19 Mart 2024, Salı Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

Korku normal doğuma engel



Özel Tınaztepe Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Can Postacı, Türkiye’deki kadınların son yıllarda normal doğum yerine sezaryen doğumu daha çok tercih ettiklerini belirtti. Sezaryen doğumların artışında birden çok faktörün etkili olduğunu söyleyen Op. Dr. Postacı, korku ve bilgi eksikliğinin en önemli nedenler arasında bulunduğunu söyledi.

Gebelerin ve yakınlarının sezaryen doğumu daha fazla istemesinin en önemli sebeplerinden birinin korku ve bilgi eksikliğinden kaynaklandığını ifade eden Özel Tınaztepe Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Can Postacı, doğum sırasında ve sonrasında oluşabilecek komplikasyonların kitlelere aktarılış şekli ve olumsuz haberlere toplumda daha fazla ilgi gösterilmesinin etkili olduğunu bildirdi.

Normal doğumla ilgili doğum öncesi hazırlık kurslarının daha etkin şekilde düzenlenmesi ve yaygınlaştırılmasının önemine vurgu yapan Op. Dr. Postacı, “Bilgili gebe ve eşinin karar sürecine katılması hem çifti hem de tıbbi personeli (hekim ve ebe) daha da rahatlatacak ve azalan stres vajinal doğumların artmasına sebep olacaktır” dedi.

Sezaryenin planlı olması ve vajinal doğuma göre daha az zaman aldığı için yoğun çalışan hekim ve hastanelerin bu yönde tercih kullanmalarının da olası olduğunu sözlerine ekleyen Op. Dr. Postacı, sezaryen endikasyonların genişlemesinin (örneğin makat geliş ve çoğul gebeliklerde eskisine göre sezaryen doğumun tıbben daha fazla önerilmesi) oranları artırmada etkin rol aldığını söyledi.

YAŞ VE OBEZİTE ETKEN

Günümüzde gebelik yaşının artmasının da bir başka önemli neden olduğunu kaydeden Op. Dr. Postacı, sezaryen doğumların artmasındaki bazı unsurları şu şekilde sıraladı: “Anne adaylarının gebelik yaşının ileri olması ve genelde tek çocuk tercih edilmesi, o gebeliği ‘değerli gebelik- bebek’ olarak algılanmasına yol açıyor ve daha güvenilir olarak düşünüldüğü, için sezaryen ile doğum daha da çok tercih ediliyor. Tüp bebek uygulamalarının artması sonucunda değerli bebek, ileri anne yaşı gebeliği ve çoğul gebelik oranları arttığı için sezaryen ile doğum oranı artmıştır. Günümüzde fazla kilo alımı veya obez olarak gebe kalanların artması da (buna bağlı olarak artan gebelik şeker hastalığı ve tansiyon yüksekliği vb. eşlik eden hastalıklar) sezaryen ile doğumu artırmıştır. Normal doğum sonrası özellikle idrar kaçırma ve vajinal gevşeme olabileceği yönünde bazı bilgilerin olması da (tıbben bu konuda görüş ayrılıkları vardır) anne adaylarının sezaryen yönünde karar vermelerine neden olmaktadır.”

Vajinal doğum takibinde sürekli elektronik olarak bebeğin kalp atımlarının takip edilmesinin de gereksiz ve yanlış yere sezaryen ile sonuçlanan doğumların olmasına neden olabileceğini ileten Op. Dr. Postacı, riskli olmayan gebelerde belli aralıklarla bebeğin kalp atımının dinlenmesinin daha uygun olduğunu ifade etti.

15 Ağustos 2017
Etiket; sezaryen zararlımı, normal doğum, can postacı Yazdır   |   Paylaş
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
KAMU PERSONELİNE BAĞIMLILIKLA MÜCADELE EĞİTİMİ
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MUĞLA YEŞİLAY’DA KAN DEĞİŞİMİ
HER ÖRGÜT PSİKOLOJİK TACİZCİSİNİ ÜRETİYOR
HAYAT KURTARAN YÖNETİM SİSTEMİ
THY PERSONELİNİN İNTİHARI
NARLIDERE'DE ATIK İLAÇLAR TOPLANIYOR
AŞILAR, HERKESE İYİ BİR YAŞAM ŞANSI SUNAR
HEKİM YURTDIŞI GÖÇÜ ARAŞTIRMASI SONUÇLARI
BU HASTALIKTAN KURTULUŞ YOK
İZMİR MOBBİNG İLE MÜCADELEDE KARARLILIĞINI GÖSTERDİ
MOBBİNG MÜCADELESİ HIZ KESMİYOR
MUĞLA TÜRKOCAĞI’NDA BAŞKAN DR. YAŞAR TOPAL
436 YILLIK ÜNİVERSİTEDE DERS VERECEK
AŞILAR KISIRLAŞTIRIYOR MU?
BANKACILIK SEKTÖRÜNDEKİ MOBBİNG ANKETİ SONUÇLARI ŞAŞIRTTI
Uzmanından Çin Tarçını uyarısı
BANKACILIK SEKTÖRÜ VE MOBBİNG ANKETİ
Ağız kokusunu önlemenin kolayı var
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir