28 Mart 2024, Perşembe Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

Ege Bölgesinde hedef 330 bin ünite kan bağışı



Türk Kızılayı Ege Bölge Kan Merkezi’nin toplum liderlerini kan bağışı konusunda bilgilendirme projesine yönelik olarak, Ödemiş Kaymakamlığı organizatörlüğünde toplantı düzenlendi.

Ödemiş Belediyesi Kültür Merkezi büyük salondaki toplantıya ilginin son derece az olduğu gözlenirken, Ege Bölge Kan Merkezi Müdürü Gökay Gök, toplantıya katılan daire amirleri ve az sayıdaki katılımcıyla önemli veri ve bilgiler paylaştı.

Sunumla bölgenin kan ihtiyacına ilişkin verileri aktaran Gök öncelikle Kızılay’ın görevlerinden ve çalışmalarından bahsetti. Türk Kızılay’ının din, ırk, renk gözetmeksizin dünyanın dört bir yanında yardım faaliyetlerinde bulunduğunu belirten Gök, “Osmanlı torunları olarak dünyada başında felaket bulunan herkesin yanında olmak zorundayız. Şu an belki kimse bilmez Filistin’in yeraltı su şebekesi bile Kızılay tarafından yenileniyor. Türk Kızılayı, toplumdan aldığı güçle her an her yerde insanlığın hizmetinde” dedi. Daha sonra 2005’ten itibaren uygulanmaya başlanan Ulusal Güvenli Kan Temini Programı hakkında bilgiler veren Gök, şunları kaydetti: “Daha önce ülkemizin bir düzenli kan bankası yoktu. Her hastanenin kendi kan bağış merkezi vardı. Üçüncü dünya ülkeleri durumundaydık. Kan ihtiyacı olduğunda ordan oraya koşup bağışçı arıyorduk. 2005’ten itibaren kan bankacılığın geliştirdik. Şu an birinci dünya ülkeleri seviyesinde imkanlara, teknolojiye sahibiz. Biz bu teknolojilere sahip olsak da en önemlisi gönüllü bağışçı sayısının artması. Bunun için Ege Bölge Kan Merkezi olarak eğitime büyük önem veriyoruz. Toplum liderlerine, öğrencilere, askerlere yönelik eğitimler gerçekleştiriyoruz. Okullar, camiler, kışlalarda insanımıza kan bağışının önemini anlatıyoruz. Bugün burada bu toplantıyı 25 kişiyle yapıyoruz. Ama eminim ki bir dahaki gelişimizde rakam artacak, bu salona sığamayacak hale geleceğiz. Eğitim çalışmalarını sabırla aralıksız yapacağız. Ne kadar çok insanımıza ulaşırsak o kadar iyi. Lise son sınıf öğrencilerinin %90’nına kan bağışıyla ilgili eğitim vermiş durumdayız.” Kan bağışı konusunda vatandaşların formları mutlaka doğru bilgilerle doldurması gerektiğini kaydeden Gök, “Günümüzde Hepatit B ve HIV riski artmış durumda. Bunu verilerle de görüyoruz. Merkezimizde tüm bağışların hepsi testlerden mutlaka geçiriliyor. Ancak bir korunmasız cinsel ilişki sonrası HIV olup olmadığını anlayabilmemiz için en az 1 yılın geçmesi gerekiyor. Teknoloji ancak 1 yılda eğer varsa virüsü tespit edebiliyor. Bu nedenle en temel görev vatandaşımıza düşüyor. En doğru bilgileri verip ortadan bu riski kaldırmaları lazım. Elbette biz şerbetliyiz, bize bir şey olmaz zihniyetiyle hareket etmeyi bırakıp, her konuda önlemin de alınması şart. Bu nedenle bağışçılarımızın doğru bilgi vermesi her şeyden önemli” diye konuştu.

ÖDEMİŞ VE KÜÇÜK MENDERES HAVZASI'NDA 32 İLDEN DAHA FAZLA BAĞIŞ TOPLANIYOR

Ödemiş İlçe Kan Bağışı Merkezi’nin çalışmalarının son derece başarılı olduğunu kaydeden Gök, şöyle devam etti:

“Türkiye’de bir ilçede bulunan tek kan bağışı merkezi Ödemiş’te. Ödemiş ve Küçük Menderes havzasından her yıl 32 ilden daha fazla bağış topluyoruz. Ege Bölgesi içerisinde en önemli bağış merkezlerinden birisi bu havza. Merkezimiz çok iyi çalışıyor, dut altında, köy kahvesinde bağışları kabul ediyor. Halkımızın ilgisi de çok güzel. Biz bu ilginin daha da artması, kadınların da bağışçı olması bu eğitimleri düzenliyoruz. Ege Bölge Kan Merkezi 6 ilde 155 hastanenin kan ihtiyacını karşılıyor. 2012 yılında 268 bin 751 ünite kan bağışı kabul ettik. Hedefimiz bu rakamı 330 bine yükseltmek. Bu konuda toplumu yönlendirecek insanlarımıza ihtiyacımız var. Biz 330 üniteyi toplarsak Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi ve Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nin kan ihtiyacının da tamamını karşılayacağız. Tüm bu çalışmalarımız bölgemizin tamamının kan ihtiyacını karşılayan ilk Bölge Kan Merkezi olmak için. Böylece Ege Bölgesi’nde hiçbir hasta ve hasta yakını kan aramayacak ve tüm kan ihtiyacı, düzenli ve bilinçli bağışçılarımızdan alınan kanlar ile karşılanacak." Ramazan ayında kan bağışı oranının düştüğüne de dikkati çeken Gök, “Ramazan aylarında geceleri de faaliyetteyiz. Kan ihtiyacı yılın her ayında, her mevsiminde var. Vatandaşımız iftarını yapıp, dinlenip gelip kan merkezlerimize bağışta bulunabilir. Bir Ramazan akşamının 35 dakikasını ayırıp 3 kişinin hayatını kurtarabilir. Ramazan ayında bağış oranımızın yükselmesi gerekiyor. Ataerkil bir toplum olduğumuz için kan bağışında bulunanların büyük çoğunluğu erkekler. Kadınların da bağışçı olması kan ihtiyacının giderilmesi adına çok önemli. Kadın kan bağışçılarını da mutlaka bekliyoruz. Aile hekimlerimizden de sağlıklı bireyleri kan bağışına yönlendirmelerini talep ediyoruz” dedi.

Gök, sunumunun devamında kan bağışı işlemlerini ve kan bağışıyla ilgili sıkça sorulan soruları katılımcılarla paylaştı. Toplumda kan bağışı ile ilgili oluşan bir takım ön yargıların giderilmesinin eğitimle sağlanabileceğini yineledi ve 19-65 yaş aralığındaki tüm bireylerin kan bağışıyla hayat kurtarabileceğine vurgu yaptı. Toplantıyı Ödemiş Kaymakamı Abdullah Dölek, Kızılay Ödemiş Şube Başkanı Rıfat Boyacıoğlu, daire amirleri, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, oda ve derneklerin temsilcileri ile bir grup muhtar takip etti. Ödemiş Kaymakamı Abdullah Dölek yaptığı konuşmada, Ödemiş’ten bir heyetle Bayraklı’daki Ege Bölge Kan Merkezi’ni mutlaka ziyaret edeceklerini ifade ederek, tüm Ödemişlileri kan bağışına davet etti.

29 Mayıs 2013
Etiket; kan bağışı, ödemiş, toplantı, kaymakamlık Yazdır   |   Paylaş

İlgili haberler


Kent Hastanesi'nden kan bağışı
Ödemiş'e 'Yıldırım' destek
Sanayi yatırımları artırılacak
Ödemiş'e doğalgaz müjdesi
Kılıçdaroğlu'ndan 'yarı açık cezaevi' benzetmesi
İşçi ve işverene 'borç yapılandırma' uyarısı
Maske takana gözaltı, 'makul' şüpheye arama
Kılıçdaroğlu: Belge mi istiyorsun Davutoğlu, al sana belge
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
TSYD İZMİR'DE NÖBET DEĞİŞİMİ
KAMU PERSONELİNE BAĞIMLILIKLA MÜCADELE EĞİTİMİ
MUĞLA'DA SOSYAL İKİLEM BELGESELİ
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MUĞLA YEŞİLAY’DA KAN DEĞİŞİMİ
MEHMET AKİF ERSOY KİTAP GÜNLERİ
TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİ MUĞLA TEMSİLCİLİĞİ'NDEN İSRAİL' E SERT UYARI
KÜLTÜREL VE TİCARİ BOYUTLARIYLA ARASTA
ÖDEMİŞ BOZDAĞ'DA OSMANLI SARAYLARI
KÖYÜMDE ŞENLİK VAR
HER ÖRGÜT PSİKOLOJİK TACİZCİSİNİ ÜRETİYOR
DEMİRCİ USTASINDAN GERİ DÖNÜŞÜME KATKI
THY PERSONELİNİN İNTİHARI
MUĞLA ANADOLU MEKTEBİ YAZAR OKUMALARI
MUĞLA MİLLİ EĞİTİM’DEN YARDIM SEFERBERLİĞİ
MUĞLA'DA OKUR GEZER YAZAR ETKİNLİĞİ
RÜYA PARK KİTAP, RESİM VE HEYKEL GÜNLERİ
İZMİR'E MEGA PROJE
İŞTE KUZEY YILDIZI
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir