19 Nisan 2024, Cuma Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

Kuyumculara Türeli sahip çıktı



CHP İzmir Milletvekili, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Rahmi Aşkın Türeli, kuyumculuk sektörünün son yıllarda altın fiyatlarındaki istikrarsızlık ve yaşanan ekonomik krizler nedeniyle ciddi sorunlarla karşı karşıya olduğunu hatırlatarak, bankalardan ve PTTmatiklerden altın alım satımının yasaklanmasını istedi. CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba ve CHP Sakarya Milletvekili Engin Özkoç'un da imzaladığı kanun teklifinde Türeli, altın alım-satım işinin sadece kuyumcular tarafından yapılabilmesı ve haksız rekabet şartlarının ortadan kaldırılması gerektiğini savundu.

SORUNLARI AĞIRLAŞTIRDI

Türeli yaptığı değerlendirmede, sektörde giderek bozulan rekabet şartlarının zor günler geçiren kuyumcu esnafının sorunlarını daha da ağırlaştığına dikkat çekerek şunları söyledi:

"Kuyumculuk mesleği üretimi, sanatı, ticareti ve finansal araçları içinde barındıran ve aynı zamanda tarihi ve gelenekleri olan bir sektör olup, çırağından, mücevher ihracatçısına kadar yüz binlerce insanın geçimini sağlamaktadır.Bununla birlikte, kuyumculuk sektörü son yıllarda altın fiyatlarındaki istikrarsızlık ve yaşanan ekonomik krizler nedeniyle ciddi sorunlarla karşı karşıya kalmıştır.

Bunun yanı sıra sektörde giderek bozulan rekabet şartları zor günler geçiren kuyumcu esnafının sorunlarını ağırlaştırmaktadır. Nitekim Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından çıkarılan 'Bankaların Kıymetli Maden Alım Satımına ve Alacaklarından Dolayı Edindikleri Emtia ve Gayrimenkullerin Elden Çıkarılmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile bankalarda altın satılmasının yolu açılmıştır. Ayrıca, PTT Genel Müdürlüğü ile İstanbul Altın Rafinerisi A.Ş. arasında yapılan anlaşma sonucu PTT şube ve PTTmatiklerden altın satışına izin verilmiştir."

CHP'li Vekil özellikle bankaların ve PTT'nin altın satışına başlamasının kamuoyunda da ciddi tartışmalara yol açtığına dikkat çekerek kuyumcu esnafının mağduriyetinin giderilmesi gerektiğini söyledi.

Türeli, "Bankaların ve PTT’nin altın satışına başlaması kamuoyunda ciddi tartışmaları da beraberinde getirmiştir. Bu kuruluşlar her ne kadar kuyumcuların işine engel olmak veya bu işlerden pay almak gibi bir niyetleri olmadığını açıklasalar da, kuyumcular herkesin kendi işini yapması gerektiği konusunda görüş belirtmektedir. Bu arada, PTT Genel Müdürlüğü; Ankara, İstanbul, Antalya, Adana, Bursa, Diyarbakır, Eskişehir, İzmir, Kayseri, Kocaeli, Konya, Sakarya ve Trabzon'da belirlenen 14 başmüdürlük ile Ankara'da Ulus ve İstanbul'da Bakırköy'de pilot olarak seçilen 2 PTTmatik'ten altın satışına başladığını duyurmuş ve yıl sonuna kadar gerek PTT şubelerinden gerekse PTTmatik'lerden yaklaşık 5 ton altın satmayı hedeflediklerini açıklamıştır. Eskiden beri altın alım-satım işini sadece kuyumcuların yaptığı düşünülürse bu alınan karar kuyumculuk sektörüne büyük bir darbe vuracaktır" diye konuştu.

DEĞERİNDEN DÜŞÜK TESPİT EDİLİYOR

Milletvekili Türeli bankalara açtırılan altın hesaplarının da tartışma konusu olduğunu belirterek Türkiye genelinde altının değerinden düşük tespit edildiği yönünde kuyumcuların vatandaşlardan gelen şikâyetleri gündeme taşıdığını hatırlattı. Türeli verdiği kanun teklifiyle altın alım-satım işinin sadece kuyumcular tarafından yapılabilmesinin ve haksız rekabet şartlarının ortadan kaldırılmasının amaçlandığını sözlerine ekledi.

KUYUMCULAR DIŞINDAKİ YERLERDE ALTIN ALIM SATIMININ YASAKLANMASI HAKKINDA KANUN TEKLİFİ

Altın alım satımı

MADDE 1- (1) Ana faaliyet konusu kuyumculuk olan iş yerleri dışında, Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından üretilen Cumhuriyet altın sikkeleri ve Cumhuriyet ziynet altınları ile altın rafineleri tarafından üretilen ve on gramdan daha hafif olan altınların alım ve satımı yapılamaz. (2) Bu madde hükümleri ticari banka şubeleri ve PTT iş yerleri hakkında da uygulanır. (3) Diğer mevzuatın bu Kanuna aykırı hükümleri uygulanmaz. İdari para cezası

MADDE 2- (1) Bu Kanuna aykırı hareket eden iş yerleri ve işletmelere, altın alım ve satımı yaptıkları her gün başına beş bin Türk Lirası idari para cezası uygulanır.

Yürürlük MADDE 3- (1) Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer. Yürütme MADDE 4- (1) Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

28 Haziran 2013
Etiket; altın, kuyumcu, türeli, teklif, kanun, yasak Yazdır   |   Paylaş

İlgili haberler


Trabzon gözünü İzmir'e dikti
Altınordu ülkenin tanıtım elçisi
Bakana Altınordu forması
Enes Kubat Altınordu'da
İlk finalist Menemen
Ali Mert'e Fenerbahçe jesti
Dostça başladı, dostça bitti
Cocu'ya sürpriz
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
TSYD İZMİR'DE NÖBET DEĞİŞİMİ
KAMU PERSONELİNE BAĞIMLILIKLA MÜCADELE EĞİTİMİ
MUĞLA'DA SOSYAL İKİLEM BELGESELİ
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MUĞLA YEŞİLAY’DA KAN DEĞİŞİMİ
MEHMET AKİF ERSOY KİTAP GÜNLERİ
TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİ MUĞLA TEMSİLCİLİĞİ'NDEN İSRAİL' E SERT UYARI
KÜLTÜREL VE TİCARİ BOYUTLARIYLA ARASTA
ÖDEMİŞ BOZDAĞ'DA OSMANLI SARAYLARI
KÖYÜMDE ŞENLİK VAR
HER ÖRGÜT PSİKOLOJİK TACİZCİSİNİ ÜRETİYOR
DEMİRCİ USTASINDAN GERİ DÖNÜŞÜME KATKI
THY PERSONELİNİN İNTİHARI
MUĞLA ANADOLU MEKTEBİ YAZAR OKUMALARI
MUĞLA MİLLİ EĞİTİM’DEN YARDIM SEFERBERLİĞİ
MUĞLA'DA OKUR GEZER YAZAR ETKİNLİĞİ
RÜYA PARK KİTAP, RESİM VE HEYKEL GÜNLERİ
İZMİR'E MEGA PROJE
İŞTE KUZEY YILDIZI
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir