25 Nisan 2024, Perşembe Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

Çiftçi Malları Koruma Başkanlıklarını rahatlatacak yasa teklifi



Çiftçi Malları Koruma Başkanlıklarının çiftçilerden alacaklarını tahsil edemediği için zor duruma düşmesi ve bunun sonucunda da kendi çalıştırdıkları personelin yasal haklarını ödeyemedikleri için SGK tarafından haklarında yasal işlem başlatılması TBMM gündemine taşındı.

CHP İzmir Milletvekili, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Rahmi Aşkın Türeli, konuya ilişkin Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nda değişiklik yapılması hakkında kanun teklifi verdi. Söz konusu teklif ile; ana paraya uygulanan gecikme faizi, gecikme cezası ve gecikme zammının silinmesi, borcun ana parasının ise 24 eşit taksite bölünerek ödenebilmesi imkanı amaçlanıyor.

Çiftçi Malları Başkanlıklarının yüreğine su serpen kanun teklifi i Rahmi Aşkın Türeli'den geldi. Türeli 1941 yılında Çiftçi Mallarının Korunmasına ilişkin kanunun kabul edildiğini hatırlatarak bu kanuna uygun olarak da Çiftçi Malları Koruma Başkanlıklarının kurulduğunu ancak bu kurumların bugün çok ciddi sıkıntılarla karşı karşıya olduğunu söyledi.

CHP'li Vekil verdiği kanun teklifinin gerekçesinde bu sıkıntılara dikkat çekti ve söz konusu kanunda yeni düzenlemelere ihtiyaç olduğunun da altını çizdi.

Mağdur oldukları için ödeyemediler Türeli, "02/07/1941 tarihinde kabul edilen 4081 Sayılı Çiftçi Mallarının Korunması Hakkında Kanun’a uygun olarak ülkemizin dört bir yanında Çiftçi Malları Koruma Başkanlıkları kurulmuştur. Çiftçinin her türlü malını korumak, çiftçi hayvanları için çoban tutmak, suların yollara ve arazilere zarar vermesini önlemek ve bunun gibi pek çok görevi ve sorumluluğu olan Başkanlıklar 1 Başkan ve 4 üyeden oluşmaktadır. Çiftçi Malları Koruma Başkanlıkları geçmiş dönemlerde dekar başına koruma ücretlerini ödeyemeyen çiftçilerden alacaklarını tahsil edemedikleri için oldukça zor durumdadırlar.

Bu çerçevede, Çiftçi Malları Koruma Başkanlıkları çiftçilerden alacaklarını zamanında tahsil edemedikleri için çalıştırdıkları personelin yasal haklarını zamanında ödeyememişler ve SGK tarafından haklarında yasal işlem başlatılmıştır." diye konuştu.

Yapılandırma fayda getirmedi 2011 yılında yürürlüğe giren kanunla Çiftçi Malları Koruma Başkanlıklarında çalışanlara borçlarını yeniden yapılandırma imkanı sağlandığını hatırlatan Rahmi Aşkın Türeli ancak borcun anaparasına uygulanan yüksek faiz ve cezalar nedeniyle başkanlıkların taksitlerini ödeyemediğini söyledi.

Türeli şu değerlendirmelerde bulundu:

"25/02/2011 tarihinde yürürlüğe giren 6111 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması İle Sosyal Sigortalar Ve Genel Sağlık  Sigortası Kanunu Ve Diğer Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun kapsamında Çiftçi Malları Koruma Başkanlıklarında çalışanlara borçlarını yeniden yapılandırma imkanı sağlanmıştır. Bununla birlikte, söz konusu yeniden yapılandırmadan yararlanan Çiftçi Malları Koruma Başkanlıkları çalışanlarının büyük bir kısmı borcun anaparasına uygulanan yüksek faiz ve cezalar nedeniyle taksitlerini ödeyememişlerdir. Bu Kanun Teklifi ile; ana paraya uygulanan gecikme faizi, gecikme cezası ve gecikme zammının silinmesi, borcun ana parasının ise 24 eşit taksite bölünerek ödenebilmesi imkanı sağlanmaktadır."

02 Mayıs 2013
Yazdır   |   Paylaş
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
TSYD İZMİR'DE NÖBET DEĞİŞİMİ
KAMU PERSONELİNE BAĞIMLILIKLA MÜCADELE EĞİTİMİ
MUĞLA'DA SOSYAL İKİLEM BELGESELİ
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MUĞLA YEŞİLAY’DA KAN DEĞİŞİMİ
MEHMET AKİF ERSOY KİTAP GÜNLERİ
TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİ MUĞLA TEMSİLCİLİĞİ'NDEN İSRAİL' E SERT UYARI
KÜLTÜREL VE TİCARİ BOYUTLARIYLA ARASTA
ÖDEMİŞ BOZDAĞ'DA OSMANLI SARAYLARI
KÖYÜMDE ŞENLİK VAR
HER ÖRGÜT PSİKOLOJİK TACİZCİSİNİ ÜRETİYOR
DEMİRCİ USTASINDAN GERİ DÖNÜŞÜME KATKI
THY PERSONELİNİN İNTİHARI
MUĞLA ANADOLU MEKTEBİ YAZAR OKUMALARI
MUĞLA MİLLİ EĞİTİM’DEN YARDIM SEFERBERLİĞİ
MUĞLA'DA OKUR GEZER YAZAR ETKİNLİĞİ
RÜYA PARK KİTAP, RESİM VE HEYKEL GÜNLERİ
İZMİR'E MEGA PROJE
İŞTE KUZEY YILDIZI
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir