26 Nisan 2024, Cuma Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

Ege'nin İhracatı Hız Kesti



Egeli ihracatçılar, Şubat ayında 968 milyon 156 bin 342 dolarlık ihracat yaptı. Ege İhracatçı Birlikleri’nin kayda aldığı ihracat rakamı 2013 yılı Şubat ayına göre yüzde 2 geriledi.

EİB’in aylık bazda kayda aldığı ihracat rakamı 5 ay sonra 1 milyar dolar bandının altında kaldı. Ege İhracatçı Birlikleri’nin Ocak – Şubat dönemindeki ihracat kayıt rakamı yüzde 6’lık artışla 2 milyar 31 milyon 970 bin 284 dolara çıkarken, son bir yıllık dönemdeki ihracat rakamı ise yüzde 7’lik artışla 12 milyar 282 milyon 48 bin 880 dolar oldu.

Ege İhracatçı Birlikleri’nden 2014 yılı Şubat ayında yüzde 1’lik artışla 568 milyon 844 bin dolarlık sanayi ürünleri ihraç edilirken, tarım ürünleri ihracatı yüzde 7’lik gerilemeyle 320 milyon 963 bin dolarda kaldı. Madencilik ürünleri ihracatı ise yüzde 3’lük artışla 78 milyon 348 bin dolara ulaştı.

Ege İhracatçı Birlikleri bünyesinde bulunan 12 ihracatçı birliğinden 8 tanesi, 2013 yılı Şubat ayındaki ihracat rakamlarını geçerken, 4 tanesi 2013 yılı Şubat performansının gerisinde kaldı.

ZEYTİNYAĞI İHRACATININ DÜŞÜŞÜ DE REKOR

2013 yılında ihracat rekorları kıran zeytinyağı ihracatı, 2014 yılında yaşanan rekolte düşüklüğü sonrasında bu kez ihracat düşüşünde rekor kırıyor. Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği’nin 2014 yılı Şubat ayındaki ihracatı yüzde 70’lik düşüşle 12 milyon 203 bin dolara geriledi. Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği, 149 milyon 530 bin dolarlık ihracat tutarıyla en fazla ihracat yapan birlik özelliğini Şubat ayında da sürdürürken, Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği 112 milyon 95 bin dolarlık ihracat rakamıyla ikinci sıradaki yerini sağlamlaştırdı.

Hazırgiyim ve konfeksiyon ihracatı yüzde 11 artış gösterdi. Ege Maden İhracatçıları Birliği ise, 2013 yılı Şubat ayına göre yüzde 3’lük artışla 78 milyon 348 bin dolarlık ihracata imza attı ve üçüncü sırada yer aldı. Ege Tütün İhracatçıları Birliği yüzde 31’lik düşüş yaşadığı Şubat ayında 69 milyon 129 bin dolarlık dışsatımla dördüncü basamakta yer buldu.

İhracatını düzenli olarak arttıran Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği, 2014 yılı Şubat ayında gerçekleştirdiği yüzde 29’luk ihracat artışıyla ihracatını en fazla arttıran birlik oldu ve 68 milyon 187 bin dolarlık tutarla beşinci sırada yer aldı. Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği 58 milyon 616 bin dolarlık dışsatımla, 2013 yılı Şubat ayı performansını tekrarlarken, Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği yüzde 13’lük ihracat artışıyla 44 milyon 820 bin dolara ulaştı. Ege Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği yüzde 20’lik yükselişle 42 milyon 995 bin dolarlık dövizi Türkiye’ye kazandırdı. Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamuller İhracatçıları Birliği artış trendini 2014 yılı Şubat ayında da sürdürdü.

İhracatını yüzde 21 arttıran birlik 23 milyon 206 bin dolarlık ihracata imza attı. Uzun bir aradan sonra ihracatta yüzde 8’lik artış yakalayan Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği ise 20 milyon 177 bin dolarlık performans gösterdi. Yüzde 19’luk ihracat artışına ulaşan Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin ihracat rakamı ise 11 milyon 98 bin dolar oldu.

TARIM DENGELERİ BOZDU

Ege Bölgesi’nden sanayi ve madencilik ürünleri ihracatındaki artışa karşın, tarım ürünlerindeki ihracat düşüşünün Ege İhracatçı Birlikleri ihracat performansının eksiye düşmesine neden olduğunu anlatan Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, zeytinyağı rekoltesindeki gerilemenin söz konusu düşüşü tetiklediğini kaydetti. Zeytinyağı rekoltesindeki düşüklüğünün ihracata olumsuz etkisinin önümüzdeki aylarda da sürmesini beklediklerini ifade eden Türkmenoğlu, “Ege Bölgesi’ndeki diğer sektörlerin ihracattaki performanslarının olumlu seyir izleyeceğini ve 2014 yılı ihracat hedeflerine ulaşacağımızı öngörüyoruz” dedi.

03 Mart 2014
Etiket; ege ihracatçı birlikleri, ege ihracat, mustafa türkmenoğlu Yazdır   |   Paylaş

İlgili haberler


EİB ihracatı temmuzda arttı
Ege ihracatında kan kaybı durdu
Egeli ihracatçılara Japonya fırsatı
İzmir Gelinlikte Rakipsiz
Alman Başkonsolos EİB'i Ziyaret Etti
Tekstilde Türk-Japon İşbirliği
İşte Ege'nin 2013 ihracat rakamları
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
İZMİR'E MEGA PROJE
ÇAM FISTIĞI REKOLTESİ YÜZ GÜLDÜYOR
MOBBİNG ÇALIŞMA HAYATININ EN ÖNEMLİ SORUNLARI ARASINDA
İLK BİNDE 157 EGELİ VAR
İZMİR'E TEKNOLOJİ ÜSSÜ KAZANDIRACAKLAR
İZMİR'E GÜÇ KATACAK BİRLİKTELİK
BABA HEDİYESİ HAYATINI DEĞİŞTİRDİ
TAM KAPANMADA ZİNCİR MARKETLER TAM GAZ
Bitcoin makalesine uluslararası ödül
Sanal alışveriş rekora gidiyor
Çalışmak bizi tüketiyor mu
Firmalara ihracat uzmanları geliyor
Emekliye temmuz zammı
EYT'de son durum ne
Zeytin güzel kokmalı
Nazilli Tarım Fuarı ziyaretçi rekoru kırıyor
En iyi yatırım İzmir'den ev almak
Türkiye'yi İzmir modası sardı
Türkiye'nin hayvancılık fuarı başladı
Fuar güzelleri görücüye çıktı
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir