19 Mart 2024, Salı Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

SPORU ABARTMAYIN



Düzenli ve bilinçli şekilde yapılan egzersiz, kalp sağlığını koruyarak uzun ve kaliteli bir yaşam imkanı sunuyor. Egzersiz yapan bireylerde kan yağı profilinde, vücut ağırlığı, kan basıncı ve kan şekerinde düzelmeler görülürken, hipertansiyon, şeker hastalığı, koroner kalp hastalığı, kemik erimesi, depresyon ve hatta bazı kanser türlerinin gelişime riskini azalıyor.

Tüm olumlu etkilerine rağmen bilinçsiz yapılan sporun ölümcül sonuçlarının olabileceği söyleyen Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bahri Akdeniz, ailesinde genç yaşta kalp krizi geçiren veya ani kalp durması olanlar ile 50 yaş üstü kişilerin risk grubunda olduğunu söyledi.

Egzersiz sırasında yaşanan ani tansiyon düşmesi, bayılma ve kalp durmasının altında henüz teşhis edilememiş kalp sorunları olabileceğini ifade eden Akdeniz, “Spor sırasında meydana gelebilen olumsuzluklara, gençlerde daha çok kalbin elektriksel aktivitesi ile ilgili kalıtımsal ritim bozukluğu ve kardiyomiyopati denilen yapısal kalp hastalıkları en sık neden iken, 40’lı yaşlarda bu durum kendini kalp krizi ve ani kalp durması olarak kendini gösteriyor. Spor öncesinde esneme ve germe hareketleri yapılmalı, kardiyo ile vücut ısıtılmalıdır. Çünkü ısınmadan yapılan spor, kalpte ani yüklenmeye neden olur. Koroner damar hastalığı olanlarda kalp krizine, ani kalp durmasına neden olarak ölümcül sonuçlar yaratabilir. Spor, yaşa uygun şekilde kalbi yormadan yapılmalıdır” dedi.

SAĞLIK KONTROLÜ YAPTIRIN

Spor yapmak isteyen bir kişinin, herhangi bir kalp hastalığı olmasa bile uzman hekime danışması gerektiğini vurgulayan Akdeniz, “Gençler, ortaokul lise çağlarında okul ya da spor kulüplerinde spor yapmaya başlıyor. Bu nedenle aileler, spor hayatının başındaki çocuklarının kalp sağlığını düşünmeliler. Ailesinde kalp hastalığı hikayesi olanlar risk grubu içerisindedir. Bu nedenle tüm yaş gruplarında spor yapmadan önce mutlaka kalp muayenesi ve EKG taraması yaptırılmalıdır” diye konuştu.

 Sağlıklı bir yaşam ve kalp sağlığının korunması için tempolu yürüyüşü öneren Akdeniz, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kalp sağlığını korumak için haftada 5 gün, 30’ar dakikalık tempolu yürüyüşler faydalı olacaktır. Ancak spor aktivitesini abartmamalı, egzersizler sırasında nefes nefese kalınmamalıdır. Bu durum faydadan çok zarar getirir. Ayrıca spor yaparken göğüste sıkışma, yanma ve nefes darlığı ortaya çıkarsa spor faaliyeti hemen bırakılmalı ve vakit geçirmeden uzman hekime danışılmalıdır.”

27 Ağustos 2021
Etiket; bahri akdeniz, kalp sağlığı spor, 50 yaş spor, düzensiz egzersiz Yazdır   |   Paylaş
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
TSYD İZMİR'DE NÖBET DEĞİŞİMİ
VOLEYBOL ŞEHRİ İZMİR
İZMİR BASIN LİGİ BAŞLADI
TSYD KUPASI ARKAS'IN
TFF'DE İZMİR GÜCÜ
TSYD İZMİR'DEN VOLEYBOLDA 8. TURNUVA
MENEMEN FK HIZLI BAŞLADI
İŞTE KUZEY YILDIZI
FUAT ÇAPA DA MEDYAALL'DA
EROĞLU'NUN İLETİŞİM ORTAĞI MEDYAALL
TSYD'NİN URLA GURURU
ARKAS'TA 8. KUPA MÜZEDE
TSYD İZMİR KOŞUSU NEFES KESTİ
KARŞIYAKA BELEDİYESİNDEN SPORA DEV HİZMET
MUĞLA ŞAMPİYONLARI MİLAS'TAN
TSYD KUPASI ARKAS'IN
YAPAMAZSIN DEDİLER YAPTI
ERHAN ÇELENK'E GÖNÜLDEN TEBRİK
SİMYA METAL 7. TSYD İZMİR VOLEYBOL TURNUVASI BAŞLIYOR
İZMİR'DE MASA TENİSİ HEYECANI
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir