtı’na çelenk bıraktı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Konak Meydanı’nda temsili bayrak töreni yapıldı. Törende, kentin kurtuluşunu canlandıran süvari birlikleri Vilayet önüne geldi ve Yüzbaşı Şerafettin’i canlandıran bir asker Hükümet Konağı’na Türk bayrağını çekerken Meydan’ı dolduran binlerce İzmirliyle birlikte İstiklal Marşı okundu. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, süvari birliklerinin komutanına plaket takdim etti.

 

Mustafa Kemal ve İzmir türküleri

Konak Meydanı’ndaki bayrak töreninin ardından Cumhuriyet Meydanı’nda resmi kutlama töreni başladı. İzmir Büyükşehir Belediyesi Kent Orkestrası İzmir türkülerinden oluşan bir konser verirken, Mustafa Kemal Atatürk’ün kente gelişi, Atatürk’ün İzmir ile ilgili söylediği sözler eşliğinde canlandırıldı. Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuvarı öğretim görevlileri ve öğrencileri de kutlamalar sırasında İzmir türkülerini seslendirerek folklor gösterisi sundu.

 

 

İzmir, Milli Mücadele’nin kentidir

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu törende yaptığı konuşmada, “Bugün işgal edildiği gün, bir ulusun Kurtuluş Savaşı’nı başlatan ve kurtulduğu gün o ulusun ve ülkenin doğuşunu müjdeleyen; Geleceğe doğru yürürken, 9 Eylülleri, göğsünde tıpkı bir onur madalyası gibi taşıyan İzmir’in günü” diye konuştu.

İzmir’in “Milli mücadelenin kenti” olduğunu vurgulayan Başkan Kocaoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

“9 Eylül, Anadolu insanı için özgür olma tarihinin başlangıcıdır. 9 Eylül destandır, diriliştir, kuruluştur, kurtuluştur. O yüzden İzmir, Milli Mücadele’nin kentidir. İzmir, geçmişine olduğu kadar, geleceğine de sahip çıkan önder bir kenttir. Çağdaş değerlere olan inancını, her geçen gün daha güçlü olarak hissettiren özel bir kenttir. Katılımcılık, yerel demokrasi ve uzlaşma kültürü konusunda örnek bir kenttir. Ve her zaman dik duran ‘delikanlı’ bir kent. ‘İzmirlilik’ ise sözde bir kavram değil, tüm değerleriyle bir kentlilik ve yurtseverlik göstergesidir. O yüzden İzmir’i sevmek, Türkiye’yi sevmektir”.

Konuşmasında EXPO mesajı da veren Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Biz İzmir’i, gelecek kuşaklara, içinde yaşamaktan mutlu olacakları bir kent olarak bırakmayı; tarihi, ahlaki ve vicdani bir ödev olarak görüyoruz. O nedenle, rantı değil yaşam kalitesini öne çıkaran; Çevreci ve sürdürülebilir kent hedefiyle, Oldu-bittiler yerine, projelerini katılımcı tasarlama sürecinden geçiren bir yerel yönetim anlayışıyla çalışıyoruz. Geleceğin İzmir’ini yaratma yolundaki çalışmalarımız, EXPO gibi önemli bir organizasyon sayesinde hem daha anlamlı olacak hem de güç ve hız kazanacak” dedi.

 

“Barış” vurgusu

Konuşmasında, yakın coğrafyada çok tehlikeli gelişmelerin de yaşandığına işaret eden Başkan Kocaoğlu, “Özgürlük ve bağımsızlığın ne demek olduğunu çok iyi bilen Yüce Türk Ulusu’nun, bu kaos ortamına sürüklenmemesi, elbette en büyük dileğimizdir. Ancak kabul etmek gerekir ki, ülkemizdeki barış ve huzur ortamının devam etmesi için sadece temenniler yetmez. Büyük kurtarıcımız Mustafa Kemal Atatürk’ün bize gösterdiği  ‘Yurtta barış, dünyada barış’  hedefinden asla şaşmamalıyız” diye konuştu.

İzmir’in daima Mustafa Kemal Atatürk’ün kenti olduğunu ve öyle kalacağını vurgulayan Başkan Kocaoğlu, konuşmasını şöyle tamamladı;

Sevgili Atam, İzmir’in kurtuluş kutlamaları nedeniyle, huzurunuzda olmanın onur ve gururunu yaşıyoruz. İzmir ve İzmirliler olarak, hiç eksilmeyecek saygı ve bağlılıkla; sizi, silah ve düşünce arkadaşlarınızı minnetle ve özlemle anıyoruz. Cumhuriyet değerlerini ödün vermeksizin koruyoruz. Gösterdiğiniz çağdaş uygarlık yolunda ilerliyoruz.  Ve size bir kez daha söz veriyoruz: 9 Eylül, sonsuza dek bir gurur günü olarak kutlanmaya devam edecektir. Yaşasın 9 Eylül! Yaşasın İzmir!  Yaşasın çağdaş ve aydınlık Türkiye Cumhuriyeti!”.

 

09 Eylül 2013
Etiket; izmir, kurtuluş, coşku, aziz, kocaoğlu, 9 eylül, tören Yazdır   |   Paylaş

İlgili haberler


TSYD İZMİR'DE NÖBET DEĞİŞİMİ
VOLEYBOL ŞEHRİ İZMİR
HAYSİYET ABİDESİ: SÜLEYMAN FETHİ
İZMİR BASIN LİGİ BAŞLADI
TSYD KUPASI ARKAS'IN
TSYD İZMİR'DEN VOLEYBOLDA 8. TURNUVA
TSYD İZMİR KOŞUSU NEFES KESTİ
TSYD KUPASI ARKAS'IN
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
TSYD İZMİR'DE NÖBET DEĞİŞİMİ
KAMU PERSONELİNE BAĞIMLILIKLA MÜCADELE EĞİTİMİ
MUĞLA'DA SOSYAL İKİLEM BELGESELİ
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MUĞLA YEŞİLAY’DA KAN DEĞİŞİMİ
MEHMET AKİF ERSOY KİTAP GÜNLERİ
TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİ MUĞLA TEMSİLCİLİĞİ'NDEN İSRAİL' E SERT UYARI
KÜLTÜREL VE TİCARİ BOYUTLARIYLA ARASTA
ÖDEMİŞ BOZDAĞ'DA OSMANLI SARAYLARI
KÖYÜMDE ŞENLİK VAR
HER ÖRGÜT PSİKOLOJİK TACİZCİSİNİ ÜRETİYOR
DEMİRCİ USTASINDAN GERİ DÖNÜŞÜME KATKI
THY PERSONELİNİN İNTİHARI
MUĞLA ANADOLU MEKTEBİ YAZAR OKUMALARI
MUĞLA MİLLİ EĞİTİM’DEN YARDIM SEFERBERLİĞİ
MUĞLA'DA OKUR GEZER YAZAR ETKİNLİĞİ
RÜYA PARK KİTAP, RESİM VE HEYKEL GÜNLERİ
İZMİR'E MEGA PROJE
İŞTE KUZEY YILDIZI
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir