29 Mart 2024, Cuma Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

İzmir'de çamurdan yakıt üretilecek



İzmir Büyükşehir Belediyesi, Çamur Kurutma Tesisi’ni tamamlayarak hizmete aldı. Tesis, arıtmalardan çıkan günlük 800 ton çamuru yüzde 92 oranında kurutarak hem tarım alanlarında hem de ek yakıt olarak sanayide kullanılır hale getirecek. Kent, yıllardır Çiğli’de depolanan arıtma çamurlarından sonunda kurtulacak. Türkiye’nin en büyük çevre yatırımlarından birine imza atan İzmir Büyükşehir Belediyesi, arıtmalardan çıkan çamuru yüzde 92 oranında kurutarak tarım alanları ve kentsel yeşil alanlarda kullanılır hale getirecek “Çamur Çürütme ve Kurutma Tesisi” inşaatında kurutma bölümü tamamlandı.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun geçtiğimiz yıl Mayıs ayında temelini attığı 60 milyon liralık tesisin kurutma ünitesi devreye girdi. İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri, kurutma ünitesinde diğer arıtma tesisleriyle birlikte günlük 800 tona ulaşan çamur miktarının yaklaşık 4 kat azaltılarak 220 tona düşürüleceğini, ayrıca yüzde 92 oranında katı madde içeriğine ulaşan kurutulmuş çamurun, tarım alanlarında, kentsel yeşil alanlarda veya ek yakıt olarak sanayide kullanılabileceğini söyledi.

Çamurun farklı alanlarda değerlendirilebilmesi için çalışmalar yürüttüklerini belirten yetkililer, “Çimento fabrikalarında çamurun ek yakıt olarak kullanılması için firmalarla görüşmelerimiz sürüyor. Şu an tesiste Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi’nden çıkan çamurların kurutuma işlemi başladı. Ardından diğer arıtma tesislerinden çıkan çamuru tesise alacağız. Kısa bir süre sonra Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi sahasında çamur depolama işlemi sona erecek ve bu alanlar rehabilite edilecek” dedi.

Çamur 4 kurutucudan geçiyor

30 bin metrekarelik alanda ‘Çamur Çürütme ve Kurutma’ olmak üzere iki kısımdan oluşan tesiste 20 ünite yer alıyor. Tesise giren çamurlar her biri, günde 200 ton işlem hacmine sahip 4 adet çamur kurutma ekipmanından geçiyor. Yüzde 25 kuru madde oranında tesise giren çamurun içindeki su, sıcak hava ile birlikte buharlaşıyor ve yüzde 92 katı madde içeriğine ulaşıyor. Siloya nakledilen kurutulmuş çamur sanayi tipi çuvallara konuluyor.

Tesiste ayrıca oluşturulan laboratuarda ise tesise giren ve çıkan çamurun analizleri yapılıyor; içindeki kuru madde oranı saptanıyor. Çamurdan biogaz üretilecek Yüzde 70 oranında tamamlanan tesisin “Çürütücü Ünitesi” ise 2014 yılı başlarında hizmete açılacak.

Çamurda kokuya neden olan organik bileşikler, çamur çürütme işlemi sonrasında biyogaz olarak tanımlanan ve yanabilen gaz bileşenine dönüşeceği için kalan çamurda koku problemi olmayacak. Ayrıca çamur çürütme tesisinde günde tahmini olarak üretilecek 53 bin metreküp biogaz da çamurun kurutulmasında kullanılacak. Böylelikle tesisin doğalgaz ihtiyacının yüzde 75’i biogaz üretiminden sağlanmış olacak.

20 Haziran 2013
Yazdır   |   Paylaş
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
TSYD İZMİR'DE NÖBET DEĞİŞİMİ
KAMU PERSONELİNE BAĞIMLILIKLA MÜCADELE EĞİTİMİ
MUĞLA'DA SOSYAL İKİLEM BELGESELİ
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MUĞLA YEŞİLAY’DA KAN DEĞİŞİMİ
MEHMET AKİF ERSOY KİTAP GÜNLERİ
TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİ MUĞLA TEMSİLCİLİĞİ'NDEN İSRAİL' E SERT UYARI
KÜLTÜREL VE TİCARİ BOYUTLARIYLA ARASTA
ÖDEMİŞ BOZDAĞ'DA OSMANLI SARAYLARI
KÖYÜMDE ŞENLİK VAR
HER ÖRGÜT PSİKOLOJİK TACİZCİSİNİ ÜRETİYOR
DEMİRCİ USTASINDAN GERİ DÖNÜŞÜME KATKI
THY PERSONELİNİN İNTİHARI
MUĞLA ANADOLU MEKTEBİ YAZAR OKUMALARI
MUĞLA MİLLİ EĞİTİM’DEN YARDIM SEFERBERLİĞİ
MUĞLA'DA OKUR GEZER YAZAR ETKİNLİĞİ
RÜYA PARK KİTAP, RESİM VE HEYKEL GÜNLERİ
İZMİR'E MEGA PROJE
İŞTE KUZEY YILDIZI
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir