25 Nisan 2024, Perşembe Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

Bu oyunlar denizleri korumak için



HASAN ESER 
İZMİR (İHA) - Sualtı Araştırmaları Derneği (SAD) tarafından yürütülen “Sorumlu Balıkçılık Uygulamalarına Geçiş Projesi” kapsamında, okul öncesi ve ilkokul çağındaki çocuklar için oyun ve oyuncak tasarımları yapıldı. Türkiye’nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi ve GEF Küçük Destek Programı (SGP)-COMDEKS desteğindeki projenin eğitim seti içeriğindeki oyun ve oyuncaklar, ODTÜ Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü öğrencileri tarafından geliştirildi. 
GEF Küçük Destek Programı (SGP) - COMDEKS ve GEF desteğiyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü ve UNDP tarafından yürütülmekte olan “Türkiye'nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi” tarafından destek verilen “Sorumlu Balıkçılık Uygulamalarına Geçiş Projesi”, çocuklara doğa koruma bilinci aşılamak için harekete geçti.
Proje dahilinde geliştirilen oyun ve oyuncaklar, okul öncesi ve ilkokul çağındaki çocuklara yönelik olarak tasarlandı. Projenin eğitim seti içeriğinde yer alacak olan tasarımlar, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü öğrencileri tarafından geliştirildi. 1. Sınıf Temel Tasarım Stüdyosu Öğretim Ekibi’nce yürütülen öğrenci projesi, seminerle başlayan bir haftalık grup çalışması olarak gerçekleştirildi.

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNCE 10 FARKLI OYUN VE OYUNCAK TASARLANDI


Seminer aşamasında önce uzmanlar, deniz ve insan ilişkileri ve çocukların algısı üzerine bilgiler aktardı. “Yavru-ergin-anaç balık ve avcılık, çapalamanın dip ekosistemine etkileri, zamanda ve mekanda bölgeleme, deniz ekosisteminin taşıma kapasitesi, ekolojik hassasiyetler ve bilinmeyen yönleriyle deniz” gibi başlıklar altında bilgiler verilen seminerin ardından, 4 ya da 5 öğrenciden oluşan 10 grup, seminerle edindikleri bilgiler ışığında kendilerine verilen kavramları yorumlayarak 10 farklı oyun ya da oyuncak tasarımı yaptı.

“DENİZLERİ TEMİZ TUTMAK HERKESİN SORUMLULUĞU”
Genellikle kart ya da masa oyunu biçiminde tasarlanan oyunlarda temel amaç; çocuklara çevreyi korumayı, ilgili yasaklara uymayı ve sorumlu bir balıkçı olmayı benimsetmek ve doğal denge unsurlarının neden-sonuç ilişkisiyle nasıl korunacağını öğretmek olarak öne çıkıyor. Dünya üzerindeki kullanılabilir su miktarının azlığını ve bu durumun önemini çocukların anlamasını sağlamak ve denizi temiz tutmanın, herkesin sorumluluğu olduğunun vurgulanması da tasarımların ardındaki diğer amaçlar olarak dikkat çekiyor.
Doğa koruma bilinci geliştirilmesi amacıyla, okul öncesi ve ilkokul çağındaki çocukların sorumluluklarının farkına varması için başlatılan çalışma kapsamında ortaya konan oyun ve oyuncak tasarımlarının geliştirilmesine, yaz döneminde de devam edilecek. Söz konusu oyunlar ve oyuncaklar, “Sorumlu Balıkçılık Uygulamalarına Geçiş Projesi” dahilinde hazırlanan eğitim seti içinde yer alacak.

13 Nisan 2013
Yazdır   |   Paylaş
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
TSYD İZMİR'DE NÖBET DEĞİŞİMİ
KAMU PERSONELİNE BAĞIMLILIKLA MÜCADELE EĞİTİMİ
MUĞLA'DA SOSYAL İKİLEM BELGESELİ
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MUĞLA YEŞİLAY’DA KAN DEĞİŞİMİ
MEHMET AKİF ERSOY KİTAP GÜNLERİ
TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİ MUĞLA TEMSİLCİLİĞİ'NDEN İSRAİL' E SERT UYARI
KÜLTÜREL VE TİCARİ BOYUTLARIYLA ARASTA
ÖDEMİŞ BOZDAĞ'DA OSMANLI SARAYLARI
KÖYÜMDE ŞENLİK VAR
HER ÖRGÜT PSİKOLOJİK TACİZCİSİNİ ÜRETİYOR
DEMİRCİ USTASINDAN GERİ DÖNÜŞÜME KATKI
THY PERSONELİNİN İNTİHARI
MUĞLA ANADOLU MEKTEBİ YAZAR OKUMALARI
MUĞLA MİLLİ EĞİTİM’DEN YARDIM SEFERBERLİĞİ
MUĞLA'DA OKUR GEZER YAZAR ETKİNLİĞİ
RÜYA PARK KİTAP, RESİM VE HEYKEL GÜNLERİ
İZMİR'E MEGA PROJE
İŞTE KUZEY YILDIZI
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir