4 Mayıs 2024, Cumartesi Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

E-Katılım'da sınıfta kaldık



E-Devlet ve e-Katılım konusunda Birleşmiş Milletler ve Rutgers Üniversitesi tarafından yapılan anketlerde Türkiye, dünya sıralamasında her geçen yıl gerilere düşüyor. Yeni sıralamaya göre Türkiye’nin, Güney Amerika ve Afrika ülkeleri arasında yer aldığına dikkat çeken İzmir Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Emrah Orhun, yerel yönetimlerin karnesinin kırıklarla dolu olduğunu söyledi.

 

Birleşmiş Milletlerin (BM) “Halk için e-Devlet” raporunu ve Rutgers Üniversitesi tarafından yapılan ve 100 ülkenin en büyük belediyelerinin e-yönetişim kriterlerinin değerlendirildiği 2012 yılı raporunu değerlendiren İzmir Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Emrah Orhun, Türkiye’nin e-Devlet ve e-Katılımda sınıfta kaldığını söyledi. Gerekli teknolojik altyapıya sahip olunması ve bütçenin ayrılmasına rağmen anlayış sorunu olduğunu öne süren Prof. Dr. Orhun, konuyu İzmir’in 18 belediyesi özelinde değerlendirdi ve “e-Katılım konusunda yurttaş çoğu belediye için sadece ‘bilgi alan’ konumunda. Yurttaşı ‘Danışılan’ kişi olarak çok az belediye görürken ‘öneren, birlikte üreten ve birlikte karar veren’ kişi olarak gören belediye hiç yok. Bununla birlikte yurttaşın karar verme ve uygulama süreçlerine katılmasını sağlayacak olanaklar da yok” dedi.

 

Paylaşım ve katılım kültürü eksik

BM tarafından E-Devlet anketi ile 193 üye devlet için bilgi ve iletişim teknolojilerinin verimlilik, etkinlik, şeffaflık, sorumluluk, kamu hizmetlerine erişim ve yurttaş katılımını güçlendirerek kamu sektörünü dönüştürmede kullanım ve potansiyelinin değerlendirildiğini belirten Prof. Dr. Orhun, “Türkiye e-Devlet uygulamalarına önemli bir kaynak ayırmasına rağmen bir anlayış sorunu yaşıyor. Ayrılan kaynağa paralel olarak katılımı destekleyecek çalışmalar yapılmıyor. Demokratik gelenek olmadığı için teknolojiyi paylaşım ve katılım için kullanmak aklımıza gelmiyor” dedi.

 

193 ülke arasında Türkiye 136’ncı

e-Katılımın ise daha yeni bir parametre olduğunu belirten Orhun, belediyelerden örnekle “Vatandaşın öneri yapabilmesi için belediyelerin web sitelerinde bir olanak yer alıyor mu? İnternet üzerinde bir tartışma ortamı yaratılabiliyor ve vatandaş bu tartışmaya katılıyor mu? Anket yapılıyor mu, yapılan anket sonuçları değerlendirilip paylaşılıyor mu?” sorularına yanıt arandığını söyledi. Orhun, “Bazı belediyelerde yapılan anketlerle vatandaşa görüşü soruluyor ancak açıklanmıyor. Başkana bir mesaj atıp öneride bulunuyorsunuz ancak geri dönüş yapılmıyor. Bunları değerlendiren Birleşmiş Milletler sıralamasına bakınca Türkiye, 193 ülke arasında 136’ncı sıraya düşüyor” dedi. 

 

İstanbul 10 sıra geriledi

100 ülkenin en büyük belediyeleri üzerinde Rutgers Üniversitesi tarafından yapılan Dünyadaki Belediyelerde Sayısal Yönetişim araştırmasında Türkiye’nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile değerlendirmeye alındığını belirten Prof. Dr. Orhun, “Yurttaş katılımında 2007’de 51’inci sırada bulunan Türkiye 2012’de 61’inci sıralamaya gerilemiş. Bu sıralamaya göre Türkiye’nin konumu Güney Amerika ve Afrika ülkeleri arasında yer alıyor” bilgisini verdi.

 

Üniversiteler ile işbirliği yapılabilir ama belediyeler isteksiz

Özellikle araştırma ve çözüm yolu göstermede üniversitelerin yerel yönetimlere faydalı olabileceğini vurgulayan Orhun şunları aktardı:

“e-Katılım sistemini geliştirmek, daha iyi bir yerel yönetim için kesinlikle gerekli ve kolaylık sağlayıcı ancak belediyeler isteksiz. İki yıl önce yerel bir yönetim ile protokol imzalamak üzere böyle bir çalışma içine girdik. Öğrencilerimiz tarafından geliştirilen bir mobil uygulama yazılımı ile vatandaş karşılaştığı sorunun fotoğrafını cep telefonu ile çekecek ve doğrudan ilgili birime, talebini de yazarak yollayabilecekti. Ancak işbirliği protokolünün imzalanması gerçekleşmedi.”

 

Başka iki belediyeye kentsel dönüşüm dahil olmak üzere çeşitli konularda proje önerileri yaptıklarını ve e-Katılım için geliştirmekte oldukları yazılımları gösterdiklerini ama bazılarına yanıt bile alamadıklarını belirten Orhun,  yurttaşların karar vermeye katılamamasının yanında kurumlararası işbirliği becerilerinin ve geleneğinin eksikliğinin Türkiye’nin gelişmesinin önündeki en büyük engeller arasında olduğunu söyledi. Orhun, e-Katılım’daki konumumuzun Türkiye’nin demokrasi karnesindeki tek kırık olmadığını ve bu durumun 2013 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi'ndeki bir önceki yıla göre 6 sıra gerileyerek 179 ülke arasında 154’üncü sırada yer almamıza paralellik gösterdiğini de belirtti.

27 Ocak 2014
Etiket; izmir üniversitesi, emrah orhun, e katılım orhun Yazdır   |   Paylaş

İlgili haberler


Ukrayna'dan geldi birinci oldu
Sünnet ne zaman yaptırılmalı?
Bir şey yapmalı deyip bir araya geliyorlar
AIDS tedavisinde başarılıyız
Stajını Cristiano Ronaldo ile yapacak
İzmir Üniversitesi'nde gelenek değişmedi
Dondurmada hijyene dikkat
Egzersize su içinde devam edin
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
TSYD İZMİR'DE NÖBET DEĞİŞİMİ
KAMU PERSONELİNE BAĞIMLILIKLA MÜCADELE EĞİTİMİ
MUĞLA'DA SOSYAL İKİLEM BELGESELİ
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MUĞLA YEŞİLAY’DA KAN DEĞİŞİMİ
MEHMET AKİF ERSOY KİTAP GÜNLERİ
TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİ MUĞLA TEMSİLCİLİĞİ'NDEN İSRAİL' E SERT UYARI
KÜLTÜREL VE TİCARİ BOYUTLARIYLA ARASTA
ÖDEMİŞ BOZDAĞ'DA OSMANLI SARAYLARI
KÖYÜMDE ŞENLİK VAR
HER ÖRGÜT PSİKOLOJİK TACİZCİSİNİ ÜRETİYOR
DEMİRCİ USTASINDAN GERİ DÖNÜŞÜME KATKI
THY PERSONELİNİN İNTİHARI
MUĞLA ANADOLU MEKTEBİ YAZAR OKUMALARI
MUĞLA MİLLİ EĞİTİM’DEN YARDIM SEFERBERLİĞİ
MUĞLA'DA OKUR GEZER YAZAR ETKİNLİĞİ
RÜYA PARK KİTAP, RESİM VE HEYKEL GÜNLERİ
İZMİR'E MEGA PROJE
İŞTE KUZEY YILDIZI
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir