Seda Sarıtaş - Rabia Aydın – Sevim Aybike Dere İZMİR(Ege Ajans)- Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi’nde düzenlenen "Sağlıkta Şiddet" konulu panelde konuşan Avukat Esra İnelli, “Sağlık çalışanlarına yönelik şiddet oranının en yüksek olduğu ülke Amerika. Türkiye’de ise acil servisler en çok şiddetin görüldüğü birimlerin başında geliyor” diye konuştu.
Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Amfisinde gerçekleştirilen "Sağlıkta Şiddet" konulu panele, Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Gül Ertem, İzmir Sağlık İl Müdürlüğü Hukuk Şube Birimi Sorumlusu Avukat Esra İnelli, Katip Çelebi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nebahat Kayaer, Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hemşireliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Satı Doğan Bozkurt konuşmacı olarak katıldı. Doç. Dr. Gül Ertem'in açılış konuşmasıyla başlayan panelde, hemşire adayı öğrencilere sağlık sektöründe yaşanan şiddet ile ilgili önemli bilgiler verildi.
BEYAZ KOD SİSTEMİ YAYGINLAŞTI
Avukat Esra İnelli, "Sağlıkta Şiddetin Sağlık Kurumlarındaki Boyutu" isimli konuşmasında sağlık alanında şiddetin diğer tüm sektörlerden daha fazla olduğuna değindi. Sağlık çalışanlarına yönelik şiddet oranının en yüksek olduğu ülkenin Amerika olduğunu söyleyen İnelli, Türkiye’de acil servislerin en çok şiddetin görüldüğü birimler olduğunu belirtti. Sağlık alanında çalışanların ve çalışacak olan adayların böyle bir durumla karşılaşması durumunda neler yapması gerektiğini anlatan İnelli, aynı zamanda hastane çalışanlarının güvenliğini sağlamak amacıyla tanımlanmış olan ‘Beyaz Kod’ sistemi ile ilgili bilgiler de verdi. Sadece İzmir’de ‘Beyaz Kod’ sistemiyle sisteme bildirilen şiddet sayısının 4 bine ulaştığını ifade eden İnelli, Ege Üniversitesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi hastanelerinden gelen ve sisteme işlenen şikayetlerin sayısının 200'ü geçtiğini söyledi. Gelen bildirimlerin yüzde 70'inin sözlü şiddet, kalan yüzde 30'unun da hem sözlü hem de fiziksel şiddet olduğunu belirtti.
“SAĞLIK ÇALIŞANLARININ HAKLARI KORUNUYOR”
Yrd. Doç. Dr. Nebahat Karaer, "Sağlıkta Şiddette Hak Arama Yolları" konulu sunumu yaptı. Konuşmasında sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin hukuki boyutlarına değinen Yrd. Doç. Dr. Kayaer, İzmir'de sağlık çalışanlarıyla yapılan bir araştırma sonucunda katılımcıların yüzde 98,5 'inin sözel şiddete, yüzde 19,7'sinin de fiziksel şiddete uğradıkları sonucuna ulaştıklarını belirtti. Sağlık çalışanlarının en fazla maruz kaldığı şiddet eyleminin hakaret, iftira ve yaralama olduğunu söyleyen Yrd. Doç. Dr. Karaer, sağlık çalışanların maruz kaldıkları sözlü ve fiziksel şiddetleri kanıtlayabilmeleri için mutlaka tutanak tutmaları gerektiğini belirtti. Acil vakalar hariç, isterlerse hizmetten çekilme haklarına sahip olduklarını sözlerine ekledi.
“SAĞLIK OKURYAZARLIĞI EĞİTİMİ ŞART”
"Sağlıkta Şiddetin Önlenebilirliği" konulu sunumu yapan Yrd. Doç. Dr. Satı Doğan Bozkurt ise sağlık alanında yaşanan şiddet miktarının fazla olmasının nedenini ‘şiddet kültürü içerisinde yaşamak’ olarak açıkladı. "Bizim en çok elimizde olan önlem, kurumların risk değerlendirmesi yaparak güvenlik önlemi almasıdır" diyen Yrd. Doç. Dr. Bozkurt, sağlık çalışanlarının çalışma sürelerinin düzenlenmesi gerektiğini belirtti. Son olarak ilköğretimden itibaren okullarda sağlık okuryazarlığı eğitimi verilmesi gerektiğini vurguladı.