29 Mart 2024, Cuma Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

Elmas Lojistik, yatırımda Türkiye’ye örnek oldu



Elmas Grup Lojistik’in Kemalpaşa’da 6 milyon Euro gibi dev bir yatırımla hizmete sunduğu Necdet Elmasoğlu Uluslararası Lojistik Merkezi, Avrupa standartlarında yapı koşulları ve işletim sistemi ile Türkiye’nin gurur duyacağı ve övüneceği bir tesis olma onurunu yaşıyor.

Necdet Elmasoğlu tarafından 1951 yılında temelleri atılan Elmas Grup Lojistik, oldukça önemli bir yatırıma daha imza attı.”Yıldızlara dokunamayacağımızı bilsek de denemek bizleri yükseltecektir” sözleriyle, babasından aldığı bayrağı en tepeye çıkartan Elmas Grup Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Elmasoğlu, başarılarındaki en büyük etkenin farklılık yaratmak olduğunu ifade ediyor. Görmeyi çok istediğim Lojistik Merkezi’ne gitmek üzere Cemal Elmasoğlu ile birlikte Kemalpaşa yollarına düştük.

Kemalpaşa’da Lojistik Merkezi kurmanın nedeni?

Dünya ile rekabet eden sistemler içerisinde yatırıma, yenilikçiliğe, otomasyona ve istihdama verdiğimiz önemin bir göstergesi olarak bu merkezi yaşama geçirdik. 1996 yılı’nda Türkiye’nin Gümrük Birliği’ne girmesi bizim için çok önemliydi. Bundan önce biz köken olarak gümrük müşavirliği mesleğini icra etmemizden dolayı, özellikle Avrupa Topluluğu mevzuatlarını ve Gümrük Birliği kurallarını iyi biliyoruz. Bu anlamda lojistik ile ilgili Uluslar arası Nakliye sürecine başlamamız beraberinde ve devamında kamunun tekelinden alınıp özel sektöre devredileceği, yine lojistiğin içindeki gümrüklü antrepo işletmeciliğinin 1996 gümrük Birliği kuralları ile birlikte özel sektöre açılabileceğini Avrupa mevzuatında tespit etmiştim. O dönemde yatırım bölgesi olarak Kemalpaşa’yı seçmemizin nedeni, Kemalpaşa Büyükşehir hudutlarının dışındaydı. Yatırıma öncelikli alan olarak tespit edilen bölgelerden bir tanesi olmasıydı. Bu anlamda o dönem Kemalpaşa Belediye Başkanı Mehmet Ali Özüdoğru’nun, belli sanayi ve hizmet yatırımlarının Kemalpaşa’ya çekebilmek adına bir hizmet yarışı içindeydi.

Gümrüklü antrepo olarak ilklerdensiniz değil mi?

Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi içindeki ilk yatırım alanı, içinde hiçbir şey olmayan boş bir araziler vardı. O dönem de “Cemal, tarlaya ne yapıyor” diye yorum yapanlar oldu. Gümrük Birliği sürecinin hemen akabinde Türkiye’de kanunların değişmesiyle birlikte kamunun tekelinde olan Gümrüklü ve Antrepo İşletmeciliği, Kemalpaşa Bölgesi’nde ekonomik gereklilik olduğu takdirde özel sektöre devredilmesi gündeme geldi. Bu anlamda Gümrüklü Antrepo İşletmeciliği’ne soyunan Türkiye’deki ilk kuruluşlardan bir tanesiyiz. Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi içindeki 60 bin metrekarelik alanda Türkiye’ye gelen ve giden birçok mal ile ilgili gelebilecek gümrük öncesi, ithalat ile ilgili her türlü malın depolanması için bir gümrüklü antrepo inşaatını projelendirdik.

Gümrük Müşavirliği kökenli olmamız bu noktada çok önem taşıdı. Çünkü hangi malların gelebileceğini, hangi malların yoğunlukla bizim bölgede sanayi yatırımına ham madde ve ya ithalatçı için mamul olarak gelebileceğini bildiğimiz için ona uygun depolar yapılması gerekiyordu. 01–99 fasıl gurupları içerisinde gördüğünüz ve dokunabildiğiniz, yediğiniz, içtiğiniz her türlü ürünler hem hammadde, hem de mamul madde olarak gelebilmektedir. Gümrük kanununda da bu malları kendi içinde bölümlere ve ayırma şansımız oldu. Bu anlamda yanıcı, yakıcı, muhafaza ve özel tertip gerektiren genel kargo niteliğinde mallar kapsamında OSB alanı içindeki alanımız da tümü gümrüklü saha olarak, işletimi aynı serbest bölgeler mantığı şeklinde çalışıyor. Tamamıyla gümrüklü alan içerisinde gerek kara yolu gerekse konteyner bazında deniz yoluyla gelip, gümrüklü antrepoya aktarılan malların gümrük önce depolaması yapılıyor. Tesisimizin en büyük avantajı alanın tümünün açık alanlar dâhil olmak üzere, gümrük saha olmasıdır. Birçok müşterinin, birçok farklı ve ne şekilde ürün getirdiğini çok net bir şekilde görüyoruz.O nedenle hem Türkiye’ye gelen malların niteliğini, kimin ne getirdiğini süreç analizi içinde tutabiliyoruz.

Türkiye’ye soğutulmuş ya da donuk ürünler gelebilmekte. Tesisimiz de 10 adet oda var ve bunların içerisinde çok farklı gıda ürünleri tamamen soğuk hava olarak nitelendirdiğimiz +4’ten, -20’ye kadar ürünler var. Bunları gümrük öncesi depolama alanı olarak değerlendiriyoruz. Ayrıca başka depomuzda yanıcı ve yakıcı olarak nitelendirdiğimiz alanlar. Yine yapı koşulları ve işletim sistemleri çok önem arzediyor. Tesislerimizde tümü içerisinde izolasyon malzeme olması, çatı özel bir çatı olmasından dolayı yangın riskini sıfırlamıştır. Depolarımızın üzerinde ise, adlarını yaşatmak adına değerli isimlere yer verdik. Bir tanesine Hatice Levent anneannemin adını verdik.

Elmasoğlu, ülke ve bölgenin uluslar arası lojistik anlamında stratejik konuma sahip olduğunu vurgulayarak, “Elmas ailesi olarak bu yatırımın gerçekleştirilmesinde büyük katkı ve başarı sahibi olan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’a şükranlarını” sundu. Elmasoğlu, şunları söyledi. Sayın Yıldırım’ın aynı zamanda İzmir Milletvekili olması çok önemli, çünkü dünyada gelişmişliğin simgesi, bir şehirde lojistik alt yapısının tamamlanmasıdır. Eğer bir şehir’de lojistik alt yapısı tamamlanmışsa o zaman yabancı ve yerli yatırımcı gelir. Lojistik alt yapısının tamamlanması demek, lojistik maliyetlerin düşürülmesi anlamı taşımaktadır. O nedenle lojistik merkezinin Kemalpaşa’ya taşınması çok yakın bir gelecekte göreceğiz tüm buralardaki alanın sanayi kuruluşlarıyla taşması anlamına gelecek ve hem yerli hem de yabancı yatırımlar Kemalpaşa’ya koşacak ve Kemalpaşa coşacaktır. Sayın Bakanımızın da lojistik ile ilgili özellikle farklı bir vizyonunun olması İzmir’imiz için ve sektörümüz için inanılmaz derecede faydalı ve avantajlı olacaktır.

MÜŞTERİNİN AYAKKABISINI İÇERİSİNE GİRMEK GEREKİR

Merkezimiz de tamamen elektronik ortamlarda mallar ayrıştırılıyor. Sonra malların Türkiye içerisinde dağıtılması gerekiyor. Bizim yaptığımız iş mamul ürün ise, burada lojistik merkezimize, serbest depolara gidiyor. Akabinde eğer hammadde ise, fabrikalara gidiyor, fabrikalarda işleniyor ve işlendikten sonra mamul ürün haline geldikten sonra bizim lojistik merkezimize geliyor. Ya ihracat amaçlı ya da Türkiye’de iç pazara dağıtılmak adına gidiyor. Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi’nden 8 kilometre uzaklıkta Akalan bölgesinde kurulan Necdet Elmasoğlu Lojistik Merkezine vardığımız da isimlerini annesi, kardeşleri, eşi ve vefat etmiş eski yönetim kurulu üyesinden aldıklarını görüyoruz. Nasip Elmasoğlu, Neşe Elmasoğlu, Betül Elmasoğlu, Aytül Büyüksaraç ve Ercan İskeçe depolarını özelliklerini öğreniyoruz.

Necdet Elmasoğlu Lojistik Merkezi ile ilgili olarak Elmasoğlu şu bilgileri verdi. Toplam 120 bin m2 kare alanda idari merkez olarak nitelendirdiğimiz konuşlanabileceği yer verebileceğimiz yerler. Bir de yine 4.600 metrekarelik alanı yine gümrüklü antrepo olarak yaptık. Ayrıca yaptığımız işler de müşteriye vermiş olduğumuz hizmette rekabetçi olmak ve maliyetleri düşürmek durumundayız. Çok kullandığım bir deyim vardır.”Müşterinin ayakkabısının içerisine girmek durumdayız” diye. Bizim kapıdan kapıya “Door to door” operations” dediğimiz işler de hizmet verdiğimiz kuruluşlara hem gümrüklü antrepo hem de serbest depo hizmeti verdiğimiz malların tümü artık yeni merkezimize geliyor. Bu noktada ithalat bittikten sonra diğer tarafa iç nakliye maliyeti çıkıyordu. Bunu tamamen ortadan kaldırmış olduk.

Elmasoğlu, Ege Bölgesi’nin ve Türkiye’nin stratejik konumunun yanında devletin ulaştırma politikalarındaki başarı ve gayretlerinin kendilerine cesaret verdiğini söyledi. Bu arada Elmas Akademi kurma çalışmaları sürdüğünü anlatan Elmasoğlu, uygulama yerinin burası olabileceği bir iklim var. Öğrencilerin bir oyun alanı olsun diyoruz. Oyun alanının boyutunun biraz daha farklılaştırmak için bir pozisyon oluşturulabilirse en azından kendi iç personelimizi Elmas Akademiden yetiştireceğimiz kaynağımız olur. Necdet’in de bu çark içerisinde katedeceği çok mesafe var. Alçakgönülleri ve personele yakın olması nedeniyle personel tarafından oldukça benimsendi. O nedenle Necdet’i sürüngen ortamdan başlattık. Ama kendide çok keyif alıyor. İnsanlar tepeden baktığı zaman kabul edilmiyor, ama onlarla birlikte aynı çorbaya ekmek batırdığınız da insanların sizi kabul etmesi çok daha doğru oluyor. Necdet bunu göstermelik değil, kendi içinden geldiği için yapıyor. Biz aile olarak kendisine destek veriyoruz, bazen hayalleri beni zorluyor diyebilirim. İnşallah bu konuda başarılı olacak ve kendisinden sonra gelecek kardeşlerine bir duruş sergileyeceğine Elmas’ın dünya ile rekabet eden sistemler içerisinde yer almak adına Necdet’in inovasyon yaratacağına inanıyorum.

Alçak sürünmeyle yetişiyor

Ailenin 3. kuşağı alçak gönüllü, mütevazı ve aile terbiyesi ile takdir toplayan dedesinin ismini taşıyan ve gözlerinin içine bakılan bir evlat olarak Necdet Elmasoğlu’ndan kendisini tanıtmasını istiyoruz. Çok özel bir insanın ismini taşımak çok zor. Bir de hayat içerisinde çok başarılı olmuş bir Necdet Elmasoğlu gerçeği var. Dedemin ismini taşımanın sorumlulukları çok ağır. Dedem bir yere kadar getirdi, babam geliştirmeye çalıştı ve süsledi. Babam beklenti içerisinde beklerken, İngiltere’de yurtdışı eğitimim biraz uzamış oldu. Sonunda güzel bir şekilde bitirip geldim. Olmam gereken yerde babamın yanında işe başladım. Babamın tecrübelerinden faydalanacağımız daha çok şey var. Burada işin mutfağından başladım, mal yüklüyorum, mal indiriyorum. forklift kullanıyorum. Babam “alçak sürünme diye” tabir ediyor. Burası bir atölye diye düşünüyorum. İngiltere’de kalmayı ise, hiç düşünmedim, iş potansiyeli ve kendini geliştirmek adına çok şey katmasına rağmen. Çünkü burada bir aile şirketi var, nesilden nesil’e aktarılıyor. Birilerini o bayrağı bir yerlere taşımak gerektiğine inandım. Hedeflerim var ve en güzel şey de babamla beraber çalışmak ve kendisinin tecrübesini almak çok önemli. Kendisinden onay aldığım sürece projelerimi hayata geçirmeyi hedefliyorum.

Bakan Yıldırım’a Mesaj

Elmasoğlu son olarak Bakan Yıldırım’a şu mesajı gönderdi. Bakanımız Binali Yıldırım’ın “Kemalpaşa’yı Ege’nin yük ambarı yapacağız, Ege’nin bütün yükünü burada depolayacağız” diyor. Bakanımızın sözleri üzerine tüm yatırım alanımızı Kemalpaşa ve çevresi olarak belirledik. Bunun üzerine ocak ayında satın aldığımız yeni arazinin imara açılmasını bekliyoruz. Dolayısıyla Kemalpaşa Lojistik Merkezini işletmeye talibiz. Bana göre alt yapının tamamlanması, tren entegrasyonu, kara entegrasyonunun tamamlanmasıyla birlikte bütün firmalar akın akın geliyor beş yıl içerisinde Kemalpaşa bu anlamda önemli bir değer olacağını görebiliyor ve patlayacaktır diyorum. Kemalpaşa zaten lojistik merkezi olacağı için bir depolama alanı olarak yatırım sahası ve sanayinin buraya gelmesi açısından önemli.

04 Temmuz 2013
Etiket; elmas, grup, lojistik, türkiye, örnek, yatırım Yazdır   |   Paylaş

İlgili haberler


En iyi yatırım İzmir'den ev almak
İGC Meslek Platformu işbaşında
Türkiye uçmaya devam ediyor
Küçük yatırımcıya uyarılar
Yaşar'dan 'Rusya krizi' reçetesi
Bir bakışta son 24 saat
İzmir 2016'da gaza basacak
Ülkesinden nefret edenler
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
TSYD İZMİR'DE NÖBET DEĞİŞİMİ
KAMU PERSONELİNE BAĞIMLILIKLA MÜCADELE EĞİTİMİ
MUĞLA'DA SOSYAL İKİLEM BELGESELİ
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MUĞLA YEŞİLAY’DA KAN DEĞİŞİMİ
MEHMET AKİF ERSOY KİTAP GÜNLERİ
TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİ MUĞLA TEMSİLCİLİĞİ'NDEN İSRAİL' E SERT UYARI
KÜLTÜREL VE TİCARİ BOYUTLARIYLA ARASTA
ÖDEMİŞ BOZDAĞ'DA OSMANLI SARAYLARI
KÖYÜMDE ŞENLİK VAR
HER ÖRGÜT PSİKOLOJİK TACİZCİSİNİ ÜRETİYOR
DEMİRCİ USTASINDAN GERİ DÖNÜŞÜME KATKI
THY PERSONELİNİN İNTİHARI
MUĞLA ANADOLU MEKTEBİ YAZAR OKUMALARI
MUĞLA MİLLİ EĞİTİM’DEN YARDIM SEFERBERLİĞİ
MUĞLA'DA OKUR GEZER YAZAR ETKİNLİĞİ
RÜYA PARK KİTAP, RESİM VE HEYKEL GÜNLERİ
İZMİR'E MEGA PROJE
İŞTE KUZEY YILDIZI
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir