14 Eylül 2024, Cumartesi Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

ÖDEMİŞ BOZDAĞ'DA OSMANLI SARAYLARI



MANİSA TDED’ DEN ANLAMLI ETKİNLİK

Bozdağ’da Osmanlı Dönemi Yayladaki Saraylar Konuşuldu!

Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Manisa Şubesi faaliyetlerine ara vermeden devam ediyor. Dernek, geçtiğimiz hafta sonunu da boş geçmedi ve yaklaşık yüz katılımcıyla birlikte Ödemiş Bozdağ yaylalarına giderek burada ecdadın izlerini sürdü.

Manisa İl Kültür Turizm Müdürlüğü ile Manisa Şehzadeler Belediyesi’nin destek verdiği etkinliğe TDED Manisa Şubesi üyeleri, Manisa Kültür Turizm İl Müdürü İbrahim Sudak, Manisa Engelliler Derneği Başkanı Yasemin Yıldız ile engelliler, gönüllüler ve Manisalı yazarlar katıldı.

Etkinlikte katılımcılara yöre ile ilgili bilgiler veren Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Manisa Şubesi öncülüğünde Ödemiş Bozdağ Yaylası’nda düzenlenen etkinliğe konuşmacı olarak yörenin kültürel mirası hakkında araştırmaları bulunan Prof. Dr. Necla Arslan Sevin katıldı.

BOZDAĞ YAYLASINDAKİ SARAYLAR

Manisa’nın Osmanlı Dönemi Yaylalardaki Şehzade Sarayları konusunda detaylı bilgiler veren Sevin: “Osmanlı döneminde Manisa’da buluna ve şehzadelerin yaşadığı ve eğitim gördüğü Saray-ı Amire dışında hem Manisa Sultan Yaylası’nda hem de Bozdağ Yaylası’nda yazlık saraylar bulunduğunu arşivlerden ve o dönem gezginlerin tuttukları notlar ve kitaplardan öğreniyoruz. Şimdi bu yazlık sarayların yerleri konusunda araştırmalar yapıyoruz. Bozdağ yaylasında bir saray olduğunu, Gölcük Yaylası’nda da bir av köşkü olduğunu düşünüyoruz. Fatih Sultan Mehmet’in burada eğitim gördüğünü, hocası Molla Gürani ile burada eğitimine devam ettiğini biliyoruz. İkinci Selim’in oğlu Üçüncü Murat’ın da bu yaylada doğduğunu tarihi kaynaklar yazıyor. Pek çok şehzade yaz döneminde yaklaşık 1000-2000 kişi ile buraya taşınıp eğitimine burada devam ediyordu. Şehzade ile annesi ve tüm görevliler bu saraylara yaz döneminde göç ediyordu. O dönem bir ilim merkezi olan ve daha önce Aydınoğulları Beyliğinin merkezi olan Birgi kasabasında bulunan hocaların da burada eğitimlere katkı verdiğini düşünüyoruz. Arkeolojik çalışmalar ile bu sarayların ve av köşkünün kalıntılarını araştırıyoruz. Bugün burada ilk defa geniş bir katılım ile konuyu enine boyuna paylaşma fırsatı verdikleri için organizasyonu düzenleyenlere teşekkür ediyoruz.” dedi.

Necla Arslan Sevin “Ege Bölgesi’ndeki Bozdağlar, Aydınoğulları Beyliği ve Osmanlı dönemlerinde yönetici kesim için özel bir anlam taşımıştır. Birgi’de ikamet eden Aydınoğlu beyleri ve Manisa’da valilik yapan Osmanlı şehzadeleri, sıcak yaz aylarını Bozdağlar üzerindeki yaylalarda geçirmişler, özellikle 16. yüzyılda Gölcük ve Bozdağ Yaylaları’nda imar faaliyetleri gerçekleştirmişlerdir. Osmanlı yaşamı ve yayla sarayları hakkında, Başbakanlık Osmanlı Arşivi’ndeki belgeler ile dönem kaynakları ve seyahatnameler önemli bilgiler içermektedir. 2021 yılında bu yazlık sarayların tespitine yönelik olarak yüzey araştırmalarına başlanmıştır. Şimdi ekipler çalışmalarına bu ay tekrar başlıyor.” dedi.

Program sonunda Prof. Dr. Necla Arslan Sevin’e Kültür ve Turizm İl Müdürü İbrahim Sudak ve Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Manisa şubesi tarafından günün anısına Manisa’ya özgü hediyeler takdim edildi.

Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Başkanı Dr. Muzaffer Yurttaş ise yaptığı konuşmada gerek katılımcılara, gerek destek veren kurum ve kuruluşlara gerekse de verdiği bilgiler için Prof. Dr. Sevin’e ayrı ayrı teşekkür etti.

Geçtiğimiz ay Manisa İrfan Meclisi Sohbetleri kapsamında Manisa Saray-ı Amire’sini ele aldıklarını söyleyen Yurttaş, bu sefer de Osmanlı döneminde Manisa’da bulunan Sultan Yaylası ve Bozdağ Yaylası’ndaki sarayları ele aldıklarını, bunu da hem gezi ile bizzat Bozdağ Yaylası’nda sarayın bulunduğu düşünülen alanda gerçekleştirmekten mutlu olduklarını ifade etti.

10 Eylül 2023
Yazdır   |   Paylaş
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
ULUSAL MULTİDİSİPLİNER TOKSİKOLOJİ KONGRESİ MUĞLA'DA YAPILDI.
TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİ BAŞKANLARI İÇİN YASİN-İ ŞERİF OKUTULDU.
ÖZGÜR BASIN DEMOKRASİNİN TEMİNATI
BOZÜYÜK'DE 502. YIL KUTLAMASI
MUĞLA YEŞİLAY ŞUBESİNE YENİ HİZMET BİNASI
YAZAR ÖZEKE KABRİ BAŞINDA ANILDI
DEMOKRAT GAZETECİLER DERNEĞİNDE TÜZÜK DEĞİŞİKLİĞİ
19 MAYIS' DA YEŞİLAY COŞKUSU
SAĞLIĞIN KEYFİNİ BİRLİKTE SÜRÜYORUZ
TSYD İZMİR'DE NÖBET DEĞİŞİMİ
KAMU PERSONELİNE BAĞIMLILIKLA MÜCADELE EĞİTİMİ
MUĞLA'DA SOSYAL İKİLEM BELGESELİ
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MUĞLA YEŞİLAY’DA KAN DEĞİŞİMİ
MEHMET AKİF ERSOY KİTAP GÜNLERİ
TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİ MUĞLA TEMSİLCİLİĞİ'NDEN İSRAİL' E SERT UYARI
KÜLTÜREL VE TİCARİ BOYUTLARIYLA ARASTA
ÖDEMİŞ BOZDAĞ'DA OSMANLI SARAYLARI
KÖYÜMDE ŞENLİK VAR
 
+ Çok okunan haberler
ULUSAL MULTİDİSİPLİNER TOKSİKOLOJİ KONGRESİ MUĞLA'DA YAPILDI.

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir