19 Mart 2024, Salı Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

ENGELSİZ ERİŞİME DESTEK



İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ), engelsiz erişime yönelik farkındalığı artırmak amacıyla ‘Türk İşaret Dili’ ve ‘Sesli Betimlemeye Giriş’ derslerini müfredatına ekleyerek örnek bir uygulama başlattı. İEÜ’nün tüm bölümlerindeki öğrenciler, ‘gönüllülük esasına dayalı olarak’ alacakları derslerle iki farklı alanda eğitim görecek. Ege Bölgesi’nde, işaret dili ve sesli betimlemeyi bütün öğrencilere açık bir ders haline getiren ilk üniversite olan İEÜ, işitme ve görme engellilerin yaşadığı erişim sorunlarının çözümüne de katkı sağlamış olacak. Okudukları bölümün dışında, farklı bilgi ve becerilerle donatılacak İEÜ’lü gençler, mezun olduktan sonraki çalışma alanlarını da genişletecek.

TOPLUM ÇEVİRMENLİĞİNİN PARÇASI

İEÜ İngilizce Mütercim ve Tercümanlık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Neslihan Kansu Yetkiner, ‘Türk İşaret Dili’ ve ‘Sesli Betimleme’ derslerini alan öğrencilerin her açıdan fark yaratacağının altını çizdi. Prof. Dr. Kansu Yetkiner, “İşaret dili, bizim çalışma alanımızda Fransızca, İngilizce gibi yabancı bir dil olarak kabul ediliyor. Ülkemizde, sayıları azımsanmayacak düzeyde işitme ve görme engelli vatandaşımız var. Onların yaşamlarını kolaylaştırmak, gençlerimizi de bu bilinç ve farkındalıkla yetiştirmek, bu alanda kapsamlı bilimsel çalışmalar yapmak bizim görevimiz. İşaret dili, toplum çevirmenliğinin bir parçası. Çeşitli kurum ve kuruluşlarda işaret dili bilenlere yönelik istihdam imkanları yaratıldı. İşaret dili bilmek, birçok meslek için de ayrıcalık sağlayan bir özellik. Öğrencilerimize bu imkanı sağladığımız için mutluyuz” dedi.

MEDYA ERİŞİMİNDE EŞİTLİK

Prof. Dr. Neslihan Kansu Yetkiner, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sesli betimleme öğrenilmesinin amacı görme engellilerin medya erişimindeki eşitliği sağlamak. Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK) 11 Ekim 2019’da resmi gazetede yayınladığı yönetmelikte, medya hizmet sağlayıcılarının engelli dostu yayınlar yapması şartı getirildi. Engelli dostu kavramını açıklayan maddede; ‘ayrıntılı altyazı, işaret dili ve sesli betimleme çeviri türlerinden en az biriyle yayınlanan programlar’ olması gerektiğine dikkat çekildi. 5 yıl içinde de yayınların yüzde 40’ının engelli dostu olarak yapılması gerektiği açıkça ifade edildi. Sesli betimleme ve işaret dili konusunda eğitim alan öğrencilerimiz, engelsiz erişime destek verirken, yakın zamanda medyada sağlanması zorunlu hale gelecek engelsiz erişim konusundaki farklı iş alanlarında da görev alabilecek.” Prof. Dr. Kansu Yetkiner, eğitim dili Türkçe olan Hemşirelik Bölümü’ndeki öğrencilerin dersleri kredili olarak, eğitim dili İngilizce olan diğer tüm bölümlerdeki öğrencilerin de dersleri gönüllü alabileceğini söyledi.

Prof. Dr. Kansu Yetkiner, alınan iki dersin de öğrencilerin transkriptinde görüleceğini ancak her iki dersin de dili Türkçe olduğu için İngilizce programlarda okuyan öğrencilerin dönem ders yüküne ve not ortalamasına etki yapmayacağını belirtti.

18 Ağustos 2021
Etiket; neslihan kansu, izmir ekomomi üniversitesi Yazdır   |   Paylaş
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
MUĞLA'DA SOSYAL İKİLEM BELGESELİ
HİSSELİ HARİKALAR MUĞLA'DAN GEÇTİ
78 YILDIR KANAYAN YARA: BORALTAN
Akran zorbalığını hafife almayın
Şiddet tüm canlılar için hak ihlalidir
Bilgisayar oyunlarının tadı kaçıyor
İZMİR BASININDA HAZİN BİR SAYFA
İLK KURŞUN MUAMMASI
İSTATİSTİKTEN İBARET BİR VAHŞET
MAZHAR ALONSON SENFONİ YAYINDA
GENÇ YÖNETMENİN DİZİSİ DÜNYAYA AÇILDI
9 EYLÜL'DE ANLAŞMA SAĞLANDI
BU YAŞTA MI DİYENLERE KULAK ASMADI
436 YILLIK ÜNİVERSİTEDE DERS VERECEK
HASAN TAHSİN GAZETECİLİK YARIŞMASI SONUÇLANDI
ENGELSİZ ERİŞİME DESTEK
BANKACILIK SEKTÖRÜ VE MOBBİNG ANKETİ
Sanal alışveriş rekora gidiyor
Eliz Mira için bir araya geldiler
Çalışmak bizi tüketiyor mu
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir