29 Mart 2024, Cuma Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

Alsancak silolarına yeni tasarım



 

 

Yaşar Üniversitesi İçmimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü öğrencileri, yapılması planlanan Kruvaziyer Limanı sebebiyle yakın bir gelecekte işlevini kaybedecek olan Alsancak’taki Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) silolarını, modern mimarlık mirası olarak korunarak gelecek nesillere aktarılması için yeniden tasarladı. Konaklama, ortak çalışma alanları, ofis ve halkın ortak kullanımı gibi işlevlerle yeniden tasarlanan siloların, Kruvaziyer Limanının bir parçası olması hedeflendi.

 

Ulaştırma Bakanlığı’nın Alsancak Kruvaziyer Liman Projesi kapsamında, TMO silolarının başka bir yere taşınarak bu alanda konaklama, alışveriş ve eğlence mekanlarından oluşan tesisler yapılması planlanıyor. Kısa süre sonra ihaleye çıkması beklenen projeyle birlikte, kentin simgelerinden olan 58 yaşındaki siloların da geleceği belirsiz ve bu belirsizlik yıkılmasını da içeren bir dizi senaryoyu akla getiriyor. Yaşar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü üçüncü sınıf öğrencileri, İntegral İç Mimarlık Stüdyosu dersinde, tarihsel sürekliliğin sürdürülebilmesi ve Kruvaziyer Limanı’nın bir parçası olması için silonun korunarak yeniden işlevlendirilmesi konusunda proje üretti. Ders, Yrd. Doç. Dr. Ebru Aydeniz, öğretim görevlileri Sergio Taddonio, Fulya Ballı ve Etem Ülkütaş ile Araştırma Görevlisi Yarkın Üstünes tarafından yürütüldü. Öğrenciler, dönem boyunca Alsancak Silolarının, konaklama, ortak çalışma ve üretim mekanları ile kamusal alanlardan oluşan bir program ile işlevsel dönüşümü konusunda çalıştı.

 

KENTİN SİMGESİ HALİNE GELEN TARİHİ MİRAS YAŞAMALI

Yrd. Doç. Dr. Ebru Aydeniz, “Alsancak silolar, bölgedeki zengin endüstri mirası yapılar, demiryolu ve liman tesisleriyle birlikte nitelikli bir bütün oluşturuyor.

Fakat günümüzde silo gibi yapıların bir kısmı, çeşitli sebeplerle işlevlerini kaybederek terk edilmekte, kimi zaman da yıkılarak yok edilmekte. Oysa gelişmiş ülkelerde özgün işlevini kaybettikten sonra başarılı müdahalelerle yeniden işlevlendirilen silo örnekleri, bu yapıların varlığını sürdürerek kimliğini koruyabileceğini gösteriyor. İzmir’in tarımsal zenginliği ile köklü bir liman kenti olma özelliğini simgeleyen siloların, kent kimliğinin önemli bir bileşeni ve modern mimarlık mirası olarak korunması gerekli. Bu amaçla, öğrencilerden, siloların gelecek nesillere aktarılması için ortak çalışma alanları, kısa ve uzun dönem konaklama birimleri, yerel halk ve uluslararası ziyaretçiler için kamusal sosyal mekan tasarımları yapmalarını istedik” dedi.

 

SERGİ SİLOLARDA YAPILDI

Yapıların işlevsel dönüşümü dersi kapsamında da proje üstünde çalışan öğrenciler, Eskişehir’de otele dönüştürülen silo yapısını da yerinde inceledi. Projelerini siloların üst kısmında bulunan kuyu dolum bantlarının olduğu alanda sergileyen öğrenciler, siloların içini tırmanma duvarından, dalış merkezine, otelden kültür merkezi ve ofislere kadar çeşitli şekillerde tasarladı.

 

SİLOLAR

1958 yılında inşa edilen Alsancak silosu, Alman Miag fiması tarafından projelendirilip o dönemde ileri bir teknoloji olan kayar kalıp sistemi kullanılarak yapıldı. Silo yapısı, her biri 125 tonluk 18 adet yıldız silo ile 500 tonluk 36 adet silindir silodan oluşurken üst kısımda ise kuyu dolum bantlarını barındıran büyük bir mekan yer alıyor. Siloların kuzeyinde ise asansörler ile kurutma, tartma, temizleme, sınıflandırma, yükleme-boşaltma sistemlerinin olduğu, dev bir makina niteliğinde 11 katlı bir blok bulunuyor.

13 Temmuz 2016
Etiket; alsancak silo Yazdır   |   Paylaş
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
TSYD İZMİR'DE NÖBET DEĞİŞİMİ
KAMU PERSONELİNE BAĞIMLILIKLA MÜCADELE EĞİTİMİ
MUĞLA'DA SOSYAL İKİLEM BELGESELİ
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MUĞLA YEŞİLAY’DA KAN DEĞİŞİMİ
MEHMET AKİF ERSOY KİTAP GÜNLERİ
TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİ MUĞLA TEMSİLCİLİĞİ'NDEN İSRAİL' E SERT UYARI
KÜLTÜREL VE TİCARİ BOYUTLARIYLA ARASTA
ÖDEMİŞ BOZDAĞ'DA OSMANLI SARAYLARI
KÖYÜMDE ŞENLİK VAR
HER ÖRGÜT PSİKOLOJİK TACİZCİSİNİ ÜRETİYOR
DEMİRCİ USTASINDAN GERİ DÖNÜŞÜME KATKI
THY PERSONELİNİN İNTİHARI
MUĞLA ANADOLU MEKTEBİ YAZAR OKUMALARI
MUĞLA MİLLİ EĞİTİM’DEN YARDIM SEFERBERLİĞİ
MUĞLA'DA OKUR GEZER YAZAR ETKİNLİĞİ
RÜYA PARK KİTAP, RESİM VE HEYKEL GÜNLERİ
İZMİR'E MEGA PROJE
İŞTE KUZEY YILDIZI
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir