28 Mart 2024, Perşembe Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

Teyit Edillmemiş Bilgiye İtibar Etmeyin!



Irak'ta rehin alınan Türk vatandaşlarıyla ilgili Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ortak bir basın toplantısı yaptı.
 
Dışişleri Bakanlığı'nda Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğu'na düzenlenen baskına ilişkin olarak koordinasyon toplantısı düzenlendi. 


Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve  Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Musul'daki gelişmelere ilişkin ortak açıklama yaptı. 

DIŞİŞLERİ BAKANI DAVUTOĞLU

Her Iraklıyla gönül bağımız var. Bugünkü toplantıda aldığımız en önemli kararlardan biri Irak’la olan işbirliğimizin kesintisiz devam edeceğidir. Bütün Iraklılara barış ve huzur temenni ediyorum. Irak’ta kaos varmış gibi yansıtılıyor. Irak'ın Türkiye'nin diğer komşularından farkı bir yana bir çok Türk çalışanı ve projeler var. 

Tek tek güvenlik risklerini gözden geçirdik. Bu kriz döneminde krizin münhasır olarak nerelerde olduğu ve nerelere yayılabileceği yönünde bir tespit çalışması yaptık. Vilayet vilayet ele aldık.

Krizin nerelere yayılabileceğine dair tespit çalışması yaptık. Kriz bölgesinde olan gelişmeleri saat saat gözeteceğiz. 24 saat çalışan bir kriz masası oluşturuyoruz. Zaten vardı şimdi kapsamını genişletiyoruz. Diğer bakanlıklarımızdan da temsilciliklerin olduğu bir kriz masası oluşturuyoruz. Bu kriz merkezi hem sorulara cevap verecek hem de bir şekilde günlük resimler çekecek tabiri caizse.

Libya’da 25 bin vatandaşımızı 10 gün içinde tahliye etmiş bir hükümetten söz ediyoruz. Libya’nın aksine Irak’tan böyle bir tahliye hedeflemiyoruz. Irak’taki mevcudiyetimiz çok daha hareketli ve ulaştırma ağırlıklı bir mevcudiyettir. Irak'tan toplu bir tahliye düşüncesi içinde değiliz. Altını özellikle çizmek isterim. İşbirliği projelerimiz devam edecek.

Şu anda mahsur kalan 31 şoförümüzle Konsolosluk Genel Müdürümüz her gün görüşüyor.

Çalışanlarımızın şirketlerimizin bulunduğu yerlerle ilgili tüm bilgiler kriz merkezinde toplanacak. 
Irak'ta küçük ya da büyük bütün şirketlerimizin temas noktasını vermesini isteyeceğiz. 

GÜNDE İKİ DEFA BİLGİLENDİRİLME YAPILACAK

Her gün saat 13.00'te ve 18.00'de, iki kere kriz merkezi koordinatörümüz, Bakan Yardımcımız Sayın Naci Koru tarafından bilgilendirme yapılacak. Olağanüstü bir durum olduğunda arada da bilgilendirme yapılacak

Geçmişte bu tür sınavlardan çok geçtik. Bu krizi başarıyla atlatacağımızdan eminim. 

EKONOMİ BAKANI ZEYBEKÇİ

Toplantıda bakanlıkla ilgili gerekli bilgiler verildi. Bir canın karşılığım paraya çevrilemez. Hassasiyet öncelikle şoförler ve konsolosluktakilerin güvenli bir şekilde alınması. Kuzey Irak, Almanya'dan sonra ikinci ihracat pazarımız. İhracatımızın yüzde 93'ünü Habur üzerinden yaptık.Son yaşanan tedirginlik döneminde dahi ihracatımız aratarak devam etti. Musul'da iş yapan iki firmamız var. Firmalarımızın risk altında ticari faaliyeti yok. Ülkemizin Kuzey Irak’la ticari ilişkileri devam ediyor. Firmalarla ilgili tüm bilgiler var, kriz merkezine verilecektir. Risk altında hiçbir vatandaşımız yoktur.

ENERJİ BAKANI YILDIZ

Irak dost kardeş ve vazgeçilmez bir komşu. Oranın siyasi bütünlüğü içinde geliştireceğimiz bütün enerji projeleri devam edecektir. 25-26 milyar dolarlık 4 ayrı bölgede bu projeler devam etmektedir. Kuzey Irak'la yapılan sözleşmeler devam etmektedir. Bütün bu ticaretle karşılıklı olarak her iki ülkenin menfaati için önemlidir.

ULAŞTIRMA BAKANI ELVAN

Irakta konsoloslukta çalışanların ve şoförlerin ailelerine kavuşmalarını temenni ediyorum. Irak Türkiye'nin en önemli ticaret ortağı. Ağırlıklı olarak ticaret karayolu taşımacılığı ile gerçekleşiyor.Ağırlıklı olarak kamyon ve tırlarımız Zaho bölgesine yüklerini götürüyorlar.Bizlerde bu araçlarımızın tüm kayıtları mevcut.Bunlara ilave olarak şu anda fiili olarak bu araçların tam olarak nerede bulundukları üzerinde arkadaşlarımız çalışıyorlar.Risk altında bir vatandaşımız var ise bu sayede anında onlara ulaşma imkanımızı olacak. Omlar da bize ulaşabilecek.

Bakanlar gazetecilerin sorularını yanıtladı:

80 KİŞİNİN GRUPLAR HALİNDE TAHLİYE EDİLECEK İDDİASI

Davutoğlu: Bu süreçlerde birçok haber yayılır. Kamuoyunda bir haber enflasyonu olur. Şimdiye kadar yüzlerce vatandaşımız zor durumlardan çıkardık. Buna benzer haberler dün de yayıldı. Bu çok kritik bir süreç. O vatandaşımızla irtibat kurmadan net bir tavır takınmayız. Bütün oradaki vatandaşlarımızın sağ salim ülkemize gelmesi için çalışmalar sürüyor. Gece ve gündüz bu konuda birimlerimizin çalışmaları devam ediyor.

UÇAK SEFERLERİ - BAĞDAT’A EK SEFERLER KONULACAK MI?

Elvan: Bağdat büyükelçiliğimizle THY ve Bakanlığımız irtibat halindedir. Şu ana kadar dar gövdeli uçak yerine iki kez geniş gövdeli uçak gönderilmiştir. Charter seferleri de sağlanacaktır. Bunu dışında yapılmış bir talep yoktur. Bir şirketimiz 160 elamanı için ilave sefer istemiştir. Temin edilecektir. Bunun dışında bakanlığımıza ilave talep ulaşmamıştır.

ZAMAN ÖNGÖRÜNÜZ VAR MI? KARŞI TARAFIN TALEPLER, VAR MI? BAŞKA GRUPLAR ZÜERİNDEN GÖRÜŞME SÜRDÜRÜLÜYOR MU? RİSKLİ BÖLGELERDE KAÇ TÜRK VATANDAŞI VAR? TAHLİYE GEREKLİ OLURSA NASIL YAPILACAK?

Davutoğlu: Bu o kadar uzun sürmeyecek bir süreçtir inşallah. Bu konularda çok büyük tecrübe kazanmış birimlerimiz timlerimiz var.Vatandaşlarımızın her birinin nerede bulundukları ve sağlıklarıyla ilgili kesinleşmiş bilgilerimiz vardır.Bu anlamda bir zaman veremeyiz ama çalışmanın sürdüğünü söyleyebilirim.

BAŞBAKAN BUGÜN BAŞKONSOLOS İLE GÖRÜŞTÜĞÜNÜ SÖYLEDİ. BASKINDAN SONRA MI GÖRÜŞÜLDÜ?

Davutoğlu: Bu konu az önceki söylediğim gibi mahremiyet içinde kalsın. Ayrı bir başkonsolosumuz ile görüşmesi de olmuştur Sayın Başbakan’ın. Bu konular mahremiyet içinde kalsın.

OPERASYON GÜNDEMDE Mİ?

Davutoğlu: Bizim için birinci öncelik vatandaşlarımızın sağ salim ülkemize gelmesi. Hayırlı bir gelişmeye zemin olduğu için alternatif herhangi bir konuyu gündeme getirmek doğru değil. 

ŞOFÖRLERİN BİLGİLERİ

Davutoğlu: Bazen kriz merkezine bizim riskli olduğunu düşündüğümüz yerlerin dışından da TIR şoförleriyle ilgili bilgiler gelebiliyor. 

OBAMA'NIN IRAK AÇIKLAMASI

Davutoğlu: Musul’da şartlar olağanüstü bir nitelik taşımaya başladığı ilk andan itibaren harekete geçen ilk ülke belki de Türkiye oldu.  6-7 Haziran'dan itibaren bütün taraflarla görüşme yaptık. Sayın Kerry ile de krizin başlarında itibaren ile farklı telefon görüşmelerimiz sürdü. İran ile görüştük. Irak Dışişleri Bakanı ile her gün irtibat halindeyiz. Yakın bir işbirliği halindeyiz. Türkiye, bugün Irak ve Suriye satında en uzun sınıra sahip ülkedir. Ve buradaki her bir güvenlik riski Türkiye'yi de doğrudan ilgilendirmektedir. Bu güvenlik riskinde bir anlamda geçmişteki tecrübeleri ya da katkıları itibariyle önem taşıyan bütün ülkelerin özellikle ABD'nin bu güvenlik riskinin giderilmesi konusunda yapabileceği katkılar herkesçe malumdur. Sayın Biden ile bugün de Başbakanımızın bir görüşmesi oldu. Sayın Biden Irak dosyasını bizzat takip ettiğini vurgulamak isterim. En üst düzeyde temaslarımız sürüyor. Kaynak: Star

 

Dışişleri Bakanlığı, Bingazi'de bulunan Türkiye Başkonsolosluğu'nun geçici olarak faaliyetlerini geçici olarak askıya alacağını belirtti.
Bakanlıktan yapılan açıklamada Libya'da bulunan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının seyahat uyarısı yapılırken şu ifadelere yer verildi: 

"Bingazi ve diğer doğu vilayetlerindeki son günlerdeki hassas durum nedeniyle, Bingazi Başkonsolosluğumuz 14 Haziran 2014 tarihi itibariyle Bingazi’deki faaliyetlerini geçici olarak askıya alacak, Başkonsolos ve personeli çalışmalarını Trablus Büyükelçiliğimiz bünyesinde sürdürecektir. 

Trablus Büyükelçiliğimiz ve Misurata Başkonsolosluğumuz faaliyetlerini sürdürmektedir. 

Vatandaşlarımıza mutlak bir mecburiyet bulunmadığı takdirde, Bingazi ve diğer doğu vilayetlerine seyahat etmekten imtina etmeleri, halihazırda bu bölgelerde bulunan vatandaşlarımıza ise mücbir sebepleri bulunmadığı takdirde, Beyda şehrindeki Labrak Havaalanı’ndan İstanbul, Tunus ve Trablus’a devam eden uçuşlardan yararlanarak, bu bölgeden ayrılmaları tavsiye edilmektedir. 

Doğu Libya’dan çıkış için karayolunun kullanılması tavsiye olunmamaktadır. 

Libya’da bulunan vatandaşlarımızın, olası acil durumlarda Bakanlığımızın 24 saat temelinde hizmet veren Konsolosluk Çağrı Merkezi (00 90 312-292 29 29) ve Trablus Büyükelçiliğimizle (00 218-21 340 11 40/41/ 43/44) irtibata geçmeleri mümkündür."
ANKARA (DHA)

 

13 Haziran 2014
Etiket; ışid kaçırılan şoförler, ahmet davutoğlu ışid, musul başkonsolosluk Yazdır   |   Paylaş

İlgili haberler


İran Askeri Irak'ta İddiası!
Aşiretler Devrede
NATO'dan Kritik Musul Açıklaması!
Davutoğlu: En Şiddetli Şekilde Mukabele!
Davutoğlu, Kaçıralan Şoförlerle İlgili Konuştu
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİ MUĞLA TEMSİLCİLİĞİ'NDEN İSRAİL' E SERT UYARI
78 YILDIR KANAYAN YARA: BORALTAN
NEFRET ÜRETMENİN MANTIĞI DEĞİŞMİYOR
İLK KURŞUN MUAMMASI
İLHAN İŞMAN ADAY ADAYI OLDU
GEMİNİZİ BATIRDIK ÖZÜR DİLERİZ
HALAÇOĞLU SESSİZLİĞİNİ BOZDU
ERMENİ SOYKIRIMI EMPERYALİST BİR YALANDIR
MANİSA DGYD 'NİN KONUĞU ÖNALAN
Bu nasıl adalet?
Her türlü şiddete hayır!
EYT'de son durum ne
Mülteci çocuklar için deklarasyon
Kaya: Kocaoğlu aymazlık içinde
Kocaoğlu'ndan ilçe belediyesine tepki
Katar'a ablukayı İzmir ile kırdık
Dostları olan zengindir
Demokrasi tek yol
15 Temmuz şehitlerinin isimleri gökyüzünde
15 Temmuz'u Batı'ya anlatıyoruz
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir