19 Mart 2024, Salı Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

TAM KAPANMADA ZİNCİR MARKETLER TAM GAZ



Büyün yurtta uygulanmaya başlanan Tam Kapanma, zincir marketler için de tam bir fırsat günlerine dönüştü.

13 Nisan 2021 tarihli Cumhurbaşkanlığı Kabinesi toplantısında alınan kararlar doğrultusunda önce 14.04.2021 tarih ve 6638 sayılı, akabinde de 26.04.2021 tarihlerinde İçişleri Bakanlığı’nca yayınlanan genelgelerde: “Sokağa çıkma kısıtlamasının olduğu günlerde bakkal, market, manav, kasap, kuruyemişçi ve tatlıcılar 10.00-17.00 saatleri arasında faaliyet gösterebilecek” denmesine rağmen zincir marketler bunu fırsata çevirerek anılan gıda ürünlerinin dışında da birçok ürünü satışa sunmaktalar.

Gıda maddeleri satın almak bahanesiyle bu marketlere giden vatandaşlar buralarda manifaturadan konfeksiyona, beyaz eşyadan kırtasiyeye, ayakkabıdan zücaciye, elektronik eşyaya kadar birçok ürünü de alabilme şansına sahipler. Bu durumun özellikle pandemiden en olumsuz etkilenen yerel ve küçük esnafı çok zor duruma düşürdüğünü belirten oda temsilcileri kolları sıvadılar.

Meslek Odalarının girişimleriyle bazı illerin İl Hıfzısıhha kurulları, zincir marketlerde gıda dışı ürünlerden dolayı oluşan yığılmaları önlemek adına, kapanma günlerinde buralarda gıda dışı ürün satışlarının engellenmesi yönünde kararlar alırlarken uygulamanın bütün yurda yayılması bekleniyor. Özellikle Kocaeli, Mersin, Kayseri ve Karaman’daki meslek odaları ve Valiliklerin bu konuda uygulamaları harekete geçirmesi esnafın yüzünü biraz olsun güldürürken aynı zamanda bunun genelgelerin de gereği olan uygulamalar olduğu belirtildi.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, elde ettikleri imtiyazla sattıkları gıda dışı ürün çeşidini her geçen gün artırıp güçlerine güç katan zincir marketlere karşı yürüttükleri mücadelede sonuç alınmaya başlandığını söyledi.

Kızıltan sözlerini şöyle sürdürdü:

“Zincir marketler kendilerine sağlanan imtiyazlarla güçlerini artırmışlardır, Genelgeye rağmen gıda dışı satışlarla bu firmaların manifaturacılığı, konfeksiyonculuğu, beyaz eşyayı, kırtasiyeciliği, ayakkabıcılığı, zücaciye, elektronik satıcılarının tamamını bitireceği açıktır. Sermaye gücü elde edenlerin piyasayı boğmasının anlamı yoktur. Zincir marketlere son derece yüksek iltimas tanınarak özellikle pandemide sokağa çıkma yasağı döneminde korkunç cirolara ulaşmışlardır.

Bu marketlerin asıl açılış amaçları gıda üzerineyken her türlü ürünü satabiliyorlar. Bu kadar çok imtiyaz vermek doğru mu? Türkiye’yi yönetenlerin bunu düşünmesi gerekiyor. Çarşıda dolaştım birçok konfeksiyoncu var. Bunlar hafta sonu kapandı. Şimdi tam kapanmada da 17 gün kapanacak ama zincir marketler konfeksiyon satmayı, beyaz eşya satmayı, ayakkabı satmayı sürdürecek. 17 gün boyunca gıda dışı ihtiyacımız olan her şeyi alma fırsatı bulacağız. Kapanma sona erdiğinde tüm ihtiyaçlarımızı karşıladığımız için çarşı pazarda alışveriş yapmamıza gerek kalmayacak. Bayram da bitmiş olacak.

İşte bu konuyu uzun süredir gündemde tutuyorduk. Artık o kadar çok yerde dillendirdik, basında yer aldık ki en son TOBB Başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu ile yaptığımız Akdeniz Bölgesi Oda ve Borsa Başkanları Toplantısında ilk gündem maddesi haline geldi. Sayın Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu Kayseri ve Karaman İl Umumi Hıfzıssıhha Kurullarında bu konuda karar alındığını bildirdi. Bu kararların hükümet tarafından alınmasına ihtiyaç olmadığını gördük. İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulları da alabiliyormuş.

Örneğin Karaman İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu kararı şöyle:

1- İlimizde hafta sonları uygulanan sokağa çıkma kısıtlamasında ayakkabı, kırtasiye, züccaciye, hırdavat ve giyecek satışı yapan işletmeler kapalı olup; haksız rekabetin önlenmesi amacıyla hafta sonu açık olan marketlerin bu reyonlarının veya bunların bulunduğu katların 17.04.2021 tarihinden itibaren satışa kapatılmasını,

2-Hafta sonu açık olan marketlerde; vergi denetmenleri ve İl Salgın Denetim Merkezi ekipleri tarafından yapılacak denetimlerde ayakkabı, kırtasiye, züccaciye, hırdavat ve giyecek satışının yapıldığının tespit edilmesi halinde Umumi Hıfzıssıhha Kanununun ilgili maddeleri gereğince idari işlem tesis edilmesine, oy birliği ile karar verilmiştir.

Kayseri’nin de bir kararı var yaklaşık aynı şekilde. Orada da şöyle diyor:

İlimizde hafta sonları uygulanan sokağa çıkma kısıtlamaları kapsamında ayakkabı, kırtasiye, züccaciye, hırdavat ve giyecek satışı yapan işletmeler, İl Hıfzıssıhha Kurulu Kararlarımız doğrultusunda kapalı olduğundan; müşteri yoğunluğunun düşürülerek bulaş riskinin azaltılması amacıyla hafta sonu açık olan marketlerin ayakkabı, kırtasiye, züccaciye, hırdavat ve giyecek satışı yapan reyonlarının veya bunların bulunduğu katların 23.04.2021 tarihinden itibaren sokağa çıkma kısıtlaması olan günlerde ve hafta sonları satışa kapatılmasına, Yukarıda alınan kararlara uymayanlar hakkında Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 282’nci maddesi gereğince idari para cezası verilmesi başta olmak üzere aykırılığın durumuna göre Kanun’un ilgili maddeleri gereğince işlem yapılmasına, konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin ise Türk Ceza Kanununun 195’inci maddesi kapsamında gerekli adli işlem başlatılmasına, oy birliği ile karar verilmiştir.” “

İşletmelerimizin haykırışı yerini buldu”

Konuyu Mersin Valisi Ali İhsan Su ile de görüştüğünü belirten Başkan Kızıltan, kendisinin Ankara’da olduğunu ve dönüşünde hemen ilgileneceğini bildirdiğini söyledi. Kelebek etkisiyle bu sonucun yurt geneline yayılacağına işaret eden Kızıltan, “Ancak tek tek tüm İl Umumi Hıfzıssıhha Kurullarını çalıştırmaya gerek yok. İçişleri Bakanlığı bir genelge yayınlayıp içine beyaz eşya ve kırtasiyeyi de dâhil edip gıda dışı satışı engellemeli. Sonrası için de uygulanması gereken bir durum” değerlendirmesini yaptı.

29 Nisan 2021
Yazdır   |   Paylaş
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
İZMİR'E MEGA PROJE
ÇAM FISTIĞI REKOLTESİ YÜZ GÜLDÜYOR
MOBBİNG ÇALIŞMA HAYATININ EN ÖNEMLİ SORUNLARI ARASINDA
İLK BİNDE 157 EGELİ VAR
İZMİR'E TEKNOLOJİ ÜSSÜ KAZANDIRACAKLAR
İZMİR'E GÜÇ KATACAK BİRLİKTELİK
BABA HEDİYESİ HAYATINI DEĞİŞTİRDİ
TAM KAPANMADA ZİNCİR MARKETLER TAM GAZ
Bitcoin makalesine uluslararası ödül
Sanal alışveriş rekora gidiyor
Çalışmak bizi tüketiyor mu
Firmalara ihracat uzmanları geliyor
Emekliye temmuz zammı
EYT'de son durum ne
Zeytin güzel kokmalı
Nazilli Tarım Fuarı ziyaretçi rekoru kırıyor
En iyi yatırım İzmir'den ev almak
Türkiye'yi İzmir modası sardı
Türkiye'nin hayvancılık fuarı başladı
Fuar güzelleri görücüye çıktı
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir