7 Ekim 2024, Pazartesi Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

BU HASTALIKTAN KURTULUŞ YOK



İzmir Medya Platformu üyesi gazeteciler, Alzheimer Demans Parkinson Hasta Ve Yakınları Derneği’nin konuğu olarak Manisa’da bir araya geldiler.

İzmir Medya Platformu üyesi Gazeteciler, Alzheimer Demans Parkinson Hasta Ve Yakınları Derneği ile MAKADER (Malatya Kalkınma Derneği) Genel Başkanı Sosyal Hizmet Uzmanı Hakan Berktaş'la bir araya gelerek çağımızın hastalıklarını masaya yatırdılar. Gerçekleşen toplantıda İzmir Medya Platformu Başkan yardımcısı Vahap Dabakan, Platforma üye olan gazeteci sayısının 100'ü bulduğunu kaydederek sadece İzmir'de değil Manisa, Denizli, Aydın ve Muğla illerinden de aralarında Gazeteciler olduğunu kaydederek gerçekleşen buluşmanın Manisa il temsilciliğinin girişimleriyle gerçekleştiğini belirtti.

Buluşmanın kendileri için çok önemli olduğunu kaydeden Alzheimer Demans Parkinson Hasta Ve Yakınları Derneği ile MAKADER (Malatya Kalkınma Derneği) Genel Başkanı Sosyal Hizmet Uzmanı Hakan Berktaş’ da yaptığı konuşmada Alzheimer, Demans, Parkinson Hasta ve Yakınları Derneği olarak; Amerika, Kanada, Fransa, Almanya, Hollanda, Belçika, İsveç, Özbekistan, Avusturalya ve İtalya olmak üzere 10 ülkede temsilcilikleri olduğunu söyledi. Türkiye de ise İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Balıkesir, Kocaeli, Antalya, Malatya, Elazığ, Kütahya, Manisa ve Muğla olmak üzere 12 ilde temsilciliklerinin bulunduğunu kaydetti. Berktaş sözlerini şu şekilde sürdürdü;

“Hastalık ve dernek çalışmalarımız konusunda hazırladığımız broşürler var olan ülkelerdeki STK lara ve sağlık kurumlarına ulaşmak için yaşanan ülkelerin dillerine hazırlanarak yayınlanmaktadır. Ülke temsilcilerimiz. yaşadıkları ülkelerde bu broşürleri gerek sosyal medya aracılığıyla gerek yazışma uygulamalarıyla gerekse mail aracılığıyla birçok kuruma ve insana ulaştırmaya çalışmaktadır. Bu ülkelerde yaşayan yaşlı ve hasta yakınlarının yakınlarına bize başvurulduğunda destek olmaktayız. Onların buraya gelmesine gerek kalmadan birçok yardım ve desteği sağlamaktayız. Daha önce 13 Ağustos 2021 tarihinde Manisa da yapmış olduğumuz basın toplantısında Bakım Sigortası kanun tasarısı vereceğimizi ifade etmiştik. Bu toplantı sonrası hemen kolları sıvadık ve dernek avukatımızla beraber kanun tasarısı taslağımızı hazırlayarak 7 Ekim 2021 tarihinde TBMM de Erzurum AK Parti Milletvekili Zehra Taşkesen Ban’ a sunduk. Kendileri de konuyla yakından ilgilenmiş olup 9 Kasım 2021 tarihinde TBMM Sağlık, Aile, Çalışma Ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Recep AKDAĞ’ a sunduk. Bu yasa kabul görür geçerse 1 milyona yakın hastanın nasıl ki tedavi giderlerinde devlet ödeme yapıyorsa, özel hastanelerde de bir kısmını SGK karşılıyorsa bakım giderlerinin de ödenmesi konusunda SGK karşılayacaktır. Sağlık ve bakım bir arada düşünülmelidir. Biri olmasa diğeri de bir işe yaramamaktadır.

www.sosyalrehberlik.com aracılığıyla bize ulaşan hasta ve yaşlı ve yakınları için ki sadece Alzheimer Demans Parkinson hastalar için değil kanser, als, ms, felç vb hasta ve yaşlılar için de gerek devlet gerekse özel huzurevi, yaşlı bakım ve rehabilitasyon merkezleri, engelli bakım merkezleri, evde bakım, evde sağlık, hukuki destek, evde bakım aylığı gibi konularda ücretsiz destek ve rehberlik yapmaktayız.

Derneğimizin çalışmalarından biri de toplumda oluşan huzurevi ve yaşlı bakım merkezi algısının değişmesidir diyen Hakan Berktaş, “Bu konuya baktığımızda iki açıdan değerlendirmek gerekmektedir. Birincisi sosyal endikasyon, ikincisi sağlık endikasyondur. Sosyal rehberliği arayanların yüzde 100 ü yaşlısının sağlık ve bakım sorunu olduğu için bakım ve rehabilitasyon merkezi aramakta olduğu görülmüştür. Bu konuda da kanun tasarısını eski bakanımız Recep Akdağ’a sunarken bu kurumların adlarının hasta bakım merkezi olarak değiştirilmesi konusunda rica bulunduk. Aslında şu an Türkiye de 295 tane özel engelli bakım merkezi bulunmaktadır. 135 devlete ait bakım merkezi ve 152 tane umutevi bulunmaktadır. Bu kurumlarda anne babaların bakımını ve sağlık hizmetini yapamadığı zihinsel, bedensel ve ruhsal 100 bine yakın çocuk, genç, orta yaşlı hastalar bulunmaktadır. Kimse bunlar için hasta yakınlarına bir şey demiyor, suçlamıyor. Veya insanlar kendilerini suçlu hissetmiyor. Çünkü adı engelli bakım olarak geçiyor. Görüldüğü gibi bir kavram bir kelime insanların algısını ne kadar değiştirebiliyor. Sonuçta ortada bir sağlık sorunu ve buna bağlı bir bakım sorunu bulunmaktadır. Bu hastalarımızın günlük %30-40 sağlık %70-60 bakım desteği ile hayatlarını normal rutinde yaşayabilmektedirler. Bunlardan biri ihmal edildiğinde sağlıkları iyice bozulabilmektedir. Bugün Türkiye’de 1 milyona yakın Alzheimer Demans Parkinson hastası bulunmaktadır. Her hasta ortalama 8-10 kişinin hayatını etkilediğini düşünecek olursak bu hastalıktan ortalama 10 Milyon kişi etkilenmektedir. Buda Türkiye nüfusunun %15 ine yakın bir yüzdeye tekabül etmektedir. Dernek olarak öncelikle buna dikkat çekmek istiyoruz” diye konuştu. “

Verilen ilaçlar sadece şikâyeti dindiriyor. Alzheimer Demans hastalıklarının maalesef şu an tedavisi bulunmamaktadır. Şu an verilen ilaçlar sadece şikâyeti dindirici ilaçlardır” ifadesinde bulunan Berktaş, “Bu hastalığı değerlendirirken sadece sağlık konusu olarak ele alamayız. Ortalama 10 yıl süren bir hastalıktır. Bu hastalığı multidisipliner açıdan yani birçok disiplinler ve meslekler açısından bakmamız gerekiyor. Bu hastalık gittikçe ağırlaşan ve sonucu ölümle biten bir hastalıktır. Sağlık, bakım, hukuki, sosyal güvenlik, ekonomik, psikolojik, sosyolojik açıdan bakmak gerekmektedir. Çünkü bu hastalık 10 yıl sürmektedir. 10 yıl az bir zaman değil, 10 yıl boyunca bu hastaların bakımı son derece önem kazanmaktadır. Bu hastalarda zaman mekan ve yön kavramı kalkmaktadır. Sürekli bir bakıcının yanında olması hatta hazır kıta asker gibi sürekli tetikte olması gerekmektedir. Bu noktadan baktığımızda hasta yakınlarında psikosomatik hastalıklar ve bozulan psikolojiler, sosyal ilişkiler ortaya çıkmaktadır” dedi.

02 Mart 2022
Yazdır   |   Paylaş
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
TÜRKİYE YEŞİLAY CEMİYETİ MUĞLA ŞUBESİNDEN BASIN TOPLANTISI
DALAMAN İLÇE SAĞLIK'TAN KAMU KURUMLARINA BAĞIMLILIK EĞİTİMİ
ULUSAL MULTİDİSİPLİNER TOKSİKOLOJİ KONGRESİ MUĞLA'DA YAPILDI.
MUĞLA YEŞİLAY ŞUBESİNE YENİ HİZMET BİNASI
KAMU PERSONELİNE BAĞIMLILIKLA MÜCADELE EĞİTİMİ
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MUĞLA YEŞİLAY’DA KAN DEĞİŞİMİ
HER ÖRGÜT PSİKOLOJİK TACİZCİSİNİ ÜRETİYOR
HAYAT KURTARAN YÖNETİM SİSTEMİ
THY PERSONELİNİN İNTİHARI
NARLIDERE'DE ATIK İLAÇLAR TOPLANIYOR
AŞILAR, HERKESE İYİ BİR YAŞAM ŞANSI SUNAR
HEKİM YURTDIŞI GÖÇÜ ARAŞTIRMASI SONUÇLARI
BU HASTALIKTAN KURTULUŞ YOK
İZMİR MOBBİNG İLE MÜCADELEDE KARARLILIĞINI GÖSTERDİ
MOBBİNG MÜCADELESİ HIZ KESMİYOR
MUĞLA TÜRKOCAĞI’NDA BAŞKAN DR. YAŞAR TOPAL
436 YILLIK ÜNİVERSİTEDE DERS VERECEK
AŞILAR KISIRLAŞTIRIYOR MU?
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir