19 Mart 2024, Salı Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

İZMİR BASININDA HAZİN BİR SAYFA



Yazmadığı yazı yüzünden hapse atılan hamile bir kadın... Karısının hapse girmesinden kendini sorumlu tutarak intihar eden bir adam... Ve kadının yıllar sonra kocasının yolundan gitmesi... Hollywood yapımcılarının eline geçse, 10 oscarlık film çıkarılalabilecek bu hikaye yıllar yıllar önce İzmir'de yaşanmıştır.

Türkiye'nin Batıya Açılan Penceresi diye tarif edilen İzmir, demokratik değerlere öteden beri sahip çıkan bir şehir olarak bilinir. Türkiye'nin matbuat tarihinde de İzmir özel bir yere sahiptir. Bugün Cumhuriyet Halk Partisinin kalesi diye anılan İzmir aslında (pek bilinmese de) bu partiye en şiddetli muhalefetin yapıldığı kentlerden birisidir.

Yıl 1946, Türkiye çok partili sisteme geçmiş, muhalefetin partisinin de katıldığı bir seçim yapılmıştır. Ancak duyanların önce şaka sandığı "açık oy gizli sayım" yönteminin uygulandığı ve hilenin alenen yapıldığı seçim olarak Türk siyasi tarihine geçen seçimler sonrası muhalefet tarafının öfkesi manşetlerden taşmış, en şedit tepki de İzmir'den yükselmiştir. Daha sonraki yıllarda adı "Demokrat İzmir" olacak İzmir gazetesinin manşeti "Hayır, Biz Bunları Seçmedik" şeklindedir.

Gazetede bir de yeni meclis için "Nesebi sahih olmayan çocuk" ifadesinin geçtiği bir köşe yazısı kaleme alınır. Sandık anaya, oylar babaya, meclis ise babası belirsiz çocuğa benzetilir. Yani meclise açıkça piç denilmektedir. Yazı CHP yönetiminin büyük tepkisine yol açar. Gazete hakkında hemen soruşturma başlatılır.

Söz konusu yazı iddiaya göre gazetenin sahibi Bülent Üstündağ tarafından yazılmıştır ancak altına imza atılmamıştır. Demokrat Partinin İzmir İl Başkanı Hayri Üstündağ'ın oğlu olan Bülent Bey o sırada vatani görevi yapmaktadır. Kantarın topuzunun kaçtığını düşünen gazete yönetimi yazının aslını imha etmiştir. Ancak artık ok yaydan çıkmıştır. Birileri bu faturayı ödemek zorundadır. Sonuçta savcılık söz konusu yazısından gazetenin künyesinde yazı işleri müdürü olarak görünen Bülent Üstündağ'ın eşi Müçteba hanımı sorumlu tutar.

Hamile olan Müçteba Uğur (Üstündağ) yargılanır ve hapis cezasına çarptırılır. Yazıyla ilgisi bulunmayan hamile karısının cezaevine düşmesinden kendini sorumlu tutan Bülent Üstündağ, yakın çevresine intihar etmek istediğini anlatır. İkna çabaları sonuç vermez, nihayet 10 Kasım 1947 tarihinde Bülent Beyin evinden bir el silah sesi duyulur. Genç adam dediğini yapmış ve yaşamına son vermiştir. Hazin hikayenin sonu daha gelmemiştir. Hamile olduğu halde hapse atılması tepkilere yol açan ve "Türkiye’nin Jan Dark’ı” denilen Müçteba hanım da 10 Kasım 1972 tarihinde intihar eder. Çarpıcı bir film senaryosuna konu olmak için fazlasıyla unsuru içinde barındıran bu hikaye ne ilginçtir ki kamuoyunun hafızasında yer etmiş değildir.

06 Nisan 2023
Etiket; müçteba üstündağ, demokrat izmir, intihar gazeteci Yazdır   |   Paylaş
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
MUĞLA'DA SOSYAL İKİLEM BELGESELİ
HİSSELİ HARİKALAR MUĞLA'DAN GEÇTİ
78 YILDIR KANAYAN YARA: BORALTAN
Akran zorbalığını hafife almayın
Şiddet tüm canlılar için hak ihlalidir
Bilgisayar oyunlarının tadı kaçıyor
İZMİR BASININDA HAZİN BİR SAYFA
İLK KURŞUN MUAMMASI
İSTATİSTİKTEN İBARET BİR VAHŞET
MAZHAR ALONSON SENFONİ YAYINDA
GENÇ YÖNETMENİN DİZİSİ DÜNYAYA AÇILDI
9 EYLÜL'DE ANLAŞMA SAĞLANDI
BU YAŞTA MI DİYENLERE KULAK ASMADI
436 YILLIK ÜNİVERSİTEDE DERS VERECEK
HASAN TAHSİN GAZETECİLİK YARIŞMASI SONUÇLANDI
ENGELSİZ ERİŞİME DESTEK
BANKACILIK SEKTÖRÜ VE MOBBİNG ANKETİ
Sanal alışveriş rekora gidiyor
Eliz Mira için bir araya geldiler
Çalışmak bizi tüketiyor mu
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir