26 Nisan 2024, Cuma Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

Kepsut'taki orman yangınının faturası ağır



Balıkesir'in Kepsut İlçesi’nde, üç gündür devam eden orman yangını büyük ölçüde kontrol altına alınırken, hasar belirleme çalışmaları sürüyor. 1000 hektarın üzerinde bir alanda etkili olan yangında hayvanları kaybolan, yemsiz kalan, ev, tarla ve bahçeleri yanan çiftçilerin mağduriyetinin giderilmesi için de çalışmalar yapılıyor. Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) ilk etapta Başbakanlık’tan 500 bin liralık acil yardım ödeneği istedi.

Kepsut ilçesine bağlı Sarıfakılar köyünde geçen salı günü saat 15.30 sıralarında çıkan ve kısa sürede ormanlık alana sıçrayıp geniş bir alanda etkili olan yangında, engebeli ve sarp arazi ile rüzgarlı hava, en büyük sorun oldu. Özellikle Sarıçayır ve Ovacık köylerinde büyük hasara yol açan yangın dün öğle saatlerinde tam kontrol altına alınırken, çıkan rüzgarla birlikte yeniden alevlendi. Bigadiç'in Çaldere ve Beğendikler köyüne doğru akşam saatlerinde ilerleyen alevler, bu sabah kontrol altına alındı. Akşam saatlerinde bölgeye 10 kilometre mesafedeki Dursunbey - Mezitler Köyü’nde başlayan yangın ise büyümeden söndürüldü. Bu yangında da 10 hektarlık olan zarar gördü.

Orman Bölge Müdürlüğü yetkilileri, “Büyük yangınla ilgili söndürme çalışmaları şu an için çok iyi gidiyor. Şu an yanan alan ya da alev yok. Ancak özellikle çam ve meşe ağaçlarının dipte biriken yaprakları rüzgarla birlikte yeniden alevlenebiliyor. Kısa sürede yangını tam anlamıyla kontrol altına alacağımızı düşünüyoruz” dedi.



“MEZİTLER FARKLI BİR YANGIN”

Balıkesir Valisi Ahmet Turhan, Dursunbey Mezitler köyünde dün öğle saatlerinde çıkan yangının üç gündür devam eden Kepsut yangınından ayrı bir yangın olduğunu belirtip, “Bu yangınla ilgili adli bir işlem sözkonusu olabilir” dedi. Vali Turhan'ın bu sözleri Mezitler yangınında 'sabotaj' iddialarını gündeme getirdi. Ancak, ellerinde kesin bir şeyin olmadığını belirten Vali Turhan, bu yangın için 'sabotaj' demenin şimdilik mümkün olmadığını vurguladı. Saat 12.30 itibariyle Kepsut'taki yangının kontrol altına alındığını da sözlerine ekleyen Vali Turhan, “Bölgede soğutma çalışmaları sürüyor. Ancak bölge çok rüzgarlı. Bazı alanlar yeniden alev alabilir. Buna karşı da helikopter ve uçaklarla dikkatli bir çalışma yürütülüyor” diye konuştu.

FATURA AĞIR

Kepsut'la birlikte Bigadiç ve Dursunbey'e bağlı orman köylerinde zaman zaman etkili olan yangın sonrası 1000 hektarın üzerinde bir alanın yandığı tahmin ediliyor. Ormanlık alanlarla birlikte meralar, tarlalar ve bahçeler de zarar gördü. Köylerdeki elektrik ve telefon direkleri ile telleri yanıp yıkılırken, köyler elektriksiz kaldı. Kepsut'un 21 haneli Sarıçayır köyünde sadece yaz aylarında kullanılan 4 evle köy mezarlığı da yandı. 14 haneli Ovacık köyünde 1 ev kullanılmaz hale gelirken, aynı köyde bir vatandaşa ait 50 küçükbaş hayvanın kayıp olduğu bildirildi. 

EKİPLER SEFERBER

Kepsut'un Sarıfakılar, Sarıçayır, Ovacık, Tilkicik, Dombaydere, Bigadiç'in Kalburca ,Yeniköy, Çaldere ve Beğendikler'le Dursunbey'in Mezitler köyündeki ormanlık alanları olumsuz etkileyen yangın için Balıkesir'in yanı sıra, Manisa, İzmir, Çanakkale, Kütahya ve Bursa'dan da ekipler sevk edildi. Yangın söndürme çalışmalarına 3 uçak, 11 helikopter, 75 arazöz ve 400 orman işçisi katıldı. Köylüler ve gönüllüler de yangın söndürme çalışmalarına katıldı.

HASAR TESPİTİNE BAŞLANDI

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanlığı ekipleri, bölgedeki köylerde hasar tespit çalışmalarına başladı. İlk etapta bölge için ilk etapta 500 bin liralık acil yardım ödeneği istendi. 

KÖYLÜLERE GIDA KOLİSİ

Kızılay Balıkesir Şubesi ile birlikte Ovacık ve Sarıçayır'daki köylülere kuru gıda kolisi ve kavurma dağıttı. İftarda ise çalışanlara ayran, meyve suyu, kek, reçel, peynir, domates, salatalık, üzüm, ekmekten oluşan kumanyalar verildi. 

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ekipleri de yanan meralar sonrası çiftçilerin yem ihtiyacını belirlemeye çalışıyor. Yetkililer yemlerin en kısa zamanda temin edilerek, çiftçilere dağıtılacağını bildirdi. Bunun dışında yanan tarlalar ve bahçelerde ki tarımsal ürünlerde ki zarar da belirlenmeye çalışılıyor.

01 Ağustos 2013
Etiket; kepsut, orman, yangını, fatura, ağır Yazdır   |   Paylaş

İlgili haberler


Yangınlar azaldı, masrafları çoğaldı
Yaralar sarılmalı
Okulların enerji faturası cep yakıyor
Ege'de Ağırnaslı ve Kaçaroğlu anısına iki fidan
Çöp yangını 4 hektar ormanı kül etti
Marmaris'in 44 hektar zümrüt yeşili karardı
Marmaris'te orman yangını
Bodrum'daki yangında kundaklama şüphesi
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
TSYD İZMİR'DE NÖBET DEĞİŞİMİ
KAMU PERSONELİNE BAĞIMLILIKLA MÜCADELE EĞİTİMİ
MUĞLA'DA SOSYAL İKİLEM BELGESELİ
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MUĞLA YEŞİLAY’DA KAN DEĞİŞİMİ
MEHMET AKİF ERSOY KİTAP GÜNLERİ
TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİ MUĞLA TEMSİLCİLİĞİ'NDEN İSRAİL' E SERT UYARI
KÜLTÜREL VE TİCARİ BOYUTLARIYLA ARASTA
ÖDEMİŞ BOZDAĞ'DA OSMANLI SARAYLARI
KÖYÜMDE ŞENLİK VAR
HER ÖRGÜT PSİKOLOJİK TACİZCİSİNİ ÜRETİYOR
DEMİRCİ USTASINDAN GERİ DÖNÜŞÜME KATKI
THY PERSONELİNİN İNTİHARI
MUĞLA ANADOLU MEKTEBİ YAZAR OKUMALARI
MUĞLA MİLLİ EĞİTİM’DEN YARDIM SEFERBERLİĞİ
MUĞLA'DA OKUR GEZER YAZAR ETKİNLİĞİ
RÜYA PARK KİTAP, RESİM VE HEYKEL GÜNLERİ
İZMİR'E MEGA PROJE
İŞTE KUZEY YILDIZI
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir