29 Mart 2024, Cuma Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

Sertel: Geçen yıl dünyada 108 gazeteci öldürüldü



Bakü Uluslararası İnsani Forumu’na katılan TGF Genel Başkanı Atila Sertel, geçen yıl dünyada 108 gazetecinin öldürüldüğünü belirterek, Ortadoğu’nun kaderinde artık savaş olmaması gerektiğini söyledi.

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de 100'den fazla ülke temsilcisinin katılımıyla 4.Uluslararası İnsani Forumu düzenlendi. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in açılış konuşmasıyla başlayan uluslararası foruma yurtdışından 600’den fazla konuk katılırken, Türkiye’den ise akademisyenler ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinden oluşan 23 kişi davet edildi.

Foruma Türkiye’den davet edilenler arasında yer alan Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Atila Sertel, forumun ikinci ve son gününde “Uluslararası ve Kültürlerarası 21’nci Yüzyıl’ın Gazetecilik Sorunları” konulu panelde konuştu.

Konuşmasında gazetecilerin sorunlarına değinen TGF Genel Başkanı Atila Sertel, “Gazetecilik mesleğinin güven erozyonuna uğraması, halkın nazarında eski saygınlığını yitirmesinin altında şüphesiz çok farklı sebepler var. Türkiye de içinde olmak üzere, Ortadoğu’da, Uzakdoğu’da, Afrika’da, Avrupa’da ve hatta özgürlüklerin başkenti Amerika’da gazetecilik mesleğinin en önemli sorunu ‘özgürlük’tür” dedi.

Savaşın kazananı barışın ise kaybedeni olmadığını anımsatan Sertel, şunları söyledi: “Hem bir gazeteci olarak hem de Türkiye Cumhuriyeti’nin vatandaşı olarak savaşı desteklememiz mümkün değil. Geçmişte yapılan savaşlar bugün bile benzer gerekçelerle hala yanı başımızda devam ediyorsa, Suriye’de, Filistin’de, İsrail’de, Ortadoğu’da kan akmaya devam ediyorsa, insanlar savaş nedeniyle evlerinden, topraklarından oluyorsa, çocuklar yine öksüz, yetim kalıyorsa dünya halkları olarak buna hep birlikte dur dememiz gerekiyor. Barışı devam ettirmek savaştan çok daha zordur. İşte bu nedenle başta ülkeleri yönetenler olmak üzere, toplumun tüm kesimlerine barış tesis etmek adına çok önemli görevler düşüyor. Unutmayalım ki, savaşın kazananı, barışın kaybedeni yoktur. Bu sözü bugünlerde çok daha sık vurgulamak gerekiyor.”

108 GAZETECİ ÖLDÜRÜLDÜ

Özellikle Ortadoğu’da devam eden savaşlar nedeniyle her yıl çok sayıda gazetecinin görevi başında öldürüldüğünü vurgulayan Atila Sertel, “Merkezi Brüksel'de bulunan Uluslararası Gazeteciler Federasyonunun (IFJ) verilerine göre 2013'te görevi başında 108 gazeteci öldürüldü. En çok gazeteci katledilen ülkeler, Suriye (15), Irak (13), Pakistan, Hindistan, Filipinler (10'ar), Somali (7) ve Mısır (6) olarak sıralandı. Bütün bu ülkelerin hemen hepsinin ortak özelliği ise iç çekişmelerin ve savaşın devam ediyor olması” diye konuştu.

BARIŞ DİLİ

Gazetecilerin artık barış dolu haberlere imza atmak istediğini ifade eden Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Atila Sertel, konuşmasını şöyle tamamladı: “Tarih sahnesinde daima savaşlarla, iç çekişmelerle ve dış mihrakların bu zenginliklerden pay kapma yarışlarıyla anılmış Ortadoğu’nun kaderinde artık ‘savaş’ olmamalıdır. Ortadoğu’dan artık ‘kan gölü’ diye bahsedilmemelidir. Ortadoğu’da görev yapan gazeteciler artık kör kurşunlara hedef olmamalıdır. Bu coğrafyanın insanları, artık mutlak barışı, huzuru ve demokrasinin tüm nimetlerinden yararlanmayı sonuna kadar hak ediyor. Ve bu bölgede görev yapan gazeteciler, basın ve ifade özgürlüğüne yönelik hiçbir engel ile karşılaşmadan, çok daha iyi ekonomik koşullarda, savaş, kavga haberlerine değil, barış dilini kullanarak, barış dolu, umut dolu haberlere imza atmak istiyor.”

03 Ekim 2014
Etiket; bakü, uluslararası insani forumu, tgf, gazeteciler federasyonu, atila sertel, ortadoğu, gazeteci, haberegeli, haberegeli.com Yazdır   |   Paylaş

İlgili haberler


HASAN TAHSİN GAZETECİLİK YARIŞMASI SONUÇLANDI
İZMİR BASININDA HAZİN BİR SAYFA
Aydınlı gazetecilerle spor sohbeti
Barış Selçuk ödülleri belli oldu
Bakü'de 7 İzmirli madalya peşinde
Tarım Fuarı'na önemli konuklar
Gazeteciler İçin Kötü Haber
Seda Kaya tek aday
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİ MUĞLA TEMSİLCİLİĞİ'NDEN İSRAİL' E SERT UYARI
78 YILDIR KANAYAN YARA: BORALTAN
NEFRET ÜRETMENİN MANTIĞI DEĞİŞMİYOR
İLK KURŞUN MUAMMASI
İLHAN İŞMAN ADAY ADAYI OLDU
GEMİNİZİ BATIRDIK ÖZÜR DİLERİZ
HALAÇOĞLU SESSİZLİĞİNİ BOZDU
ERMENİ SOYKIRIMI EMPERYALİST BİR YALANDIR
MANİSA DGYD 'NİN KONUĞU ÖNALAN
Bu nasıl adalet?
Her türlü şiddete hayır!
EYT'de son durum ne
Mülteci çocuklar için deklarasyon
Kaya: Kocaoğlu aymazlık içinde
Kocaoğlu'ndan ilçe belediyesine tepki
Katar'a ablukayı İzmir ile kırdık
Dostları olan zengindir
Demokrasi tek yol
15 Temmuz şehitlerinin isimleri gökyüzünde
15 Temmuz'u Batı'ya anlatıyoruz
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir