28 Mart 2024, Perşembe Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

Afyonlular'ı 10 yıl sonra gelen borç şoke etti



Afyonkarahisar'ın Şuhut İlçesi'nde, 10 yıl önce devlet hastanesinde çeşitli nedenlerle tedavi gören hastalara, tedavi ücretlerini ödemedikleri gerekçesiyle icra yoluyla ödeme emri gönderildi.

Hastaneye borçları bulunmadığını iddia eden mağdurlar, 'Bu neyin faturası' diye itiraz etti. Şuhut'ta vatandaşları şaşırtan olay, 20 Mayıs 2013'te gelen ödeme emirleriyle başladı. 2003 ve 2004 yıllarında Afyonkarahisar Zübeyde Hanım Doğum ve Çocuk Hastanesi'nde tedavi gören 30 kişiye, tedavi ücretlerini ödemedikleri ya da eksik ödedikleri gerekçesiyle ödeme emri gönderildi.

Aralarında doğum yapan kadınların da bulunduğu Şuhutlular, borçları bulunmadığını iddia ederek hastaneye 'Bu neyin faturası' diye itirazda bulundu. Hastane yönetimi, 2003 ve 2004 yıllarında çeşitli nedenlerden dolayı tedavi gördüklerini, o dönemde çıkarılan faturanın tamamının ödenmediği gerekçesiyle ödeme emri gönderildiği bilgisini verdi.

Hastane avukatı ise borcun tahsili için icra takibi başlatıldığını, faiziyle birlikte ödeme yapılmaması halinde haciz yoluyla tahsil edeceklerini kaydetti. Borç miktarının 500 ile 2000 lira arasında değiştiği kaydedildi. 250 liranın altındaki borçların affedilmesinin ardından kentte yaklaşık 1000 kişinin kamu hastanelerine faiziyle birlikte geçmiş döneme ait yaklaşık 1 milyon lira borcu bulunuyor.

9 YIL SONRA BORÇ ÇIKTI

Mağdurlardan Şuhut'un Akyuva Köyü'nde oturan 33 yaşındaki Hüseyin Alptekin'e, faiziyle birlikte 20 Mayıs'ta Şuhut İcra Dairesi'nden 1845.32 liralık ödeme emri gönderildi. Borcu bulunmadığını iddia eden Hüseyin Alptekin, eşi Sultan Alptekin'in Zübeyde Hanım Doğun ve Çocuk Hastanesi'nde 1 Temmuz 2004'te kızları Gizem'i dünyaya getirdiğini söyledi. Doğumun ardından farklı zamanlarda gerek eşinin, gerekse kızının birçok kez aynı hastanede sağlık hizmeti aldığını vurgulayan Alptekin, ancak bundan dolayı kendilerine herhangi bir fatura çıkarılmadığını kaydetti. Tarım sektöründe gündelik işçi olarak çalışan Alptekin, "Yıllar sonra 895 TL'si ana para olmak üzere toplam 1845.32 TL borç çıkarıldı. Bunun 950.32 TL'si faiz. Biz hastaneye ödeme yapmıştık" dedi.

FATURA ÇIKARILMADI

Doğumdan sonra yaklaşık 1 yıl boyunca hastaneye kontrol amacıyla gittiğini anlatan Sultan Alptekin ise kızı Gizem'in birkaç ay hastanede yatarak tedavi gördüğünü hatırlattı. Kendilerine hastaneden o zaman tebligat yapılmadığını savunan Alptekin, Sağlık Bakanlığı'nın soruna çözüm bulmasını istedi.

BORCU ÖDEME İMKANI YOK

Zübeyde Hanım Doğum ve Çocuk Hastanesi'nde 3 Mayıs 2004'te ameliyat olan İsmihan Keskin'e ise 569.88 lira asıl alacak olmak üzere toplam 1214.59 liralık borç çıkarıldı. Eşinin ameliyatından sonra hastaneye ödeme yaptığını anlatan Seyfettin Keskin, işsiz olduğunu ve bu borcu ödeme imkanının olmadığını kaydetti.

'HACİZ YAPMADIK'

Afyonkarahisar İl Sağlık Müdürü Dr. Necip Yemenici, bugüne kadar tedavi gideri borcu nedeniyle hiç bir haciz işlemi yapmadıklarını söyledi. Sağlık güvencesi olmayan ancak hastanelere borcu olan vatandaşlara defalarca ödeme emri gönderildiğini vurgulayan Dr. Yemenici, söyle dedi: "Tedavi alacaklarında zaman aşımı 10 yıldır. 2012 yılına kadar bu işleri hazine avukatları takip ediyordu. Daha sonra borç takibi Sağlık Bakanlığı'na devredildi. Hastaları icraya vermek yerine parça parça dahi olsa tahsilat yapmaya çalşıyoruz. Yapılan tebligatları ve yazışmaları saklıyoruz. Gönderilen tebligatları borçlular ya da birinci derece yakınları teslim almış. Bizden giden yazılar önemsenmemiş. Ancak icra dairesinden ödeme emri gidince vatandaşlarımız panik olmuş."

'ÖDEME GÜCÜ BULUNMAYANLAR BAKANLIĞA BAŞVURSUN'

Devletin alacaklarının tahsiline ilişkin 2007'de çıkan af yasasından yararlanmayan vatandaşlar için 2011 yılında 6225 sayılı Torba Yasa'nın çıktığını hatırlatan Dr. Yemenici, yasanın 5'inci maddesinde 31 Aralık 2010 tarihinden önce tahsil edilmemiş borçların yarısının taksitle alınacağı, 250 liranın altındaki borçların ise silineceği hükmünün yer aldığını söyledi. Hiç kimseyi borcu nedeniyle zor durumda bırakmadıklarını kaydeden Dr. Yemenici, "Borçluların 1 yıl içinde taksitle ödeme yapmasını istiyoruz. Kimse hakkında haciz işlemi yapmıyoruz. Ödeme gücü olmayanlar dilekçeyle Sağlık Bakanlığı'na başvursun. Bakanlık gerçekten ödeme gücü olmayanların borcunu silebiliyor" diye konuştu.

17 Haziran 2013
Etiket; afyon, hastane, borç, 10, yıl, icra Yazdır   |   Paylaş

İlgili haberler


Ege'de Yılın Spor Ödülleri sahiplerini buldu
TSYD Ege'de Yılın Spor Ödülleri açıklandı
İzmirli hemşirenin başarısı
Dijital reklam kazandırıyor
2018 model gelinikler
Gelinliğin hikayesi yazılacak
Türkiye'nin hayvancılık fuarı başladı
Ergenlik boyu kısa bırakmaz
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
TSYD İZMİR'DE NÖBET DEĞİŞİMİ
KAMU PERSONELİNE BAĞIMLILIKLA MÜCADELE EĞİTİMİ
MUĞLA'DA SOSYAL İKİLEM BELGESELİ
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MUĞLA YEŞİLAY’DA KAN DEĞİŞİMİ
MEHMET AKİF ERSOY KİTAP GÜNLERİ
TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİ MUĞLA TEMSİLCİLİĞİ'NDEN İSRAİL' E SERT UYARI
KÜLTÜREL VE TİCARİ BOYUTLARIYLA ARASTA
ÖDEMİŞ BOZDAĞ'DA OSMANLI SARAYLARI
KÖYÜMDE ŞENLİK VAR
HER ÖRGÜT PSİKOLOJİK TACİZCİSİNİ ÜRETİYOR
DEMİRCİ USTASINDAN GERİ DÖNÜŞÜME KATKI
THY PERSONELİNİN İNTİHARI
MUĞLA ANADOLU MEKTEBİ YAZAR OKUMALARI
MUĞLA MİLLİ EĞİTİM’DEN YARDIM SEFERBERLİĞİ
MUĞLA'DA OKUR GEZER YAZAR ETKİNLİĞİ
RÜYA PARK KİTAP, RESİM VE HEYKEL GÜNLERİ
İZMİR'E MEGA PROJE
İŞTE KUZEY YILDIZI
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir