19 Nisan 2024, Cuma Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

Kocaoğlu: Hazine ile kredi notumuz aynı



Utku BOLULU/ İZMİR, (DHA) -

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, üç ayrı uluslararası finansman kuruluşuyla 15 yolcu gemisi, 3 arabalı feribot, yeni iskeleler ve bakım-onarım tesisleri için 110.8 milyon Euro kredi sözleşmesi imzaladı.

Kocaoğlu, Türkiye Hazinesi ile İzmir Büyükşehir Belediyesi kredi notunun aynı seviyede olduğunu, Hazine garantisiz ve teminatsız son sözleşmeyle birlikte 6 ay içinde uluslararası kuruluşlardan 183 milyon Euro tutarında finansman sağladıklarını açı İzmir Büyükşehir Belediyesi, yapımı devam eden yüksek performanslı 15 adet yolcu gemisi ile 3 adet arabalı feribot, yeni iskeleler ve bakım-onarım üniteleri için; Fransız Kalkınma Ajansı (AFD), Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ve MİGA Garantili ING Bank ile toplam 110,8 milyon Euro’luk kredi anlaşması imzaladı.

Crowne Plaza Otel’de gerçekleştirilen imza törenine İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, IFC Doğu ve Güney Avrupa, Orta Asta, Orta Doğu ve Kuzey Afrika Direktöru Guy Ellena, AFD Grubu Türkiye Temsilcisi Laurent Duriez, EBRD Belediye Altyapı Finansmanı Departman Direktörü Jean Patrick Marquet, ING Uluslararası Ticaret ve İhracat Finansman Sorumlusu Michiel de Vries ile kuruluş yetkilileri katıldı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, imza töreni öncesi yaptığı konuşmada, 10 Aralık 2012’de IFC ile trafik yönetim sistemi ve itfaiye acil müdehaleyle ilgili proje için 45 milyon Euro, 30 Nisan 2013’de ise İZSU yatırımları için 28 milyon Euro’luk finansman sözleşmesi imzaladıklarını söyledi.

Bu kez de dünyanın farklı ülkelerine mensup 4 adet kalkınma bankasının Türkiye’de ilk kez İzmir Büyükşehir Belediyesi için bir araya geldiğini belirten Kocaoğlu, “Dünya Bankası Uluslararası finans kuruluşu (IFC) liderliğinde deniz ulaşımı geliştirme projesi için 110.8 milyon Euroluk kredi imzalayacağız. Altını çizerek söylüyorum ki bu kredi Hazine garantisi olmaksızın ve teminatsız olarak elde edilmiştir. Dünyanın sayılı finans kuruluşlarından sadece 5 ay içinde İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne Hazine garantisiz ve teminatsız sağlanan finansmanın toplam tutarı 183 milyon 800 Euro’dur. Bugünkü sözleşme ile deniz ulaşımını güçlendirme projemiz kapsamında yeni ve daha yüksek performanslı 15 yolcu gemisi, 3 adet arabalı feribot ve yeni iskeleler ile bakım onarım ünitelerini kapsamaktadır. AFD (Fransız Kalkınma Ajansı) 45 Milyon Euro tutarındaki finansmanı; feribotların avans ödemeleri, ilk gelecek 4 adet vapur ve 5. vapurun bir kısmı için; EBRD (Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası) 33 Milyon Euro tutarındaki finansmanı yeni iskelelerin yapımı ve 3 adet arabalı feribot için; MİGA Garantili ING Bank 32,8 Milyon Euro tutarındaki finansmanı 5'inci vapurun kalan kısmı ile 9'uncu vapurun bir kısmına kadar olan bölüm için sağlayacak. Fransız Kalkınma Ajansı ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’ndan sağlanmış olan finansman, sözleşme tarihinden itibaren 3 yıl anapara geri ödemesiz, 12 yıl anapara geri ödemeli olmak üzere toplam 15 yıl vadeli, MİGA (Çok Taraflı Garanti Kurumu) Garantisi verilen ING Bank’tan sağlanmış olan finansman ise 3 yıl anapara geri ödemesiz, 7 yıl anapara geri ödemeli olmak üzere toplam 10 yıl vadelidir” dedi.

KÖRFEZ'DE GEZİLECEK, YÜZÜLECEK, BALIK TUTULACAK

Kocaoğlu, uluslararası finasman sağlayan kuruluşların kredi verecekleri kuruluşuları titizlikle denetlediğini, mali analiz testlerinden geçirdiklerini söyledi. Dünya ve Avrupa’da pek çok ülkenin kredi notları düşürülürken, İzmir Büyükşehir Belediyesi kredi notunun Türkiye hazinesi kredi notu ile aynı seviyede olduğunu belirten Kocaoğlu, hazine kefaletsiz ve teminatsız finansman bulmalarının bu açıdan çok önemli olduğunu söyledi.

Yeni gemilerin mevcut gemilerden 2 kat daha hızlı, yakıt tüketmininde daha az olduğunu dile getiren Kocaoğlu, “Göğsümüz kabararak söylüyoruz. Yalova’da konuşlanmış olan Özata tersanesi Türkiye’de ilk defa bizim seçtiğimiz teknoloji ve gemi malzemesini kullanarak üretim yapıyor. Vapurların kalitesi, tasarruflu olmasının yanı sıra Türkiye gemi sanayinde bu açıdan bir çığır açıldı. İlk geminin gövdesi hazır. İşimiz başlayalı 7-8 ay oldu. Üç arabalı vapurun ihale süreci devam ediyor. İzmirlilere ve Egeliler hizmet vererilecek. Yolcu gemilerinin 13’ü iç körfezde, 2’si ise Güzelbahçe, Urla, Mordoğan, Karaburun, Foça’ya, orta ve dış körfeze ulaşım sağlayacak. Yakıt tasarrufu ve karbon salınımı yönünden son teknolojidir.

İzmir’in çevreci belediyesi olarak yaptığımız çalışmalara bir katkı da buradan sağlanacaktır. Göreve geldiğimizde raylı sistemle 80-100 bin kişi taşıyorduk. Bgün 400 bin kişi taşıyoruz. Daha az karbon salınımı sağladık. Körfez projesinde ÇED raporu son aşamada. Yakında Körfez’de hem gezilecek, hem yüzülecek ve balık tutulacak” dedi.

IFC Direktörü Guy Ellena, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin deniz ulaşımı projesi için üç finans kuruluşun kredisine olanak sağladıkları için gururlu olduklarını söyledi. İzmir’in Türkiye’nin 3'üncü büyük kenti olduğunu belirten Ellena “Körfez etrafında büyük bir nüfusa iyi, kaliteli, güvenli taşımacılık, lojistik hizmetleri sunulması gerekiyor. Bu kurulacak altyapı kentin geleceği için çok önemli. Bu tür projelerin finansmanı tek bir belediye ve ulusal kuruluşların kapasitesini aşmaktadır. Uluslar arası finansman kuruluşları, yerel imkanlar ve özel operatörlüren devreye girmesi yararlı oluyor” dedi.

EBRD (Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası temsilcisi Jean Partrick ise yaptığı konuşmada 4 yıl önce Türikye’de faaliyete geçtiklerini söyledi. Önemli bir yatırımcı haline geldiklerini belirten Partrick, “Türk ekonomisine ylıda 1 milyar Euro’dan fazla yatırım olanağı sağladık. Bu destek verdiğimiz 8.'inci belediye projesi. Temiz kentsel ulaşım için önemli proje. Bu vizyona sahip olan Başkan Kocaoğlu ve ekibini kutlarım “dedi. AFD Temsilcisi Laurent Durie ise projenin iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlayacağını belirtti. Durie İzmir’e EXPO 2020 adaylığında da başarılar diledi. Konuşmaların ardından sözleşmeler imzalandı.

13 Mayıs 2013
Etiket; Aziz, Kocaoğlu, Kredi, Hazine, İmza Yazdır   |   Paylaş

İlgili haberler


Kocaoğlu'ndan ilçe belediyesine tepki
Grev haktır ama...
Çeşme'ye 250 milyon lira
Kocaoğlu'ndan Mavişehir soruları
Şampiyon kupayla geldi
İzmir'in suyunda tehlike yok
İzmir-Gdansk rekabeti
Karşıyaka'da tramvaylı günler
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
TSYD İZMİR'DE NÖBET DEĞİŞİMİ
KAMU PERSONELİNE BAĞIMLILIKLA MÜCADELE EĞİTİMİ
MUĞLA'DA SOSYAL İKİLEM BELGESELİ
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MUĞLA YEŞİLAY’DA KAN DEĞİŞİMİ
MEHMET AKİF ERSOY KİTAP GÜNLERİ
TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİ MUĞLA TEMSİLCİLİĞİ'NDEN İSRAİL' E SERT UYARI
KÜLTÜREL VE TİCARİ BOYUTLARIYLA ARASTA
ÖDEMİŞ BOZDAĞ'DA OSMANLI SARAYLARI
KÖYÜMDE ŞENLİK VAR
HER ÖRGÜT PSİKOLOJİK TACİZCİSİNİ ÜRETİYOR
DEMİRCİ USTASINDAN GERİ DÖNÜŞÜME KATKI
THY PERSONELİNİN İNTİHARI
MUĞLA ANADOLU MEKTEBİ YAZAR OKUMALARI
MUĞLA MİLLİ EĞİTİM’DEN YARDIM SEFERBERLİĞİ
MUĞLA'DA OKUR GEZER YAZAR ETKİNLİĞİ
RÜYA PARK KİTAP, RESİM VE HEYKEL GÜNLERİ
İZMİR'E MEGA PROJE
İŞTE KUZEY YILDIZI
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir