28 Mart 2024, Perşembe Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

Türk lirasının aşırı değerlenmesi..



   Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, İstanbul’da Lüksemburg ve Belçikalı CEO’larla bir araya geldi. Bakan Çağlayan, burada gazetecilerin ekonomiyle ilgili sorularını yanıtladı. "Siz doları hangi seviyede görüyorsunuz. 2 liraya çıkması durumunda bir risk söz konusu mu şeklindeki" soruya Bakan Zafer Çağlayan şunları söyledi: “Ben gördüğümü söylersem spekülasyon olur. Gerek borsada gerek dövizlerde gerek faiz cephesinde dünyanın her tarafında ciddi bir hareketlilik var.

  Bu Avrupa ekonomisi için de dünya ekonomisi için de böyle. Parasal genişlemenin olup olmayacağı mesajını bütün herkes bekliyordu. Birçok ülke de politikasını buna görece belirleyecekti. Parasal genişlemenin olmaması halinde bir parasal çıkış, daralma söz konusu olabileceğinden dolayı dövizde, borsada, faiz piyasalarında bir takım oynamalar var. Türk lirasının aşırı değerlendirmesi tabii bizi mutlu etmez. Türk lirasının değerli olması bizim için son derece önemli. Ancak aşırı değerli olması bizi ithalatımızın cari açığımızın artması ve bunun yanı sıra dış ticaret açığımızda olumsuz gelişme ve sanayi üretimimiz açısında olumsuz etkiler ortaya çıkar” dedi.

"MERKEZ BANKASI GÜÇLÜ"

  “Böyle bir ortamda bu işi regüle edecek kuruluş zaten belli” diyen Bakan Çağlayan, “Merkez Bankası bunun regülasyonunudan sorumludur. Gerek faiz politikalarının belirlenmesi, gerek dövizin hükümet olarak belirlemiş olduğumuz serbest kur rejimi çerçevesinde koymuş oldukları belirli aralıklarda mücadeleyi yaparlar.

  Merkez bankası güçlü bir rezerv yapısına sahip. Sayın merkez bankası başkanı da zaman zaman sözlü, zaman zaman da fiili müdahalelerde bulunuyor. Gerekirse pazartesi günü milli araçları devreye sokarız diyorlar. Yani merkez bankasının elinde çok araç var, endişe edilecek bir şey söz konusu değil.” Bakan Çağlayan faizlerin de dünyada olan hadiseler olduğunu ve meselenin sadece ABD Merkez Bankası’nın alacağı kararlar olmadığını ifade ederek, “Bu olayda önemli bir paya sahip. Bana göre ikinci şey ise Çin’in büyüme rakamlarının azalması.

  Çin’deki büyümenin yavaşlaması, ister istemez dünya ekonomisin bir yerde farklı etkileyecektir. Türkiye şükürler olsun çok önemli ekonomik krizlerin yaşandığı dünyada sağlıklı ekonomi yapısı, bilhassa kamu borçlarının milli gelire oranı noktasında Avrupa’nın 24 ülkesinden daha güçlü bir borçlanma performansına sahip olması, bütçe açıklarının milli gelire oranı açısından AB’nin 21 üyesinden daha güçlü olması, Merkez Bankası rezervi ve devam eden ekonomik süreç Türkiye’yi bu konuda herhangi bir şekilde endişeye sevk etmediğini belirtmek istiyorum. Biz Türkiye’de bütün ilgili kuruluşlar bu konuyu takip ediyorlar" dedi.

21 Haziran 2013
Yazdır   |   Paylaş
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
İZMİR'E MEGA PROJE
ÇAM FISTIĞI REKOLTESİ YÜZ GÜLDÜYOR
MOBBİNG ÇALIŞMA HAYATININ EN ÖNEMLİ SORUNLARI ARASINDA
İLK BİNDE 157 EGELİ VAR
İZMİR'E TEKNOLOJİ ÜSSÜ KAZANDIRACAKLAR
İZMİR'E GÜÇ KATACAK BİRLİKTELİK
BABA HEDİYESİ HAYATINI DEĞİŞTİRDİ
TAM KAPANMADA ZİNCİR MARKETLER TAM GAZ
Bitcoin makalesine uluslararası ödül
Sanal alışveriş rekora gidiyor
Çalışmak bizi tüketiyor mu
Firmalara ihracat uzmanları geliyor
Emekliye temmuz zammı
EYT'de son durum ne
Zeytin güzel kokmalı
Nazilli Tarım Fuarı ziyaretçi rekoru kırıyor
En iyi yatırım İzmir'den ev almak
Türkiye'yi İzmir modası sardı
Türkiye'nin hayvancılık fuarı başladı
Fuar güzelleri görücüye çıktı
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir