Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Ramazan’da Et ve Süt Kurumu ürünlerinin fiyatlarında indirim öngördüklerini belirterek, “Tüketici lehine az da olsa indirim düşünüyoruz. Kıymada yüzde 4’lük bir indirim, kuşbaşında yüzde 2,2’lik indirim öngörüyoruz” dedi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Makedonya Tarım, Ormancılık ve Su Ekonomisi Bakanı Ljupcho Dimovski ile görüştükten sonra basın mensuplarının sorularını cevapladı. Bir gazetecinin ekmek tebliği ile ilgili sorusuna Eker, "Uygulama ile ilgili safahatını, takibini 1 Temmuz itibariyle gireceğiz. Türkiye’de geçmiş zamanlarda ekmek sanayide ekmeğe katkı maddesi olarak 17 çeşit katkı maddesine izin veriliyordu" yanıtını verdi. Ekmek üretiminde maya, buğday ve az miktarda tuz öngördüklerini ifade eden Eker, "Fırındaki una başka hiçbir katkı maddesi katılmayacak. Kepek oranını arttırdık. Çünkü asgari bulunması gereken kült miktarı üzerinden öldürülüyor.
Kepek oranı geçen yıla göre artış sağlıyor. 1 Temmuz itibariyle özellikle ambalajımız olarak piyasada satılan ekmekleri kapsayacaktır" ifadelerini kullandı. Ambalajlı ekmeklerin mevzuata tabi olduğunu söyleyen Eker, "1 Temmuz’dan itibaren ekmek katkı içermeyecektir. Daha fazla kepek ihtiva edecek ve daha az tuz ihtiva edecek. Bu da daha sağlıklı, kaliteli ve daha lezzetli olması demektir. Nihai hedefimiz de Türkiye’de tam buğday ekmeğine bütünüyle geçiştir" şeklinde konuştu.
Ramazan’da et fiyatları konusunda indirim olacağını da belirten Eker, Et ve Süt Kurumu ürünlerinin fiyatlarında indirim öngördüklerini kaydederek, “Tüketici lehine az da olsa indirim düşünüyoruz. Kıymada yüzde 4’lük bir indirim, kuşbaşında yüzde 2,2’lik indirim öngörüyoruz. Bu da Ramazan ayının başında uygulamaya girecek” dedi. Eker, 21. yüzyılda enerji, su ve gıdanın stratejik alanlar olduğunu belirterek, "Bu üç alanda mücadele ediyor ve bu üç alan stratejik çalışma gerektiriyor” ifadelerini kullandı. Türkiye’nin gıda güvenliği yönünden hiçbir güvenlik endişesi bulunmadığını kaydeden Bakan Eker, “Türkiye gıda maddeleri yönünden ve ticareti yönünden net ihracatçıdır” diye konuştu. Haziran ayında yapılan destekler konusunda da bilgi veren Eker, yıllık olarak 9 milyar Türk çiftçisine nakdi karşılıksız hibe destek ödediklerinin altını çizerek, Mayıs ayına kadar 4,5 milyar TL ödeme yapıldığını hatırlattı. Eker, “Haziran ayında 2,3 milyar ödeme yapıyoruz. Dün başladık, bugün ve yarın devam ediyor. Bunun 1,284 milyon lirası fark ödemeleri dediğimiz yağlı tohum primleri, pamuk, çay budama tazminatı 90 milyon, fındık desteklemesi 700 milyon, süt primi 153 milyon TL” dedi.